Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
1. 6. 2019,
18.00

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

Natisni članek

prometna nesreča smrt Jose Antonio Reyes Sevilla Atletico Madrid Arsenal

Sobota, 1. 6. 2019, 18.00

4 leta, 11 mesecev

Jose Antonio Reyes (1983–2019)

Nogometni svet žaluje: umrl je nekdanji španski reprezentant

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38
Jose Antonio Reyes | Jose Antonio Reyes je umrl v prometni nesreči v domačem kraju Utreri. | Foto Reuters

Jose Antonio Reyes je umrl v prometni nesreči v domačem kraju Utreri.

Foto: Reuters

Nekdanji španski nogometni reprezentant Jose Antonio Reyes je v 35. letu starosti preminil v prometni nesreči v domačem kraju Utreri. V pestri karieri je nosil dres številnih evropskih velikanov. Bil je najmlajši debitant Seville v španskem prvenstvu, nato je bil član nepremagljive generacije Arsenala, v karieri pa je nosil tudi dres madridskega Reala, Benfice in Atletica. S Sevillo je leta 2014 v ligi Europa izločil Maribor.

Nogometni svet je 1. junija 2019, ravno na dan, ko nestrpno pričakuje veliki finale lige prvakov v Madridu, izgubil priljubljenega španskega nogometaša. Jose Antonio Reyes se je ljubiteljem nogometa vtisnil v spomin z igranjem v dresih nekaterih evropskih velikanov. Rodil se je v Utreri, mestecu v okolici Seville, kjer je tudi začel člansko kariero.

Za Arsenal je debitiral 1. februarja 2004 in premagal Manchester City z 2:1. | Foto: Reuters Za Arsenal je debitiral 1. februarja 2004 in premagal Manchester City z 2:1. Foto: Reuters

Za ponos Andaluzije je debitiral že pri 16 letih in postal najmlajši debitant Seville v španskem prvenstvu, po štirih uspešnih sezonah na Pirenejskem polotoku pa ga je leta 2004 na veliko željo Arsena Wengerja kupil londonski Arsenal. Postal je član nepremagljivih, ki v šampionski sezoni 2003/04 niso izgubili niti enkrat. Londončani so za krilnega napadalca, ki ga je odlikovalo bogato tehnično znanje, tako da je blestel v igri ena na ena, odšteli 30 milijonov evrov. Takrat je že bil redni španski reprezentant. Na Otoku je prebil dve leti, postal dober prijatelj s Thierryjem Henryjem in Patrickom Vieiro, a je preveč nihal v formi. Zato se je tretje leto pogodbe kot posojen nogometaš topničarjev dokazoval pri madridskem Realu.

Leta 2014 izločil Mariborčane

Jose Antonio Reyes v obračunu z Aleksandrom Rajčevićem. | Foto: Reuters Jose Antonio Reyes v obračunu z Aleksandrom Rajčevićem. Foto: Reuters V španski prestolnici mu je bilo tako všeč, da je leta 2007 sklenil dolgoročno pogodbo z Atleticom. Vmes je odšel za eno sezono na posojo v Lizbono k Benfici, leta 2012 pa se je na veselje navijačev Seville vrnil v bližino rojstnega mesta. Za Sevillo je igral štiri leta, ji pomagal do zmage nad Mariborom v izločilnem del evropske lige, pozneje pa je še osvojil evropsko lovoriko.

Njegova zvezda je iz leta v leto bledela, po sezoni pri Espanyolu se je kratek čas zadržal v Cordobi, nato pa ga je pot ponesla še na Kitajsko, kjer je branil barve Xinjiang Tianshan Leopard. Azijska zgodba ni trajala dolgo. V začetku leta se je nekdanji španski reprezentant, za domovino je zbral 21 nastopov, vrnil v domovino in se pridružil drugoligašu Extremaduri.

Prvega junija je umrl v prometni nesreči v predmestju Seville, skupaj z njim pa sta izgubila življenje še njegova bratranca Jonathan Reyes in Juan Manuel Calderon. Odšel je eden od najbolj priljubljenih španskih nogometašev, njegova izguba pa je pretresla številne zvezdnike, s katerimi je nekoč delil slačilnico. Na družbenem omrežju so se od njega s čustvenimi sporočili poslovili tako nekdanji klubi, finalista letošnje lige prvakov Tottenham in Liverpool, nekdanji trenerji Unai Emery, Arsene Wenger, nekdanji športni direktor Monchi, nekdanji soigralci Thierry Henry, Rad Parlour, Cesc Fabregas, Freddie Ljungberg, Sergio Ramos, Robin Van Persie, Sergio Agüero

Preberite še:

Igor Benedejčič
Sportal Benedejčič okreva v UKC Ljubljana, Keku priskočil na pomoč Šalja #video
Mauricio Pochettino, Jürgen Klopp
Sportal "Nisem prepričan, ali sta v finalu res dve najboljši ekipi"
Ne spreglejte