Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
24. 8. 2013,
8.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 24. 8. 2013, 8.37

8 let

Pri 21 letih je razmišljal, da bi končal

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V zadnjem prvenstvenem krogu je Boban Jović za Olimpijo zabil prvi gol, odkar se je vrnil na nogometne zelenice po kalvariji, ki jo je preživljal v dresu Olimpije.

Lahko bi zapisali, da je zadetek simboliziral konec težavnega obdobja, ki ga je preživljal od začetka oktobra lani do sredine marca letos, ko je bil, ker ni želel skleniti nove pogodbe z Olimpijo, suspendiran in pol leta ni igral. "Lahko bi rekli, da je tako. Ta gol mi pomeni veliko. Na začetku sezone sem bil daleč od forme, ki sem jo kazal pred težavami z vodstvom kluba, zdaj je bolje. Čutim, da sem iz tekme v tekmo boljši. V zadnjih dveh tekmah sem spet užival v nogometu. Je pa res, da še vedno nisem tako dober, kot sem bil. Kdaj bom, je težko napovedati. Upam, da čim prej. Trudil se bom po najboljših močeh," pravi Boban Jović, ki je bil na stranskem tiru zato, ker je želel v tujino, a mu v klubu niso pustili oditi, medtem ko pogodbe ni želel podaljšati. In tako se je zgodilo, da so bili nekaj časa na slabšem vsi. Olimpija, nogometaš in tudi navijači. K sreči so pozneje le našli skupen jezik in zdaj je vse spet tako, kot mora biti. "To je bila zame velika šola. Marsikaj sem se naučil. Mislil sem, da so stvari v nogometu mnogo bolj preproste, kot so v resnici. Da je pomembno samo to, kar kažeš na igrišču. Pa ni. V ozadju je še marsikaj. Zdaj je, kar je. V življenju se vse zgodi z razlogom, tudi to se je. K sreči sem še vedno mlad, star sem 22 let, in verjamem, da je pred menoj še lepa nogometna pot. S preteklostjo se ne obremenjujem več, zanima me le še prihodnost," je povedal nogometaš, ki je bil reden član mlade reprezentance in bi se, če ne bi bilo omenjenega zapleta, zagotovo že ponašal tudi s kakšnim nastopom v članski izbrani vrsti. O tem ni dvoma, kar je priznal tudi sam. "Ko je bil selektor še gospod Slaviša Stojanović, mi je rekel, da resno razmišlja o meni. Ne vem, ali bi me vpoklical že za novembrsko prijateljsko tekmo proti Makedoniji v Skopju ali pozneje, a potem se je zgodilo, kar se je, in vpoklica nisem dočakal. Z gospodom Srečkom Katancem še nisem govoril, a se s tem niti najmanj ne obremenjujem. Zdaj imam v mislih le to, kako igrati čim bolje in Olimpiji pomagati do novih zmag," je razkril iskreni sogovornik, ki je s poštenim odnosom do dela, borbenostjo in seveda tudi kakovostjo hitro prirasel k srcu navijačem. Zato ne čudi, da je pred časom od Green Dragonsov prejel tudi prestižno priznanje, zmajevo srce.

Znašel se je pred prepadom

Tudi kapetan Olimpije, katere član je že od leta 2009 in v dresu katere je odigral že več kot sto tekem, je bil, zato ga je vse skupaj, kar je pozimi preživljal, celo tako močno prizadelo, da je resno razmišljal o koncu kariere profesionalnega nogometaša. Pa čeprav je bil takrat star šele 21 let. "Bil sem zelo razočaran nad vsem skupaj, zato sem bil res blizu odločitvi, da nogometne čevlje postavim v kot. Veliko sem dal Olimpiji, res je tudi, da je ona dala meni ogromno, a sem vseeno mislil, da v tej zgodbi pomenim veliko več. Od mladih nog sem se podrejal profesionalizmu, živel za ta posel, potem pa sem se kar naenkrat znašel pred prepadom. Počasi sem imel vsega dovolj. K sreči se je vse dobro razpletlo. S klubom smo se dogovorili, rešili zaplet, ki smo ga imeli, in zdaj stvari normalno tečejo naprej. Spet sem zelo motiviran, uživam in verjamem, da se bo to kmalu pokazalo tudi na igrišču," je preskok iz temačnejšega v veliko bolj vedro obdobje nazorno opisal nogometaš, okoli katerega se je med sporom z Olimpijo dvignilo veliko prahu. Tudi zato, ker naj bi ga v Maribor vabil Zlatko Zahović. A o tem ni želel govoriti. "Morda kdaj pozneje," je dal jasno vedeti, da ne želi dodatno razburkati strasti med velikima rivaloma.

