Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
9. 6. 2017,
12.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

1

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Milivoje Novakovič

Petek, 9. 6. 2017, 12.15

6 let, 7 mesecev

Slovo dolgoletnega slovenskega reprezentanta

Milivoje Novaković: Jutri bom končal kariero #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

1

Milivoje Novaković | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Napočil je čas, da končam profesionalno kariero," je dejal Milivoje Novaković in potrdil, da bo v soboto, ko se bo slovenska nogometna reprezentanca v kvalifikacijah za SP 2018 pomerila z Malto, še zadnjič kandidiral za uradno tekmo. Od nogometnih igrišč se poslavlja pri 38 letih, v prihodnje pa se bo posvetil zlasti družini.

Ljubljančan, ki je doživel vrhunec kariere v dresu nemškega Kölna in slovenske nogometne reprezentance, s katero je nastopil tudi na SP 2010, se je odločil, da se poslavlja od igrišč. "Napočil je čas, da končam svojo profesionalno nogometno kariero. Jutri bo zadnja tekma za slovensko reprezentanco," je sporočil 38-letni Milivoje Novaković in s tem potrdil, da končuje tudi klubsko pot za NK Maribor.

V soboto še zadnjič na igrišču

Novagol je drugi najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov. Dosegel jih je kar 31. | Foto: Vid Ponikvar Novagol je drugi najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov. Dosegel jih je kar 31. Foto: Vid Ponikvar Še pred nekaj tedni se je z vijolicami veselil svojega prvega državnega naslova v karieri, soigralci so ga v izboru za najboljšega igralca 1. SNL uvrstili med najboljše tri, v reprezentanci pa mu je selektor Srečko Katanec še vedno zaupal.

Njegove neprecenljive izkušnje rade volje vpijajo mlajši soigralci. Po tekmi z Malto ga bodo pogrešali, kar je potrdil tudi začasni kapetan Bojan Jokić, ki bo ob odsotnosti Boštjana Cesarja nosil kapetanski trak na sobotnem srečanju z Malto. Čuti, da je napočil čas za mlajše soigralce v napadu reprezentance. "Mlajši morajo priti v ospredje. Moramo jih pripeljati na pravo pot," drži pesti, da bo prihodnost slovenskega reprezentančnega nogometa čim svetlejša.

Slovenski navijači, po oceni Nogometne zveze Slovenije bi se jih lahko v Stožicah v soboto zbralo več kot sedem tisoč, bodo tako še zadnjič zaploskali napadalcu, ki na lestvici najboljših strelcev slovenske reprezentance zaostaja le za legendarnim Zlatkom Zahovićem.

Kateri Milivoje Novaković vam bo ostal najbolj v spominu?

  • V dresu Kölna
    16,67 %
    43 glasov
  • V dresu slovenske reprezentance
    71,71 %
    185 glasov
  • V dresu Maribora
    11,63 %
    30 glasov
Oddanih 258 glasov

"Mariboru želim vse najboljše v kvalifikacijah za ligo prvakov. Rad bi, da se uvrsti v skupinski del velikega tekmovanja," je veliko uspeha v Evropi zaželel donedavnim klubskim soigralcem, pogodba z vijolicami mu je namreč potekla konec maja.

Športni direktor NK Maribor Zlatko Zahović, ki je v državnem dresu dosegel 35 zadetkov, je skušal prepričati Novakovića, da bi odigral vsaj še poletne evropske tekme, a se je Ljubljančan po dogovoru z družino odločil za slovo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Športni direktor NK Maribor Zlatko Zahović, ki je v državnem dresu dosegel 35 zadetkov, je skušal prepričati Novakovića, da bi odigral vsaj še poletne evropske tekme, a se je Ljubljančan po dogovoru z družino odločil za slovo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Najprej bi se rad zahvalil družini, potem pa tudi reprezentanci za lepo obdobje. V čast mi je bilo igrati za reprezentanco, a zdaj je čas za nov korak v življenju. Na prvem mestu je družina. Posvetil se bom otroku in ženi. Našli smo dogovor. Po tekmi se bomo odpravili na dolge poletne počitnice, potem pa bom videl, kako naprej."

Najraje se bo spominjal sanjskega krstnega nastopa za reprezentanco, ko je v Celju pred 11 leti napolnil mrežo Trinidada in Tobaga. Dosegel je kar tri zadetke!

Prav nič pa ne bi imel proti, če bi se na poslovilni tekmi v Stožicah spet vpisal med strelce. "Bilo bi lepo, a sem za reprezentanco dal že zelo veliko zadetkov. Najpomembneje je, da jutri tri točke ostanejo doma. Preostalo ni pomembno," je zaupal nekdanji mladinec Olimpije, ki je svetovno nogometno slavo požel v Avstriji, Bolgariji, Nemčiji in na Japonskem, zadnjo sezono in pol pa odigral v dresu 14-kratnega slovenskega prvaka.

Zanj bi se že našel kak sedež

Stiskal bo pesti, da se Slovenija jeseni uvrsti na SP 2018. | Foto: Vid Ponikvar Stiskal bo pesti, da se Slovenija jeseni uvrsti na SP 2018. Foto: Vid Ponikvar Če bi se Slovenija uvrstila na svetovno prvenstvo in prihodnje leto zaigrala med elito v Rusiji, si ne bi premislil. Njegovo slovo z igrišč bo po sobotni tekmi nepreklicno. Je pa priznal, da bi bil v tem primeru rad del slovenske odprave, ki bi odpotovala na veliko tekmovanje.

"Z nogometno zvezo Slovenije (NZS) imam dober in korekten odnos. Dolgo sem v slovenski reprezentanci, tako da bi se verjetno že našel kak prost sedež zame, ko bi slovenska odprava odšla v Rusijo (smeh, op. p.). Bilo bi ponovno doživetje. Na svetovnem prvenstvu sem že nastopil. Smo na dobri poti, upam, da v soboto s pozitivnim rezultatom ostanemo v igri. Zakaj pa ne bi odšli na še eno veliko tekmovanje?"

Pred tekmo z Malto:

 

Ne spreglejte