Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
15. 2. 2016,
23.20

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Lokomotiva Moskva NK Olimpija NK Olimpija Ezekiel Henty

Ponedeljek, 15. 2. 2016, 23.20

6 let, 8 mesecev

Prestop, ki dviguje ugled Slovenije v Evropi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Nigerijec Ezekiel Henty zapušča Olimpijo. Seli se v Rusijo, zmajem pa se obeta rekordna odškodnina v zgodovini 1. SNL. S tako bogatim prestopom se je lahko pozimi pohvalilo le 13 evropskih držav.

V obdobju državne samostojnosti še ni bilo nogometnega junaka, ki bi ga slovenski klub prodal v tujino za vsaj pet milijonov evrov. Hitronogi napadalec Ezekiel Isoken Henty ima le 22 let, a se bo kmalu vpisal v zgodovino 1. SNL. Njegov prestop iz Olimpije v moskovsko Lokomotivo je le še vprašanje dni, morda celo ur, odškodnina, ki jo bo plačal ruski klub, pa bo tako visoka, da bo postavljen nov mejnik.

Ko je Nigerijec kot golobradi mladenič nabiral nogometno znanje v domovini in se dokazoval v akademiji Flying Sports v Lagosu, se mu je uresničil prvi življenjski cilj. Opazili so ga ogledniki evropskih klubov. Pot ga je odnesla na Apeninski polotok, kjer je sklenil pogodbo s slovitim AC Milanom. Na San Siru ni dočakal resnejše priložnosti. Rdeče-črni so ga posojali naokrog, a v Italiji ni našel sreče. V boljšo voljo ga je spravila selitev v Slovenijo. Odšel je v Novo Gorico, spoznal Slovenijo, majhna država na sončni strani Alp pa njega. Čeprav v dresu vrtnic ni bil najbolje pripravljen, je kmalu padel v oči takratnemu športnemu direktorju Olimpije Milenku Ačimoviću.

Preselil se je v Ljubljano, nekdanji predsednik zmajev Izet Rastoder pa si je zastavil cilj, da od Milana odkupi njegovo pogodbo. Želel je, da bi Olimpija postala njegova stoodstotna lastnica. Ko je to uresničil, je napovedal, da bo Nigerijec v prihodnosti odličen igralec, vreden več milijonov evrov. Imel je dober nos.

Najprej je odšel njegov "drugi oče", kmalu bo še sam

Le kmalu po Rastoderjevem odhodu je Henty zablestel v dresu Olimpije. V jesenskem delu Prve lige Telekom Slovenije je navduševal s prodori, zadetki (osem) in podajami (osem). Odlično je odigral zlasti večni derbi v Ljudskem vrtu, kjer je z dvema zadetkoma pomagal Olimpiji do odmevne zmage nad Mariborom (3:0).

Trenerja Marijana Pušnika je doživljal kot drugega očeta, na koncu pa je usoda poskrbela, da sta se po jesenskem naslovu oba poslovila od ljubljanskega kluba. Korošec je odšel kmalu po koncu prvega dela, Afričan pa je tik pred uradnim slovesom.

Čeprav je odigral več kot polovico letošnjih pripravljalnih tekem za Olimpijo in bil najboljši strelec, trener Marko Nikolić pa je resno računal na njegove vrline v napadu, se bo kmalu poslovil od Slovenije in zaigral za moskovsko Lokomotivo. Predsednik Olimpije Milan Mandarić zelo obžaluje njegovo izgubo. Jesenski prvaki pospešeno iščejo še enega napadalca. Ker se je v Sloveniji že končal zimski prestopni rok, pridejo v poštev le prosti igralci. Izbor je omejen, a je v igri še dovolj kakovostnih kandidatov, ki še iščejo novega delodajalca. Med njimi je tudi slovenski reprezentant Milivoje Novaković.

Dražji tudi od rekordnega prestopa prijatelja Šporarja

Henty se poslavlja od Slovenije in odhaja v rusko prestolnico. Prestop bo vreden ogromno. V javnosti najpogosteje omenjajo vsoto, višjo od petih milijonov evrov. Številni ruski klubi imajo bogate blagajne, s katerimi lahko posežejo po dragih okrepitvah. Moskovska Lokomotiva spada v omenjeno skupino. Če se bo izkazalo, da je za Hentyja pripravljena plačati toliko, kot se omenja v javnosti, bi z naskokom presegel rekord 1. SNL. Uradna potrditev naj bi prišla zelo kmalu.

Slovenska liga bi s tem pridobila veljavo. Primer Hentyja bi dokazal, da lahko nogometaše v tujino za ogromne zneske prodajo tudi iz slovenskega kluba, ki ni pogosto prisoten na evropskem zemljevidu. Olimpija je za prestop najboljšega strelca Andraža Šporarja od Basla prejela 2,8 milijona evrov. Če bo švicarski velikan v prihodnjih dveh sezonah na vrhu, bo ljubljanski klub bogatejši še za dodaten milijon evrov. Šporar je bil najboljši strelec 1. SNL. Njegov donedavni soigralec Henty je dosegel pol manj zadetkov, a bo v blagajno ljubljanskega kluba prinesel še več denarja. Lokomotiva je prepričana, da lahko zapolni vrzel, ki je nastala v konici napada moskovskega kluba po odhodu senegalskega napadalca Oumarja Niasseja. Za slabih 18 milijonov evrov ga je kupil Everton in Lokomotivi omogočil dodaten kapital, s katerim se je lažje lotila izbora zimskih novincev.

Slovenija v elitni druščini 14 držav

Slovenska liga bo po zaslugi Hentyja, ki je na socialnem omrežju Instagram že zapisal, da odhaja v Moskvo, in se s toplimi spomini poslovil od navijačev Olimpije, ena izmed redkih lig, ki se lahko pohvali z zimsko prodajo, vredno vsaj pet milijonov evrov. V Evropi jih ni veliko.

Po podatkih nemške strani Transfermarkt.de, ki podrobno spremlja dogajanje na mednarodnem nogometnem trgu, jih je le še 13. To so Ukrajina, Španija, Anglija, Portugalska, Italija, Rusija, Wales, Švica, Nemčija, Francija, Turčija, Srbija in Danska. Le 13 držav.

Mnoge, ki so na papirju močnejše, dražje in imajo boljšo infrastrukturo od slovenskega prvenstva, nimajo takšnega junaka. Svojega "Hentyja" so zaman čakale tudi Nizozemska, Belgija, Avstrija, Češka, Škotska, Grčija, Hrvaška, Bolgarija, Romunija, Švedska, Slovaška, Norveška, Madžarska, Belorusija …

 

 

Mladi Nigerijec je razkril, kateri je njegov najlepši trenutek, ki ga je doživel v zeleno-belem dresu. Izpostavil je zadetek, dosežen na derbiju v Ljudskem vrtu. Lani se je s slalomom otresel Damjana Boharja in se sprehodil v vijoličasti kazenski prostor, nato pa atraktivno poslal žogo v mrežo.

Olimpiji je pomagal do jesenskega naslova, zdaj odhaja k Lokomotivi, ki se poteguje za naslov ruskega prvaka. Po prvem delu zaseda visoko tretje mesto.

Ne spreglejte