Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 2. 2021,
11.11

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

Natisni članek

Mauricio Pochettino Ronald Koeman Antoine Griezmann Lionel Messi Lionel Messi Kylian Mbappe Kylian Mbappe PSG Barcelona

Sreda, 17. 2. 2021, 11.11

3 leta, 3 mesece

Barceloni se napoveduje nova sezona brez lovorike

Nova evropska sramota v eni uri spet razgalila Katalonce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96
Lionel Messi | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Bili so superiorni," je po polomu, porazu z 1:4 na svojem stadionu v prvi tekmi osmine finala lige prvakov proti PSG, dejal trener Barcelone Ronald Koeman in povedal vse. Katalonci so po spodbudnih igrah, ki so jih kazali v zadnjih tednih, v uri torkovega večernega šova Kayliana Mbappeja razpadli, kar je vzorec, ki se ponavlja že nekaj let zapovrstjo.

"Bili so zelo učinkoviti. Še posebej Mbappe. V prvem polčasu je bilo izenačeno. Pri vodstvu z 1:0 smo imeli veliko priložnost, ki pa je žal nismo izkoristili. V drugem polčasu smo imeli veliko težav v obrambi, PSG pa je bil superioren. Tako tekaško kot tudi z žogo," je po tekmi poklapan povedal trener Barcelone Ronald Koeman.

Josip Iličić
Sportal Čudna tekma za Iličića. Kaj se spet kuha v Bergamu?

"Naredili bomo vse, da dosežemo preobrat, a je treba biti realen in priznati, da bo zelo težko," je priznal Nizozemec, ki se je znašel na udaru kritikov. Katalonska nogometna javnost secira vsako njegovo potezo in našteva številne napake, ki naj bi jih naredil.

Nizozemcu očitajo predvsem to, da je 34-letnega branilca Gerarda Piqueja, ki se je vrnil po več kot dvomesečni odsotnosti zaradi poškodbe, na tekmi proti enem najhitrejših, zagotovo pa najboljših napadalcev na svetu ta hip poslal v ogenj od prve minute in se osramotil.

Kanček upanja, potem pa spet kolaps

Gerard Pique preživlja težke trenutke. | Foto: Reuters Gerard Pique preživlja težke trenutke. Foto: Reuters Kylian Mbappe se je poigraval s Piquejem, njegovim "partnerjem v zločinu" Clementom Lengletom in preostalimi branilci Barcelone, dočakal svoj prvi "hat-trick" v ligi prvakov in poskrbel za novo evropsko sramoto katalonskega nogometnega velikana.

Po nizu kar sedmih prvenstvenih zmag so navijači Barcelona upali, da bo ta  dobre rezultate nadaljevala tudi v Evropi, a so se grdo ušteli. Huesca, Granada, Elche, Betis, Alaves in Athletic Bilbao so pač eno, evropski podprvak PSG pa nekaj povsem drugega.

Po polomu v četrtfinalu lige prvakov leta 2018, ko so proti Romi v Rimu izgubili z 0:3 in zapravili prednost s prve tekme 4:1, podobnem "podvigu", ki jim je leto pozneje uspel v polfinalu proti Liverpoolu, ko so na Anfield prišli s prednostjo 3:0, potem pa izgubili z 0:4, in lanskem porazu stoletja z 2:8 v lizbonskem mehurčku v četrtfinalu si je Barcelona privoščila novo evropsko sramoto velikih razsežnosti.

Resda obračun s PSG še ni odločen, a v čudežen preobrat v Parizu verjame redkokdo. Leta 2017 je prav proti PSG, tudi takrat v osmini finala, Barcelona po prvi tekmi zaostajala z 0:4, potem pa na povratni tekmi zmagala s 6:1 in napredovala, toda tista Barcelona je bila povsem drugačna. Z Neymarjem in Andresom Iniesto ter Lionelom Messijem in Luisom Suarezom v najboljših letih je bila veliko boljša.

