Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
21. 4. 2016,
15.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,70

2

Natisni članek

Atletico Madrid špansko prvenstvo Jan Oblak Jan Oblak

Četrtek, 21. 4. 2016, 15.30

6 let, 7 mesecev

Jan Oblak pri 23 letih že absolutni rekorder Atletica

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,70

2

Slovenski vratar Jan Oblak je v sredo pomagal Atleticu do pomembne zmage na gostovanju pri Athleticu. To je bila že njegova 21. tekma v tej sezoni, na kateri je ohranil mrežo nedotaknjeno. S tem je na seznamu rekorderjev s prestola izpodrinil Belgijca Thibauta Courtoisa.

Nogometaši Atletica so na zahtevnem izpitu v Bilbau osvojili vse tri točke. Osvojili so baskovsko trdnjavo San Mames in utišali 44 tisoč glasnih navijačev Athletica, ki so zaman čakali na zadetek v mreži madridskega velikana.

Jan Oblak je ubranil vse strele. V okvir vrat jih je romalo šest, a je 23-letni Škofjeločan ostal dovolj priseben in zbran. Preprečil je najhujše, s tem pa odprl vrata soigralcem do dragocene zmage, s pomočjo katere je Atletico zadržal mrtvi tek z vodilno Barcelono. Oba kluba imata 79 točk, do konca sezone pa so le še štirje krogi.

Ni se ustrašil izziva, ampak izboljšal presežek Courtoisa

Škofjeločan je v tej sezoni v prvenstvu ostal nepremagan na kar 21 tekmah in s tem postavil nov klubski rekord. | Foto: Škofjeločan je v tej sezoni v prvenstvu ostal nepremagan na kar 21 tekmah in s tem postavil nov klubski rekord. Oblak se ponaša s statusom velikega specialista za tekme, na katerih zadrži mrežo nedotaknjeno. V tej statistični rubriki je blestel že med vratnicama Benfice, ko pa mu je po slabi polovici sezone 2014/15 začel verjeti še trener Atletica Diego Simeone in ga zacementiral v udarno enajsterico, je z junaškimi "ničlami" začel pozornost pleniti še v Madridu.

V tej prvenstveni sezoni je ostal nepremagan na kar 21 tekmah in s tem poskrbel za rekordni dosežek v klubski zgodovini. Prejšnji rekord je postavil Belgijec Thibaut Courtois, ki je v šampionski sezoni 2013/14, takrat je Atletico postal španski prvak, zaklenil vrata na 20 prvenstvenih srečanjih. Mladega Gorenjca so v Madrid pripeljali prav kot zamenjavo za zdajšnjega vratarja Chelseaja.

Oblak je ob prihodu na štadionu Vicente Calderon obul velike čevlje, saj je Courtois spadal med evropsko vratarsko elito, a se ni ustrašil izziva. Ko je ujel tekmovalno formo, je stopil še korak naprej in popravil rekord Belgijca. Do konca sezone lahko podvig še izboljša, saj ga v la ligi čakajo še štirje nastopi. Atletico se bo z Barcelono in Realom potegoval za naslov prvaka.

Oblak se v tej sezoni s klubom poteguje za dve lovoriki. V ligi prvakov se je uvrstil v polfinale, kjer se bo pomeril z Bayernom, v prvenstvu pa čaka na spodrsljaj Barcelone, ki bi mu omogočil skok na vodilni položaj.

Če bo prejel le še en zadetek …

Katalonci (96 zadetkov) in beli baletniki (101) se lahko v tej sezoni v španskem prvenstvu pohvalijo z boljšim izkupičkom v napadu (Atletico je dosegel 58 golov), rdeče-beli iz španske prestolnice pa z najbolj jekleno obrambo. V 34 krogih so prejeli le 16 zadetkov, Barcelona oziroma Real pa 29 in 30. Če bo slovenski vratar do konca sezone premagan le še enkrat, bo postavil novi mejnik v zgodovini španskih prvenstev.

Slovenski reprezentant z Atleticom kandidira za španski in evropski naslov. V sredo je zmagal v Bilbau. | Foto: Slovenski reprezentant z Atleticom kandidira za španski in evropski naslov. V sredo je zmagal v Bilbau.

V sezoni 1993/94 je bil na vratih Deportiva zelo razigran Paco Liano. Prejel je le 18 zadetkov. Njegov dosežek je bil tako dober, da ga njegovi stanovski kolegi v dobrih dveh desetletjih niso izboljšali. Trudili so se po najboljših močeh, a se jim namera ni posrečila. Oblak je prvi, ki bi lahko postavil nov rekord. Je na odlični poti, kar iz tedna v teden poudarjajo tudi španski mediji.

Z izjemno statistiko si je malodane že zagotovil nagrado Zamora, ki jo po koncu sezone prejme najboljši vratar španskega prvenstva. Pred najbližjim tekmecem, vratarjem Barcelone Claudiom Bravom, ima ogromno prednost, saj je Čilenec na 30 nastopih prejel 22 zadetkov, tako da se mu nasmiha prestižno priznanje. Njegov predhodnik Courtois ga je osvojil dvakrat (2012/13 in 2013/14).

Ne spreglejte