Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
3. 9. 2020,
9.15

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

2

Natisni članek

UEFA slovenska nogometna reprezentanca Liga narodov liga narodov

Četrtek, 3. 9. 2020, 9.15

3 leta, 8 mesecev

Vse prve tekme Slovenije v kvalifikacijah

Prekletstvo, ki Slovenijo spremlja že 16 let

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

2

Slovenska nogometna reprezentanca danes odpira nov ciklus. V prvem krogu lige narodov se bo pomerila z Grčijo. Če bi Kekova četa premagala nekdanje evropske prvake, bi prekinila 16-letni niz, ki ji ne more biti v ponos. Nazadnje je v nov ciklus z zmago vstopila daljnega leta 2004, takrat, ko so Grki senzacionalno osvojili Euro, nato pa je sledilo osem manj uspešnih slovenskih uvertur.

Jan Oblak
Sportal Eksperiment Uefe, ki lahko Slovenijo popelje na SP 2022

16 let. Skoraj natanko 16 let. Tako dolgo že Slovenija čaka na zmago, s katero bi začela nov kvalifikacijski ciklus (oziroma ligo narodov) in se lahko pohvalila s tem, da je v novo tekmovanje vstopila s stoodstotnim izkupičkom.

Zadnji trening slovenske reprezentance pred tekmo z Grčijo, fotograf Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 27

Bolgari so 6. septembra 2006 nadigrali Slovenijo, ki jo je takrat vodil Branko Oblak, s 3:0. | Foto: Reuters Bolgari so 6. septembra 2006 nadigrali Slovenijo, ki jo je takrat vodil Branko Oblak, s 3:0. Foto: Reuters Po 4. septembru 2004, ki je srca slovenskih ljubiteljev nogometa osrečil s prepričljivo zmago 3:0 nad Moldavijo (z njo se bo Kekova četa pomerila v nedeljo v 2. krogu druge izvedbe lige narodov), je sodelovala v osmih ciklusih, a zaman čakala na zmago v uvodnem dejanju.

Na začetku kvalifikacij za EP 2008 je stopila na bolečo mino v Bolgariji, nato odprla nepozabne kvalifikacije za SP 2010 z ''zlata vrednim'' remijem na Poljskem, po katerem so sledile izjemne predstave Kekove čete in še kako mikavna nagrada, nastop na velikem tekmovanju v Južni Afriki, po vrnitvi iz prvega svetovnega prvenstva na črni celini je sledilo razočaranje, domač poraz na začetku kvalifikacij za EP 2012 v Ljudskem vrtu proti Severnim Ircem, domači neuspehi so se nadaljevali tudi v Stožicah, kjer je Slovenija na začetku kvalifikacij za SP 2014 priznala premoč Švici.

Nato sta sledili dve razočaranji na baltskih tleh. Najprej v Estoniji, kjer je Slovenija pred šestimi leti ostala praznih rok, nato še v Litvi, kjer je z zadetkom v zadnjih sekundah iztržila remi.
Matjaž Kek
Sportal Pozitivne novice iz tabora Matjaža Keka

Vse prve tekme Slovenije v kvalifikacijah (in ligi narodov):

Ciklus Prva tekma v ciklusu
Kvalifikacije za EP 2020 Izrael : Slovenija 1:1
Liga narodov 2018 Slovenija : Bolgarija 1:2
Kvalifikacije za SP 2018 Litva : Slovenija 2:2
Kvalifikacije za EP 2016 Estonija : Slovenija 1:0
Kvalifikacije za SP 2014 Slovenija : Švica 0:2
Kvalifikacije za EP 2012 Slovenija : Severna Irska 0:1
Kvalifikacije za SP 2010 Poljska : Slovenija 1:1
Kvalifikacije za EP 2008 Bolgarija : Slovenija 3:0
Kvalifikacije za SP 2006 Slovenija : Moldavija 3:0
Kvalifikacije za EP 2004 Slovenija : Malta 3:0
Kvalifikacije za SP 2002 Ferski otoki : Slovenija 2:2
Kvalifikacije za EP 2000 Grčija : Slovenija 2:2
Kvalifikacije za SP 1998 Grčija : Slovenija 2:0
Kvalifikacije za EP 1996 Slovenija : Italija 1:1

