Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 12. 2022,
19.58

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,21

1

Natisni članek

kemoterapija Katar 2022 zdravljenje Pele

Nedelja, 4. 12. 2022, 19.58

1 leto, 5 mesecev

Po preplahu se je iz bolnišnice oglasil legendarni Pele, navijači se zbirajo pred kliniko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,21

1

Pele 1958 | Legendarni brazilski nogometaš Pele iz bolnišnice sporoča, da je močan in poln upanja.  | Foto Guliverimage

Legendarni brazilski nogometaš Pele iz bolnišnice sporoča, da je močan in poln upanja.

Foto: Guliverimage

Potem ko je v soboto svet preplavila žalostna novica, da so legendarnega brazilskega nogometaša Peleja po boju z rakom preselili v paliativno oskrbo, saj da se ne odziva več na kemoterapijo in zdaj dobiva zgolj še protibolečinsko terapijo, se je Pele oglasil z močnim sporočilom. Pred bolnišnico v Sao Paulu se je danes zbralo tudi več kot sto privržencev Brazilca in molilo zanj in za njegovo ozdravitev.

Dvainosemdesetletni Brazilec, za številne najboljši nogometaš vse časov, je v spodbudnem sporočilu na družbenih omrežjih zapisal, da je močan in poln upanja, medtem ko je na zdravljenju v bolnišnici v São Paulu v Braziliji. Dodal je, da so mu številna sporočila podpore in spremljanje brazilske reprezentance na svetovnem prvenstvu v Katarju vlili nove energije.

Še pred tem so iz bolnišnice sporočili, da Pele nadaljuje zdravljenje, njegovo stanje pa ostaja stabilno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pelé (@pele)

"Dragi prijatelji, želim, da ostanete mirni in pozitivni," je zapisal v sporočilu na Instagramu.

"Močan sem in imam veliko upanja. Svoje zdravljenje nadaljujem kot običajno. Rad bi se zahvalil zdravniški in negovalni ekipi za vso skrb, ki sem je deležen. Zaupam v boga in vsako sporočilo ljubezni, ki ga prejmem od vas z vsega sveta, me ohranja polnega energije. Tudi spremljanje Brazilije na svetovnem prvenstvu! Najlepša hvala za vse."

Pele, s pravim imenom Edson Arantes do Nascimento, je Braziliji pomagal do treh naslovov svetovnega prvaka. Za številne je najboljši nogometaš vseh časov. Lani je prestal operativni poseg, s katerim so mu odstranili tumor iz debelega črevesa. Od takrat je moral večkrat v bolnišnico, nazadnje pred nekaj dnevi. V bolnišnici je od torka, v četrtek pa je zapisal, da gre za rutinski mesečni obisk.

Pele Brazilija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Odziv bolnišnice: Stanje je stabilno

Na sobotno poročanje medijev so se odzvali tudi v bolnišnici Israelita Albert Einstein, kjer je Pele na zdravljenju. Zapisali so, da se dobro odziva na zdravljenje okužbe dihal in da je v bolnišnici tudi zaradi ponovne ocene kemoterapije.

Iz bolnišnice so v petek sporočili, da je njegovo stanje stabilno, včeraj pa potrdili, da se njegovo zdravstveno stanje v zadnjih 24 urah ni poslabšalo. Pred bolnišnico so se danes zbrali tudi navijači brazilskega nogometnega zvezdnika. Več kot sto privržencev je molilo za ozdravitev človeka, ki za mnoge velja za najboljšega nogometaša v zgodovini. 

Pred bolnišnico, kjer se nahaja Pele, se je danes zbralo več kot sto navijačev. | Foto: Reuters Pred bolnišnico, kjer se nahaja Pele, se je danes zbralo več kot sto navijačev. Foto: Reuters

"Smo duhovna sila, ki moli za športnega idola, medtem ko bije eno najtežjih bitk v svojem življenju," je za AFP povedal eden od oboževalcev Marcos Bispo dos Santos. Že zjutraj, poroča spletni časopis Folha de Sao Paulo, so navijači pred bolnišnico izobesili zastavo s podobo športnika stoletja in z grbom nogometnega kluba Santosa. Nalepili so tudi mini plakate z reprodukcijo fotografije Peleja v majici s številko 10 in z besedno zvezo "naj živi kralj".

Mbappe: Molite za kralja

Medtem pa želje po okrevanju prihajajo z vseh delov sveta. 

"Molite za kralja," je tvitnil francoski napadalec Kylian Mbappe, na legendo nogometa se je spomnil tudi kapetan angleške reprezentance Harry Kane, ki je v soboto izjavil, da je Pele navdih in neverjetna oseba.

Za čudovito osebo ga je označil tudi nekdanji nemški napadalec, zmagovalec svetovnega prvenstva, Jurgen Klinsmann. V sobotnem poročanju o svetovnem prvenstvu na BBC One je dejal, da je Pele izjemna osebnost svetovnega nogometa. "Lahko samo molimo in upamo na najboljše."

Oglasil se je tudi nekdanji argentinski branilec Pablo Zabaleta, ki je za BBC One dodal, da je pravi navdih na igrišču in ob njem. "Vedno je bil velik človek."

Stolp Aspire ob Halifovem stadionu so organizatorji mundiala oblekli v podobo Peleja. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Stolp Aspire ob Halifovem stadionu so organizatorji mundiala oblekli v podobo Peleja. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Na žalostne novice so se odzvali tudi gostitelji svetovnega nogometnega prvenstva, ki so v soboto stolp Aspire ob Halifovem stadionu oblekli v podobo Peleja, zraven pa objavili sporočilo z željo po čimprejšnjem okrevanju. Tudi stadion Lusail v Dohi, ki bo 18. decembra gostil finale svetovnega prvenstva, je krasila podoba Peleja v njegovem znamenitem dresu s številko deset.

Pele se je v zgodovino vpisal kot eden od najboljših nogometašev. Že kot najstnik je Braziliji leta 1958 pomagal do naslova svetovnega prvaka, uspeh pa je ponovil še v letih 1962 in 1970, s čimer je za zdaj edinstven v tem pogledu. Za Brazilijo je sicer odigral 92 tekem in dosegel 77 golov. Večji del klubske kariere je nosil dres Santosa (636 tekem/618 golov), bil pa je tudi član New York Cosmosa (64/37).

Pele na SP leta 1970, ko je Braziliji še tretjič pomagal do naslova svetovnega prvaka. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Pele na SP leta 1970, ko je Braziliji še tretjič pomagal do naslova svetovnega prvaka. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Preberite še:

Anglija Jordan Henderson
Sportal Po strelskih vajah Angležev se obeta velika četrtfinalna poslastica
Avstralija Argentina
Sportal Bilo je napeto do konca, Messi spisal zgodovino!
Pele Brazilija
Sportal Žalostne novice iz Brazilije, Pele se ne odziva več na kemoterapijo
Gabriel Jesus Neymar
Sportal Velik udarec za Brazilijo na SP
Vincent Aboubakar
Sportal Posebna zgodba: še sodnik se mu je na neki način opravičil

 

Ne spreglejte