Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 4. 2016,
20.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

3

Natisni članek

Olimpija Marko Nikolić Milan Mandarić Blessing Eleke

Ponedeljek, 11. 4. 2016, 20.10

8 let

Marko Nikolić ostaja trener Olimpije: Nisem rasist

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

3

Marko Nikolić in Milan Mandarić Olimpija | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V ljubljanskem nogometnem klubu Olimpija so se z izjavo za javnost odzvali na medijski vihar, ki ga je sprožila izjava njenega trenerja Marka Nikolića. "Nisem rasist," zagotavlja 36-letni srbski trener, ki za zdaj ostaja na klopi Olimpije.

Po včerajšnji prvenstveni tekmi med Olimpijo in Zavrčem, so televizijske kamere ujele Nikolićevo psovko, namenjeno njegovemu nigerijskemu varovancu Blessingu Elekeju. "Idiot črni," je izrekel Nikolič, ko je 20-letni napadalec proslavljal gol, s katerim je Olimpija tekmo izenačila na 1:1.  

Izjavi Marka Nikolića in predsednika ljubljanskega kluba Milana Mandarića objavljamo v celoti:

"V prvi vrsti bi se želel opravičiti vsem – predsedniku, športnemu direktorju, Blessingu Elekeju in naposled vsem navijačem Olimpije za nenamerno opazko, ki je, ko sem jo videl pozneje na televizijskem posnetku, zvenela zelo neokusno in vredno obsojanja. V dozdajšnjem delu trenerske kariere se mi kaj podobnega še ni zgodilo in se mi v prihodnje zagotovo ne bo ponovilo. V omenjeni opazki ni bilo nikakršnega namena žalitve na rasni osnovi ali česarkoli drugega, kar bi napeljevalo na kakršnokoli drugo obliko diskriminacije. Ne nazadnje sem se v zimskem prestopnem roku na vse kriplje zavzemal za prihod Juliusa Wobaya, v preteklosti pa sem sodeloval s številnimi nogometaši iz ostalih celin, saj sem vselej stremel k maksimalnemu spoštovanju drugačnosti. Bolj kot športni, je zame še pomembnejši človeški faktor. Ne želim, da me kdorkoli povezuje z izrazi, kot so: nestrpnost, rasizem, diskriminacija in podobno… Danes sva imela z Elekejem dolg pogovor, kakršnega imava praktično vsak dan, saj fantu želim pomagati pri njegovem razvoju. Dejal mi je, da je mojo opazko razumel kot reakcijo, ki se zgodi v afektu. Ni nobena skrivnost, da je Blessing Eleke izjemno nadarjen nogometaš in resnično poseben fant, ki spoštuje skromnost in iskrenost. Tudi v tem primeru je pokazal, za kako velikega človeka gre. Ponavljam, opravičujem se vsem, ki sem jim z včerajšnjim nespretnim dejanjem povzročil bolečino. Moja edina želja je bila, da bi po izenačenju v 92. minuti skušali doseči še zmagoviti zadetek. Moje misli so popolnoma usmerjene h končnici državnega prvenstva in izpolnitvi začrtanega cilja – osvojitvi naslova državnega prvaka. Ob koncu bi se želel zahvaliti vsem v klubu za razumevanje, ki so mojo opazko razumeli kot dejanje v afektu in ne kot primer rasne nestrpnosti."

Marko Nikolić

 

"Klub spoštuje pravila športnega fair playa in tudi različnost rase, vere in ostalih posameznikovih okoliščin ter spodbuja sprejemanje le-teh v družbo ne glede na njihovo versko, rasno ali katerokoli drugo pripadnost. Od vsakršnih dejanj posameznikov, ki bi odstopali od načel filozofije delovanja kluba, se le-ta ograjuje in jih ostro obsoja. Toda v tem primeru smo po tehtnem premisleku in pogovoru z Markom Nikolićem in Blessingom Elekejem prišli do ugotovitve, da dejanje našega trenerja ni bilo uperjeno v nogometaševo rasno pripadnost. Opazka Marka Nikolića je bila namreč izrečena v afektu; želja, da se pride do zmagovitega zadetka, pa je bila ogromna. To sicer nikakor ne opravičuje dejstva, da se je zgodilo to, kar se je. Toda zaradi ene opazke, ki je bila izrečena v afektu, nismo želeli z morebitno napačno odločitvijo škodovati mlademu in zelo nadarjenemu strokovnjaku, pred katerim je svetla trenerska prihodnost. Vsi smo usmerjeni zgolj h končnici sezone in izpolnitvi skupnega cilja."

Milan Mandarić

Ne spreglejte