Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
18. 11. 2015,
16.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Nejc Pečnik Zlatan Ljubijankić Ukrajina

Sreda, 18. 11. 2015, 16.02

8 let

Novega vodjo reprezentance prepoznal v Kamplu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Konec kvalifikacijskega ciklusa ponuja priložnost za menjavo generacij. Med starejše slovenske reprezentante, ki razmišljajo o odhodu, spadata tudi Nejc Pečnik in Zlatan Ljubijankić.

Kakšna bo prihodnost slovenske nogometne reprezentance in s kakšno ekipo se bo lotila novega izziva, kvalifikacij za SP 2018? V nogometnem svetu se je ukoreninila navada, da se po koncu večletnega kvalifikacijskega ciklusa pogosto prižiga zelena luč procesu menjave generacij in pomladitve izbrane vrste. Verjetnost takšnega postopka je še toliko večja, če kvalifikacije niso prinesle srečnega konca – preboja na veliko tekmovanje.

Slovenija se je po koncu kvalifikacij za EP 2016 znašla v omenjenem položaju, kar nekaj reprezentantov, ki so zaigrali na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki (2010), pa razmišlja o tem, da bi državni dres obesili na klin.

Po remiju z Ukrajino je odločitev o nepreklicnem koncu reprezentančnega obdobja sporočil le Samir Handanović. Zelo blizu odhodu je tudi Mišo Brečko, o njem resno razmišlja Nejc Pečnik, skrivnostno pa se je ob tej temi nasmihal tudi Zlatan Ljubijankić.

Tako se je odločil, za druge ne more govoriti

Korošec, ki je napolnil slovenska srca s srečo pred šestimi leti, ko je prispeval zlata vreden zadetek na gostovanju v Rusiji in odprl vrata do uvrstitve na SP 2010, na papirju ne spada med najstarejše reprezentante. Sploh še ni vstopil v četrto desetletje, a se pri 29 letih spogleduje z odločitvijo, da je svoje za reprezentanco že odigral. "Zdaj je pravi čas za menjavo generacij. Mogoče je zdaj napočil čas, da pridejo mlajši. Imajo dovolj časa, da se pripravijo na nove kvalifikacije. Sam mogoče res končujem pot z reprezentanco. To je moja odločitev, za druge fante ne morem govoriti. S selektorjem smo opravili kratek pogovor o tem," je po srečanju v Ljudskem vrtu razkril Pečnik, ki se vrača na Japonsko, kjer brani barve drugoligaškega kluba Jef United.

Ljubijankić seznanil selektorja z odločitvijo

Nejc je za izbrano vrsto zbral 33 nastopov in dosegel šest zadetkov. Toliko jih je prispeval tudi Ljubijankić, s katerim si deli reprezentančno slačilnico že vrsto let. Ljubljančan bo v začetku prihodnjega leta dopolnil 32 let. Kot kaže, se je že odločil, kako in kaj vnaprej, a bo o tem javnost obvestil nekoliko pozneje.

"Treba je prespati noč. Po tekmi smo se malce pogovarjali o prihodnosti in novih kvalifikacijah, a je še prehitro govoriti o tem, kdo bo odšel in kdo ostal. Selektorja smo seznanili s svojimi odločitvami, a se moramo še pogovoriti med seboj. Šele nato bomo odločitev sporočili javnosti," je napovedal izkušeni napadalec, ki je v 48 nastopih za reprezentanco dosegel šest golov.

Med strelce se je vpisal tudi na svetovnem prvenstvu na jugu Afrike, ko je zatresel mrežo ZDA. Če so domneve o njegovem odhodu pravilne, bo to njegov edini zadetek, dosežen na velikem tekmovanju.

Ljubijankić si podobno kot Pečnik in Milivoje Novaković, ki pri 36 letih sporoča, da še ne razmišlja o koncu reprezentančne kariere, služi kruh na Japonskem. Ob odhodu na avtobus je vseeno dodal, da bodo starejši reprezentanti z odločitvijo, ki so jo razkrili selektorju, javnost seznanili v kratkem. Več od tega ni hotel povedati.

Ne spreglejte