"Mbappe je pustošil po Barceloni", "Messi je spet izginil", "Mbappe je razgalil Barcelono", "Pariški plaz je zasul Barcelono" so naslovi, ki jih danes najdemo v številnih španskih časnikih in drugod. Barcelona je bila v dobrem položaju, ki se je po Messijevem golu za vodstvo še izboljšal, a potem spet iz rok izpustila prav vse.

Antoine Griezmann je imel nekaj priložnosti za gol, a se spet ni izkazal. | Foto: Reuters Antoine Griezmann je imel nekaj priložnosti za gol, a se spet ni izkazal. Foto: Reuters

Francoz za 120 milijonov evrov je veliko razočaranje

"To ni bila naša najboljša tekma. To ni bila prava različica Barcelone. To ni slika o klubu, ki smo jo želeli pokazati. Težko je. Prejeti štiri gole na domači tekmi ni lepo. Imeli smo svoje priložnosti, ki pa jih nismo izkoristili," je bil po tekmi poklapan Antoine Griezmann, za katerega je Barcelona predlani plačala 120 milijonov evrov, dobila pa bolj malo. Po nekaj zadetkih in asistencah, ki jih je zbral v zadnjih tednih, se je zdelo, da je v ključnem trenutku prišel v formo, potem pa najprej pri nedavnem pokalnem porazu proti Sevilli in zdaj še na tekmi s PSG močno razočaral.

V Barcelono je izkušeni Francoz iz Atletica prišel, da bi osvajal lovorike, a kot trenutno kaže, še drugo leto v nizu ne bo osvojil niti ene. Da bi bilo zanj še huje, gre njegovemu nekdanjemu klubu iz Madrida odlično. V prvenstvu premočno vodi, v ligi prvakov pa je med favoriti za naslov. Medtem Barcelona v prvenstvu za vodilnim mestom s tekmo več zaostaja za osem točk, po prvi tekmi polfinala pokalnega tekmovanja proti Sevilli zaostaja z 0:2, po prvi tekmi osmine finala lige prvakov pa je v še precej bolj izgubljenem položaju. Antoine, z Janom Oblakom bi ti bilo veliko bolje …

Mbappe je vedel že večer pred tekmo

Kylian Mbappe je prišel do svojega prvega "hat-tricka" v ligi prvakov. | Foto: Reuters Kylian Mbappe je prišel do svojega prvega "hat-tricka" v ligi prvakov. Foto: Reuters "PSG je v mojem srcu. Vedno sem govoril, da obožujem Pariz. Obožujem pa seveda tudi takšne tekme. Prišli smo v Barcelono z željo po zmagi in svoje cilje tudi uresničili. Za nami je odlična tekma, nismo pa naredili še ničesar," je po tekmi govoril njen nesporni junak Kylian Mbappe, o čigar prihodnosti se, podobno kot pri Messiju, ugiba že dlje časa.

Mladi Francoz ima pogodbo s PSG do leta 2022, nove pa še ni podpisal. Po večeru, kot je bil torkov, bo zanimanja zanj seveda še veliko več, a se sam s svojo prihodnostjo ne obremenjuje. "Na podlagi ene tekme se ne bom odločil o njej," je povedal 22-letnik, ki ga je po tekmi na vsa usta seveda hvalil tudi trener.

"Kylian je eden najsamozavestnejših nogometašev, kar sem jih spoznal. Večer pred tekmo me je na treningu vprašal, kolikokrat sem že premagal Barcelono na njenem igrišču. Odgovoril sem mu, da enkrat, on pa je dejal: 'Trener, jutri se vam bo to zgodilo drugič.' Ne morem reči, da obljube ni držal," se je po koncu tekme smejalo trenerju PSG Mauriciu Pochettinu, ki je bil kot nekdanji nogometaš in tudi trener njenega mestnega tekmeca Espanyola zmage nad Barcelono vesel bolj kot kdorkoli drug v vrstah francoskih prvakov.
Ne spreglejte