Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
21. 11. 2023,
0.04

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

Natisni članek

Kvalifikacije za Euro 2024 evropsko prvenstvo slovenska nogometna reprezentanca Euro 2024 Euro 2024 Matjaž Kek

Torek, 21. 11. 2023, 0.04

3 mesece

Selektor Matjaž Kek po uvrstitvi Slovenije na Euro 2024

Presrečnemu Keku je bilo jasno že po prvem klicu #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06
Matjaž Kek | Matjaž Kek je imel razlog za nasmeh na obrazu, potem ko je popeljal Slovenijo na Euro 2024. | Foto www.alesfevzer.com

Matjaž Kek je imel razlog za nasmeh na obrazu, potem ko je popeljal Slovenijo na Euro 2024.

Foto: www.alesfevzer.com

Po letu 2000 se Slovenija spet veseli uvrstitve na evropsko prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostila Nemčija. Veseli se po težko prigarani zmagi z 2:1 nad Kazahstanom. Noge so bile težke, saj je bilo v igri veliko. Sproščenost se je naselila v slovenske vrste šele po zmagovitem golu Benjamina Verbiča v 86. minuti, ko je odjeknila eksplozija navdušenja v razprodanih Stožicah. Slovenski nogometaši se niso le uvrstili na veliko tekmovanje, ampak so opravili tudi zrelostni izpit, saj je bilo v ponedeljek zvečer v igri ogromno. Vse. In selektor Matjaž Kek je najbolj ponosen na njih, saj so prehodili trnovo pot.

Slovenija Nogomet
Sportal Planica? Giro? Ne, Stožice! In veselica v režiji Benjaminov.
Slovenija navijači
Sportal Slovenija raja, Slovenija prižiga bakle #video

Ko je Benjamin Šeško v zaključku prvega polčasa zadel enajstmetrovko, so se slovenski nogometni reprezentanci na stežaj odprla vrata do evropskega prvenstva, ki ga bo prihodnje leto gostila Nemčija.

A takoj ob vstopu v drugi del je sledila hladna prha v režiji člana Kopra Ramazana Orazova. Slovenski igralci so v nadaljevanju trpeli, in ker selektorji v nogometu nimajo možnosti minute odmora, se je selektor Matjaž Kek odločil za odločilno potezo. V igro je poslal Benjamina Verbiča, ki je poživil dogajanje na sicer slabi zelenici in zaupanje poplačal v 86. minuti, ko je z leve strani lepo streljal v daljši kot kazahstanskih vrat in moštvo popeljal v ponovno vodstvo. Nemudoma je postalo jasno, da se bo Slovenija drugič po letu 2000 uvrstila na evropsko prvenstvo in četrtič na veliko tekmovanje, potem ko je dvakrat nastopila še na svetovnih prvenstvih v letih 2002 in 2010.

vstopnice Euro 2024
Sportal Shranite si datum, kdaj po vstopnice za Euro 2024
Slovenija - Kazahstan
Sportal Družbena omrežja pregorevajo, nogometaši navdušili tudi Dončića

"Fantje, ki so bili razglašeni za luzerje, so postali moški"

Razprodan stadion Stožice, na katerem je s slovenskimi nogometaši dihalo rekordnih 16.432 navijačev, je eksplodiral, ko je odlični sodnik Szymon Marciniak zapiskal konec tekme. Suša uvrstitev na velika tekmovanja se je tako prekinila, še lepše pa je to, da bo Slovenija nastopila na evropskem prvenstvu, ki ne bo daleč od slovenskih meja. Pričakovati je, da bo navijaški rekord dosežen tudi v deželi piva in da bo presežen tisti iz Amsterdama leta 2000, ko se je v nizozemski prestolnici drlo okoli deset tisoč slovenskih grl.

Slovenija Kazahstan | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

"Veseli, srečni in ponosni. Mislim, da zaslužno. Hvala Sloveniji za pozitivno energijo v zadnjih mesecih. Na koncu se je izplačalo. Fantje, ki so bili razglašeni za luzerje, so postali moški. Vrnili so vero v slovenski nogomet. Zdaj smo tam, kamor smo hoteli priti. Cilj je bil jasen, ko so se kroglice zavrtele na žrebu. Svoje poslanstvo so fantje opravili. Prepričan sem, da bo to nov zagon za slovenski nogomet. Hvala fantom, hvala mojemu strokovnemu štabu. Srečo moraš imeti, da zbereš takšne modele skupaj. Hvala zvezi, da so me pet let pustili na miru. Lep dan se je prevesil v krasno noč. Upam, da je ta pozitivna energija vam v veselje, ponos. Mislim, moj občutek je, da je v ponedeljek zvečer Slovenija dihala kot eno," je bil presrečen prvi mož stroke v slovenski reprezentanci.

Slovenija Radenko Mijatović
Sportal "To si Slovenija zasluži. V Nemčiji ne bomo samo sodelovali!"

"Požvižgaval sem si, fantje so me gledali malce čudno"

Tudi Keku je padel velik kamen z ramen po golu Verbiča v 86. minuti, saj je pred tem kar nekaj časa reprezentanca trpela na igrišču: "Takrat sem vedel, da je konec. Da smo na cilju. Da lahko potegnemo črto. V določenih trenutkih smo čutili breme. Zlasti po šoku v začetku drugega polčasa, ko smo iz prvega strela dobili gol. V prvem polčasu smo igrali dovolj agresivno, napadalno, nismo jim pustili dosti prostora za igro. Ni bilo pragmatičnosti. Hoteli smo držati ves čas visok ritem. Hkrati se je pokazalo, da Kazahstan nima kar tako 18 točk. Viseli smo kar nekaj časa. Bila je določena negotovost. Z menjavami smo umirili in začeli nadzorovati potek dogodkov. Poznalo se je, da na takšnih tekmah igrajo čustva in lahko vplivajo na potek. Ta tekma spada med najtežje. Ves čas sem imel dober občutek. Že od prvega klica zjutraj. Požvižgaval sem si, fantje so me gledali malce čudno. Vedel sem, da ne moremo izgubiti te tekme. Težko je to opisati. Zelo sem vesel, predvsem zaradi fantov. Oni morajo biti naslovna zgodba tega rezultata. Mene in predsednika ste menjali 500-krat. Upam, da se lahko zdaj vsi iskreno veselimo."

veselje Slovenija | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski nogometaši so prehodili dolgo pot v kvalifikacijah in na koncu zbrali 22 točk. Ni bilo vse preprosto, česar se zaveda Kek: "Dobre nasprotnike smo imeli. Dvakrat smo pokleknili in je bil takoj ogenj v strehi. S kakovostjo smo dali novo energijo, nov zagon."

"Vseeno je, ali nas dajo v peti boben, samo da se vrti žogica Slovenije"

V torek ob 16. uri bodo imeli slovenski nogometaši zaslužen sprejem na Kongresnem trgu, nato pa bodo z nestrpnostjo čakali na 2. december, ko bo žreb skupin za Euro 2024.

Na vprašanje, koliko je bila zmaga nad Kazahstanom dobrodošla v luči boljšega izhodišča pri razvrščanju v kakovostne bobne, je selektor za konec odgovoril: "Vseeno mi je, ali nas dajo v peti boben, samo da se vrti žogica Slovenije. Na Euru favoriti ne bomo, da smo si na jasnem. Prišel bo čas, ko se bo Slovenijo tudi kaj vprašalo."

Ne spreglejte