Niz pomanjkanja zmag v prvih tekmah pa se s tem še ni izpel. Slovenija je krstno izvedbo lige narodov začela z domačim neuspehom proti Bolgariji, lani pa je na zahtevnem gostovanju v Izraelu osvojila točko. Tako ostaja brez uvodne zmage, s katero bi si lahko slovenska reprezentanca na začetku novega ciklusa utrdila samozavest.

Z Grki na uverturi že tretjič

Slovenija se je z Grčijo nazadnje pomerila leta 2012. Takrat se je prijateljski dvoboj v Avstriji končal z 1:1, Sloveniji pa je remi z atraktivnim zadetkom v izdihljajih srečanja priboril Jasmin Kurtić. Zvezni igralec Parme v četrtek zaradi kazni ne bo pomagal Kekovi četi ... | Foto: Vid Ponikvar Slovenija se je z Grčijo nazadnje pomerila leta 2012. Takrat se je prijateljski dvoboj v Avstriji končal z 1:1, Sloveniji pa je remi z atraktivnim zadetkom v izdihljajih srečanja priboril Jasmin Kurtić. Zvezni igralec Parme v četrtek zaradi kazni ne bo pomagal Kekovi četi ... Foto: Vid Ponikvar Bo konec neslavnega niza danes, 3. septembra 2020, skoraj natanko 16 let po visoki zmagi nad Moldavijo v Celju, na kateri je s tremi zadetki blestel Milenko Ačimović? Tokrat v goste prihajajo Grki, s katerimi je Slovenija že dvakrat odprla kvalifikacijski ciklus. Obakrat je ostala brez zmage, a je takrat obakrat tudi gostovala. Zdaj se bo z nekdanjimi evropskimi prvaki, ki so po nastopu na SP 2014, kjer so jo delili milimetri od preboja v četrtfinale, padli v krizo.

Padli so v skupino reprezentanc, ki v ligi narodov nastopa v ligi C, ples kroglic pa jo je združil tudi s Slovenijo. Z izbrano vrsto, ki bi lahko v četrtek pozdravila zgodovinsko zmago in z njo ubila kar dve muhi na en mah. Bila bi namreč sploh prva, odkar sodeluje v ligi narodov (to bo njena sedma tekma), hkrati pa bi tudi končala mukotrpno čakanje na zmago v prvem krogu, ki traja že 16 let!

Lahko Matjaž Kek danes postane prvi slovenski selektor po Branku Oblaku, ki je odprl nov ciklus z zmago? | Foto: Grega Valančič/Sportida Lahko Matjaž Kek danes postane prvi slovenski selektor po Branku Oblaku, ki je odprl nov ciklus z zmago? Foto: Grega Valančič/Sportida

O tem, kako redko zmaguje Slovenija na prvih tekmah, priča seštevek vseh tekem. Za zdaj jih je odigrala 14, dobila le dve (Moldavijo in Malto s 3:0), šestkrat se je s tekmecem razšla brez zmagovalca, šestkrat pa je ostala praznih rok.Tudi na zadnjih treh domačih tekmah, kar ni prijetna popotnica za četrtkov spopad z Grčijo, a po drugi strani tudi dodatna motivacija za zmago in izboljšanje statistike.

Katero mesto bo osvojila Slovenija v ligi narodov?

  • 1.
    53,66 %
    374 glasov
  • 2.
    16,79 %
    117 glasov
  • 3.
    10,90 %
    76 glasov
  • 4.
    10,33 %
    72 glasov
  • Liga narodov me sploh ne zanima.
    8,32 %
    58 glasov
Oddanih 697 glasov
Miha Zajc
Sportal Zajc želi uiti iz turške kletke
Petar Stojanović
Sportal Reprezentant, ki ga je Kek postavil v neugoden položaj #video
Ne spreglejte