Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
23. 3. 2019,
12.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

Jani Pate Bojan Prašnikar slovenska nogometna reprezentanca

Sobota, 23. 3. 2019, 12.00

5 let, 2 meseca

Dozdajšnje tekme Slovenije in Makedonije

Prvič za točke, a če se po prijateljskih tekmah dan pozna …

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
Rene Krhin | Slovence in Makedonce čaka peta medsebojna tekma. Do zdaj so uspešnejši Makedonci, ki so trikrat zmagali in le enkrat izgubili. | Foto Vid Ponikvar

Slovence in Makedonce čaka peta medsebojna tekma. Do zdaj so uspešnejši Makedonci, ki so trikrat zmagali in le enkrat izgubili.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenske nogometaše jutri v Stožicah v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020 čaka že peta tekma proti Makedoniji, a prva, ki bo štela za točke. Do zdaj Slovenci z Makedonci nimajo najboljših izkušenj. Trikrat so izgubili, nazadnje pa le dočakali prvo zmago. Kako je bilo v letih 1993, 1994, 2012 in 2016, ko so se na nogometnem igrišču merili Slovenci in Makedonci?

Kakšen bo razplet nedeljske tekme med Slovenijo in Makedonijo v Stožicah?

  • zmagala bo Slovenija
    77,74 %
    496 glasov
  • zmagala bo Makedonija
    11,44 %
    73 glasov
  • ne bo zmagovalca
    10,82 %
    69 glasov
Oddanih 638 glasov

Slovenija : Makedonija 1:4 (1:2)

Prijateljska tekma, 13. oktober 1993. Športni park v Kranju, 3000 gledalcev. Sodniki: Poljak, Cvitković, Petek (vsi Hrvaška).

Strelci: 0:1 Boškovski (4.), 0:2 Pančev (36., 11-m), 1:2 Pate (41.), 1:3 Janevski (48., 11-m), 1:4 Kanaklarevski (54.).

Slovenija: Simeunovič (od 57. Zupan), Židan (od 56. Jermaniš), Novak, Milanič, Blatnik, Poljšak (od 64. Englaro), Čeh, Zulič (od 36. Pate), Zahovič, Udovič (od 46. Gliha), Florjančič.
Makedonija: Z. Mičevski, Grozdanov (od 62. Nedžmedin), Janovski, Kanaklarovski, Najdovski, Janevski, Boškovski (od 84. Mičevski), Markovski, Pančev, Babunski (od 12. Georgijevski), T. Mičevski.

Rumeni kartoni: Georgijevski (22.), Najdovski (79.), Gliha (79.).

Darko Pančev je blestel pri visoki zmagi Makedonije. | Foto: Getty Images Darko Pančev je blestel pri visoki zmagi Makedonije. Foto: Getty Images Daljnega oktobra 1993 so Slovenci pod vodstvom takratnega selektorja Bojana Prašnikarja odigrali šele četrto tekmo v svoji zgodovini in v Kranju gostili Makedonce. Po dveh remijih, s Ciprom in Estonijo, in zmago nad Estonijo pol leta pred tem so takrat doživeli prvi poraz. To je bila sploh prva uradna tekma Makedonije, ki je že ob debiju dočakala zmago.

Blestel je eden od najboljših makedonskih nogometašev vseh časov Darko Pančev, ki je najprej na samem začetku tekme poskrbel za vodstvo gostov, ko je podal za gol Zorana Boškovskega, potem pa ob koncu prvega dela igre izsilil še enajstmetrovko, ki jo je potem tudi spremenil v gol. Takoj na začetku drugega polčasa je takratni zvezdnik milanskega Interja izsilil še eno enajstmetrovko, a tokrat strel prepustil Čedomirju Janevskemu, ki je zadel za vodstvo Makedoncev s 3:1. Vmes je pred odhodom na odmor za znižanje na 1:2 poskrbel Jani Pate, Pančev pa je imel prste tudi pri zadnjem golu Makedoncev, ki so v 54. minuti postavili končni izid. Podal je za gol Dragana Kanatlarovskega.

Makedonija : Slovenija 2:0 (2:0)

Prijateljska tekma, 22. marec 1994. Centralni štadion v Skopju, 20.000 gledalcev. Sodnik: Ormandžijev (Bolgarija).

Strelca: 1:0 Serafimovski (3.), 2:0 Boškovski (20.).

Makedonija: Trajčev, Jovanovski (od 25. Grozdanov), Kanatlarovski, B. urovski, Markovski, Serafimovski, Georgijevski, Boškovski, Mamedi, Mitevski.
Slovenija: Simeunovič, Milanič, Poljšak, Cifer, Binkovski (od 37. Binkovski), Jermaniš, Novak, Židan, Oblak, Udovič, Šiljak (od 75. Pavlin).

Rumeni karton: Jermaniš

Z Makedonci je izgubil tudi dr. Zdenko Verdenik. | Foto: Getty Images Z Makedonci je izgubil tudi dr. Zdenko Verdenik. Foto: Getty Images Manj kot pol leta za obračunom v Kranju je Slovenija odigrala še "povratno" prijateljsko tekmo proti Makedoniji. Tokrat v Skopju pred več kot 20 tisoč glasnimi navijači in spet izgubila. Takrat jo je s klopi že vodil dr. Zdenko Verdenik.

Makedonci so igrali brez zvezdnika Pančeva, a so še drugič zmagali in spet že v uvodnem delu tekme prišli do dveh zadetkov. V odprti igri, s katero sta postregla oba selektorja, so se bolje znašli Makedonci, ki so do prvega gola prišli že po manj kot dveh minutah igre. Vratarja Slovenije Marka Simeunovića je premagal Žarko Serafimovski. Že v 20. minuti je na semaforju pisalo 2:0, ko je z volejem s približno 15 metrov zadel Zoran Boškovski in, kot se je izkazalo pozneje, postavil končni izid.