Dovolj o preteklosti, še malce o prihodnosti in izzivih, ki jih prinaša oziroma jih je že prinesla ta sezona. Olimpija je pred začetkom jasno napovedala, da si želi ogroziti Maribor na slovenskem klubskem prestolu, a že kmalu je postalo jasno, da bo to zelo težko. Medtem je hitro izpadla tudi iz Evrope in v superpokalu, prav proti večnemu rivalu, doživela boleč poraz. Kljub ne najboljšemu začetku Jović ni pesimist. "Res je, da se je ponovila zgodba iz preteklosti. Spet smo slabo začeli sezono. Zakaj je tako, ne vem. Zamenjalo se je kar nekaj trenerjev in še več nogometašev, a vselej se nam zgodi enako. Vrtimo se v začaranem krogu. Predvsem izpad proti Žilini, ko smo v goste prišli z dvema goloma prednosti, je boleč. Toda po drugi strani je treba biti realen in priznati, da je to ekipa, ki je pred nekaj leti igrala v ligi prvakov. Razočarani smo bili, seveda, a najbolj pomembno je, da se zdaj pobiramo. Trikrat zapored smo zmagali in zdaj moramo narediti vse, da zmagoviti niz nadaljujemo," je smernice za nadaljevanje sezone začrtal mladenič, ki je v Ljubljani že vrsto let. Še preden je podpisal profesionalno pogodbo z Olimpijo, je v prestolnici že obiskoval srednjo šolo. Je pravi Ljubljančan. Tudi zato verjetno odločno pravi, da so ambicije po prvem mestu pravilne. "Kot športnik moraš vedno stremeti k boljšemu. V pretekli sezoni smo bili drugi, zato je normalno, da si zdaj želimo prvega mesta. Jasno je, da je Maribor trenutno v prednosti, a ne bomo se predali. Sezona je še dolga. Prvenstvo je maraton. Še vedno nismo obupali nad bojem za lovoriko," je razkril, da s soigralci še vedno ni obupal nad lovom za Mariborom, ki ima na lestvici po petih odigranih tekmah že pet točk prednosti.

S prestopom se ne obremenjuje

Za konec še o morebitnem prestopu v tujino. Do konca poletnega prestopnega roka je še teden dni. Ni skrivnost, da je Jović med tistimi nogometaši Olimpije, ki so za tuje oglednike najbolj zanimivi. Po nekaterih informacijah letos poleti skoraj zagotovo ne bo zapustil Stožic – bolj realno je, da odide pozimi –, a nikoli se ne ve. "Bomo videli. Selitve ne morem izključiti. Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi, a lahko rečem le to, da se s tem niti najmanj ne obremenjujem. Jasno je, da bom odšel takrat, ko bom zrel za tujino. Tako ali drugače. Kam in kako, niti ni pomembno. Jasno je, da bi vsi radi igrali v največjih evropskih klubih, a želje se vedno ne uresničijo. Vem le to, da bom, ko bom odšel, gledal na marsikaj. Nisem več star 19 let, ko sem bil odvisen le od samega sebe. Zdaj moram gledati tudi na družino. Za zdaj pa ostajam pri Olimpiji, z veseljem nosim njen dres in sem povsem zadovoljen," je pogovor sklenil nogometaš, ki utegne, če bo njegova pot šla tako, kot bi morala, v prihodnosti pomembno vlogo igrati tudi v slovenski reprezentanci.

Ne spreglejte