Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
15. 12. 2015,
14.55

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NK Rudar Jernej Javornik Prva liga Telekom Slovenije

Torek, 15. 12. 2015, 14.55

6 let, 8 mesecev

Raje izgubljajo visoko, kot pa igrajo bunker

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Vsaka tekma bo kvalifikacijska," je trener Rudarja Jernej Javornik napovedal dinamično leto 2016. Če bi se prvoligaška sezona končala že zdaj, bi Velenjčane čakale dodatne kvalifikacije za obstanek.

Pričakovali so več, na koncu pa so se morali zadovoljiti s predzadnjim mestom in izpadom iz pokalnega tekmovanja. Velenjčani so jesen končali na neugodnem devetem mestu, kar je manj od pričakovanj. Od koledarskega leta 2015 so se poslovili v ponesrečenem slogu, saj so si v Domžalah privoščili visok poraz (0:4). Na žalost privržencev zeleno-črnih ni bil edini, ki so ga njihovi ljubljenci izkusili v tej sezoni. Še višje so izgubili v Ljubljani (0:5) in Mariboru (1:7), a to trenerja Jerneja Javornika ni presenetilo.

Kot nekdanji napadalec trmasto vztraja pri tem, da se njegova ekipa ne odloča za stroge obrambne taktične rešitve. "Sem zagovornik nogometa, prave igre. Le z njo lahko dosežemo odmeven rezultat. Na nekaj tekmah smo visoko izgubili, a hočemo igrati. Mogoče bi bilo lažje igrati bunker, a gledam v prihodnost in bi rad, da se ekipa nauči igrati nogomet ter skozi igro ustvarja priložnosti. V naslednji sezoni, če bo tako, kot mora biti, bomo imeli več možnosti za boljši rezultat," je prepričan strateg knapov.

To bi marsikomu zameglilo realnost

Velenjčani so se od neprepričljivega jesenskega dela poslovili na klubski večerji. Priredili so jo po zadnji tekmi, nato pa odšli na novoletni oddih. Ko so se poslavljali, so si podali roke in si zaobljubili, da morajo leta 2016 prikazati boljše predstave. Če jih bodo, obstanek v druščini najboljših ne bi smel predstavljati težave.

Če bi se sezona končala že zdaj, bi se Rudar z drugouvrščenim drugoligaškim klubom (v tem primeru ptujsko Dravo) pomeril za obstanek v Prvi ligi Telekom Slovenije.

"Po eni strani je deveto mesto s psihološkega vidika veliko boljše kot šesto. Če bi bilo obratno, pa bi imeli enako točk kot druge ekipe, ki se borijo za obstanek, to bi morda marsikomu zameglilo realnost. Bolje, da smo deveti. Spomladi bo vsaka tekma kvalifikacijska," napoveduje Javornik. Da bo zares zanimivo, priča pogled na lestvico, saj pet klubov v spodnji polovici razpredelnice ločijo le štiri točke.

Končno tudi na Hrvaškem

O ciljih Velenjčanov bo po besedah Javornika smotrneje govoriti po zimskem prestopnem roku. "Pomembno bo, kakšni bodo prihodi in odhodi," opozarja Javornik, ki se bo v prihodnjih tednih o prihodih in odhodih posvetoval s športnim direktorjem Spasojem Bulajićem.

Po dolgem času bodo knapi del spomladanskih priprav opravili ob morju. Odpravili se bodo na Hrvaško, priprave pa začeli 11. januarja 2016. V prejšnjih sezonah so morali zaradi denarne stiske pozabiti na možnost polnjenja baterij v toplejših krajih.

"Dve leti nismo bili nikjer na pripravah. Ta ekipa ni ene noči prespala skupaj," je dejal strateg velenjskega kluba. Pred slabim letom so bili Velenjčani edini, ki v času najhujšega sneženja niso odšli drugam. Posledice so čutiti še dolgo, saj so imeli na začetku spomladanskega dela ogromno težav s tekmeci in izgubili ogromno točk.

Na gostovanjih brez pomoči sreče

Nogometaši Rudarja so v tej sezoni zaigrali v tradicionalnih zeleno-črnih barvah. To je bila novost, ki jo je občinstvo pozdravilo z navdušenjem. Malce manj je bilo zadovoljstvo z igrami in učinkovitostjo knapov. "Na začetku sezone smo imeli kar nekaj težav. Prišla je nova uprava, treba je bilo urediti veliko stvari. Še med prvenstvom smo ekipi dodajali igralce. Nato smo zaigrali bolje, proti koncu pa je spet sledil padec. Moramo postati stabilnejši. Čaka nas še veliko dela," čuti ogromne rezerve pri varovancih, kjer je ogromno kandidatov iz Rudarjevega podmladka.

Dodal je, da je ekipa po zapravljeni priložnosti v pokalu, ko so na prvi četrtfinalni tekmi premagali Maribor, nato pa ostali praznih rok v Ljudskem vrtu, doživela velik psihološki udarec, ki je pustil posledice.

Za dobro novico je poskrbela vrnitev Leona Črnčiča po osemmesečni odsotnosti, Klemen Bolha je v očeh strokovnega vodstva poskrbel za lep napredek, nase opozarja tudi Anže Pišek. "V tem delu jeseni se nam nič ni izšlo. Zlasti na gostovanjih. Prepričan sem, da se nam bo spomladi kje vrnilo."

Prašnikar izgubil pravi ritem

Navijači Rudarja so pogrešali več zadetkov. Na začetku sezone je blestel Luka Prašnikar, hitro dosegel štiri zadetke, nato pa se je njegov strelski stroj ohladil. "Ob nepravem je času staknil poškodbo, nato pa ni več našel pravega ritma," je omenil Javornik.

Težave z zdravjem so nagajale tudi Mateju Eteroviću, ki je bil v sezoni 2013/14 v dresu Rudarja prvi strelec prvenstva, v obrambi sta bila na seznamu poškodovanih pogosto Rusmin Dedić in Senad Jahić, kar se je po odhodu Aljaža Krefla in Denisa Klinarja (oba sta odšla v Olimpijo) na položaju bočnih branilcev izkazalo za prevelik udarec. Leta 2016 želijo, da bo tovrstnih težav čim manj, položaj na lestvici pa iz tedna v teden boljši.

Ne spreglejte