Makedonija : Slovenija 3:2 (2:0)

Prijateljska tekma, 14. november 2012. Štadion Filip II, 3000 gledalcev. Sodniki: Grujić, Djurdjević in Kojić (vsi Srbija).

Strelci: 1:0 Tasevski (27.), 2:0 Jahović (41.), 2:1 Pečnik (48.), 3:1 Ibraimi (51.), 3:2 Pečnik (63.).

Makedonija: Pačovski (od 46. Bogatinov), Todorovski, Lazevski (od 80. Georgievski), Grnčarov, Šikov, Demiri, Tasevski (od 61. Stepanovski), Hasani (od 87. Georgiev), Jahović (od 76. Blaževski), Ivanovski (od 55. Trajkovski), Ibraimi.
Slovenija: S. Handanović, Struna, Maroh (od 64. Šuler), Kelhar, Jokić, Kurtić (od 46. Pečnik), Krhin (od 67. Mertelj), Cvijanović (od 80. Dedić), Kampl (od 46. Kirm), Matavž, Berić (od 75. Iličić).

Oba gola za Slovenijo je dosegel Nejc Pečnik. | Foto: Getty Images Oba gola za Slovenijo je dosegel Nejc Pečnik. Foto: Getty Images Več kot 18 let smo čakali na tretji medsebojni obračun Makedoncev in Slovencev, tudi ta je bil v Skopju in prav tako prijateljskega značaja, čeprav takratnemu selektorju Slaviši Stojanoviću po zadnjem sodnikovem žvižgu ni bilo do smeha. Po tem porazu je predvsem zaradi slabega začetka kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014, v katerih je imela Slovenija takrat po štirih tekmah le tri točke, namreč izgubil službo.

Lahko bi bilo sicer drugače, a je Jasmin Kurtić v osmi minuti zapravil enajstmetrovko pri izidu 0:0, na katero je sodnik pokazal po igranju z roko enega od Makedoncev v svojem kazenskem prostoru. V 20. minuti so Makedonci kaznovali Slovence in prišli do prvega gola, ko je po strelu z 12 metrov zadel Darko Tasevski. Potem je imel dve priložnost Kevin Kampl, a ju ni izkoristil, sledila je nova kazen, ko je po podaji Agima Ibraimija zadel takratni debitant v vrstah Makedonije Adis Jahović.

Že na začetku drugega polčasa, v 48. minuti, je zaostanek Slovenije na 1:2 znižal Nejc Pečnik, ki je na igrišče vstopil po odmoru. Zadel je po podaji še enega nogometaša, ki je prišel s klopi, Andraža Kirma. Slovenci so šli v lov na zaostanek, a so že po treh minutah prejeli še tretji gol, ko je ne najboljše posredovanje slovenskega vratarja in kapetana Samirja Handanovića izkoristil dober znanec s slovenskih prvoligaških zelenic Ibraimi. V 63. minuti je rezervist Pečnik zadel še drugič, do konca tekme pa je imela Slovenija še veliko priložnost za izenačenje, ki pa jo je Tim Matavž zapravil, Slovenci so še na tretji tekmi proti Makedoncem igrišče zapustili sklonjenih glav.

Slovenija : Makedonija 1:0 (0:0)

Prijateljska tekma, 23. marec 2016. Štadion Bonifika, 3000 gledalcev. Sodniki: Mažić, Ristić in Djurdjević (vsi Srbija).

Strelec: 1:0 Bezjak (58.)

Slovenija: Oblak, Cesar, Al. Struna (od 46. Samardžić), Skubic, Jokić, Krhin (od 89. Vrhovec), Kurtić, Zajc (od 87. Jelenič), Verbič (od 63. Kirm), Iličić (od 46. Birsa), Bezjak (od 70. Novaković).
Makedonija: Dimitrievski, Ristovski (od 82. Siljanovski), Žuta (od 82. Kostovski), Ibraimi (od 55. Jahović), Trajkovski, Tričkovski (od 46. Alimi), Stjepanović, Gligorov (od 73. Cikarski), Šikov, Pandev (od 46. Nestorovski), Ristevski.

Rumeni kartoni: Al. Struna, Zajc; Ristevski, Ibraimi

Veselje Romana Bezjaka in Benjamina Verbiča po golu v Kopru. | Foto: Vid Ponikvar Veselje Romana Bezjaka in Benjamina Verbiča po golu v Kopru. Foto: Vid Ponikvar Na zadnji, četrti tekmi proti Makedoniji, so Slovenci prišli do prve zmage. Na prijateljski tekmi v Kopru so pred natanko tremi v prvem nastopu po neuspehu v dodatnih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016 ob številnih novih obrazih, za katere je po odhodu nekaterih nosilcev v reprezentančni pokoj poskrbel takratni selektor Srečko Katanec, igrali bolje od prve do zadnje minute in zasluženo prišli do zmage.

Za to je z golom v 58. minuti poskrbel Roman Bezjak, ki ga ni na seznamu zdajšnjega selektorja Matjaža Keka. Izkušeni koroški napadalec se je med strelce vpisal po podaji Benjamina Verbiča. Makedonci so imeli malo priložnosti, še tiste, kar so jih imeli, pa je brez težav ustavil Jan Oblak, ki je na tej tekmi tudi uradno postal slovenska številka ena.

Josip Iličić
Sportal Po iskrici v Izraelu vsi ponavljajo iste besede
Matjaž Kek
Sportal Zadovoljni Matjaž Kek je v Izraelu zanetil iskro

 

Ne spreglejte