Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
8. 11. 2015,
12.01

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ali Daei Ferenc Puskas Robbie Keane

Nedelja, 8. 11. 2015, 12.01

4 leta, 2 meseca

Nogometaš, ki je v reprezentanci zadel več kot stokrat

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če v današnjem času kdo v reprezentanci preseže mejo stotih nastopov, je to velika redkost. Iranec Ali Daei se lahko pohvali s tem, da ni dosegel samo tega mejnika, uspelo mu nekaj še veliko večjega.

Danes upokojeni nekdanji 46-letni nogometaš je v dresu Irana zabil kar 109 golov, kar je rekord. Nobenemu nogometašu na mednarodnih reprezentančnih tekmah ni uspelo nič podobnega. Zanimivo, v izbrani vrsti je debitiral šele, ko je bil star 24 let. Za Iran je igral med letoma 1993 in 2006. V tem času je bil vseskozi njegov najboljši strelec in pozneje tudi kapetan. Seveda je bil napadalec.

Prvi gol v reprezentanci je ta iranski nogometaš azerbajdžanskega rodu, ki je igral tudi v Evropi, bil nekaj časa član münchenskega Bayerna, najdražji azijski nogometaš in tudi prvi Azijec, ki je nastopil v evropski ligi prvakov, dosegel v svojem šestem reprezentančnem nastopu, junija 1993 v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ki je bilo leto pozneje v ZDA. V tistih kvalifikacijah je potem zabil še šest golov, a se Iranu ni uspelo uvrstiti na SP.

Devet golov v štirih dneh

V tistem obdobju se je začela njegova neverjetna serija reprezentančnih golov. Junija leta 1996 je v kvalifikacijah za azijski pokal v štirih dneh na treh tekmah zabil kar deset golov. Mrežo Nepala je pri zmagi z 8:0 zatresel štirikrat, Šrilanki je ob zmagi s 7:0 zabil kar pet golov, eno žogo je pospravil še v mrežo Omana, Iran je zmagal z 2:0. Zelo uspešen je bil tudi na zaključnem turnirju v Združenih arabskih emiratih, kjer je bil Iran bronast. Bil je najboljši strelec tekmovanja, zadel je osemkrat.

Zgodovinska zmaga nad ZDA v Franciji

V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 1998 v Franciji je spet blestel in bil z desetimi goli najbolj zaslužen, da se je Iranu uspelo uvrstiti na drugo svetovno prvenstvo v zgodovini. Tam so Iranci najprej izgubili proti Jugoslaviji z 0:1, pa potem dosegli eno največjih zmag, kar jih pomni njihov nogomet. ZDA so odpravili z 2:1, a nato v zadnjem krogu klonili pred Nemci z 0:2 in se poslovili od tekmovanja. To je bilo eno redkih, na katerih se med strelce ni vpisal Ali Daei.

V kvalifikacijah za azijski pokal 2000 je zadel šestkrat, na zaključnem turnirju pa po enkrat na vsaki tekmi skupinskega dela, nato pa skupaj s soigralci v četrtfinalu razočaral in izpadel proti Južni Koreji. Njegovih enajst golov v kvalifikacijah za naslednje svetovno prvenstvo, tisto leta 2002 v Južni Koreji in na Japonskem, na katerem je igrala tudi Slovenija, ni bilo dovolj. Iranci so si velik spektakel na svoji celini ogledali prek televizijskih zaslonov.

Dan, ko je prehitel velikega Madžara

Na naslednjem azijskem pokalu, leta 2004, je zabil tri gole. Dva v tekmi za tretje mesto pri zmagi nad Bahrajnom s 4:2 in Irancem spet prinesel bron. Tudi v kvalifikacijah za to tekmovanje je bil s petimi zadetki seveda njihov najučinkovitejši nogometaš.

Prav v teh kvalifikacijah, ko je novembra 2003 zadel proti Libanonu, je na lestvici najboljših reprezentančnih strelcev prehitel legendarnega Madžara Ferenca Puskasa, ta se je ustavil pri 84 golih, in postal absolutni rekorder.

Leto pozneje je presegel stotico

17. novembra leto za tem je postavil nov mejnik. V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2006 v Nemčiji je pri zmagi nad Laosom s 7:0 zabil štiri gole in presegel mejo stotih reprezentančnih zadetkov. V tistih kvalifikacijah je zadel še štirikrat in Iranu pomagal do novega nastopa na svetovnem prvenstvu. V državi, v kateri si je kar nekaj let služil nogometni kruh, v Nemčiji.

A tudi tam reprezentance Irana, bil je seveda njen kapetan, ni zmogel popeljati v drugi krog. Igral je vso tekmo proti Mehiki, ki se je končala s porazom z 1:2, na igrišču je bil tudi pri porazu s Portugalsko z 0:2, ko je postalo jasno, da se Iran poslavlja.

Poslovil se je leta 2006

Na zadnji tekmi je Iran remiziral z Angolo, a Daei ni dočakal gola. To je bila tudi njegova zadnja reprezentančna tekma, po kateri se je za vedno poslovil od iranske izbrane vrste. Star je bil 37 let. Njegov rekord pa je še živ. Kar 109 golov v reprezentanci ni dosegel še nihče in kdo ve, kdaj, če sploh, bo to komu uspelo.

Od aktivnih nogometašev mu je najbližje irski golgeter Robbie Keane, ki je pri 67 golih in zaostaja več kot 40 golov. Pri 35 letih, kolikor jih šteje, legendarnega Iranca seveda ne more ogroziti. Veliki Ali Daei bo še dolgo lahko užival v podvigu, ki mu je uspel.

Ne spreglejte