Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
26. 9. 2012,
8.54

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Andrej Razdrh NK Olimpija NK Olimpija Bojan Prašnikar Robert Pevnik Safet Hadžić Dušan Kosič Branko Oblak Ermin Šiljak

Sreda, 26. 9. 2012, 8.54

4 leta, 11 mesecev

Razdrh že boljši od Pevnika, bo prehitel še Prašnikarja?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nogometaše Olimpije je v ''novejšem'' obdobju vodilo osem trenerjev. Trije so na ''zeleno-beli'' klopi debitirali s tremi zmagami, mladi Andrej Razdrh pa ima priložnost, da postavi novi mejnik.

Slovenska prva liga je bila vrsto let znana po tem, da so klubi menjali trenerje skoraj tako pogosto kot spodnje perilo. V zadnjih letih se je trend nekoliko umiril, najbolj pa izstopa primer Darka Milaniča pri Mariboru, ki je prinesel vse. Lovorike, rezultate, uveljavitev igralcev in dolgoročno začrtano delo. V času, ko Izolan vodi ''vijolice'', se je na trenerskem položaju Olimpije zamenjalo osem imen. Po vrnitvi Ljubljančanov v novi klubski preobleki je led prebil Branko Oblak, a naletel na boljšega tekmeca že na prvencu. V mestnem obračunu ga je ugnal (takrat) bogatejši Interblock, legenda slovenskega nogometa in ''zeleno-belih'' pa ni dolgo zdržal na klopi. Po štirih krogih je zbral tri točke, kar ni zadovoljilo vodstva na čelu z ''mecenom'' Izetom Rastoderjem, in sodelovanje se je hitro prekinilo.

Nekdanjega slovenskega selektorja je nasledil Safet Hadžić. Nekdanji branilec Olimpije je trenerske izkušnje pridobival kot pomočnik Slaviše Stojanovića, tako v Domžalah kot tudi Celju (zdaj skupaj sodelujeta v slovenski izbrani vrsti), ko pa je prvič vodil Olimpijo v vlogi prvega trenerja, mu je šel rezultat na roko. V Ljubljani, Olimpija je v sezoni 2009/10 še gostovala na štadionu ŽAK v Spodnji Šiški, je doma ugnal Nafto in Domžale, nato pa je sledil poraz na gostovanju. Kje drugje kot na Bonifiki, ki je Ljubljančani v obdobju državne samostojnosti sploh še niso osvojili. Ker se Hadžić še ni mogel pohvaliti z ustreznim trenerskim certifikatom, je moral po kratkem obdobju prepustiti mesto ''pomočniku'' Robertu Pevniku. Strokovnjak iz Polzele, ki je podobno kot Hadžić pomagal veteranski druščini Olimpije pri nižjeligaških izzivih, je na začetku zablestel v polnem sijaju. Doma je ugnal Celje, v gosteh Dravo in Interblock. Stoodstotni izkupiček mu je pokvarila Gorica z remijem v Ljubljani, nato je gladko padel še Rudar, šele v šestem poizkusu pa ga je na kolena spravil Maribor.

V sezono 2010/11 je Olimpija znova ''uradno'' vstopila pod vodstvom Hadžića, a mu je spodletelo že na prvi oviri. V Ljubljani je izkusil moč Rudarja (1:3), nato pa nadaljeval v neprepričljivem slogu ter po šestih krogih zapustil položaj brez ene samcate zmage. Slednje ni dočakal niti začasni ''dežurni gasilec'' Andrej Kračman. Trener vratarjev je vskočil na odgovorno mesto pred gostovanjem pri Primorju, ki se je končal klavrno, saj so ''zmaji'' izgubili z 1:5. Sledila je nova sprememba. Trenersko palico je prevzel Dušan Kosič. Takratni rekorder po številu nastopov v 1. SNL ter nekdanji kapetan Olimpije je pri navijačih vlival upanje o boljših časih. Začelo se ni najlepše, saj so mu Domžale sredi Stožic ''ukradle'' vse tri točke. Je bil pa toliko bolj prepričljiv že na naslednjem izpitu v Kranju, kjer je napolnil mrežo Triglava. Do konca sezone je Olimpijo povzdignil na četrto mesto, ki je prineslo nastop v Evropi, vmes pa vzbujal pozornost tudi z nepremagljivim nizom, ki je zdržal 15 tekem. Od gostovanj v Domžalah do tistega ''znamenitega'' v Kopru.

Maribor nepremagan že 24 tekem, Razdrh na klopi Olimpije štiri

Mariborčani bodo na Bonifiki v derbiju 10. kroga gostovali danes, poraza pa niso izkusili že 24 tekem. Kosič se je poslovil po jesenskem delu sezone 2011/12, Milenko Ačimović pa je na njegovo mesto povabil nekdanjega selektorja Bojana Prašnikarja. Z Olimpijo je že osvajal lovorike, a v nekaterem drugem obdobju. ''Prale'' je po dolgih in napornih pripravah začel spomladansko zgodbo izvrstno. Rezultat ga je poslušal v Lendavi (kar 6:0), nato sta priznala premoč še Rudar in Triglav. Čeprav je Olimpija za Mariborom zaostajala 12 točk, so navijači verjeli v čudež na derbiju in nadaljevanje niza, dočakali pa boleč poraz. Ko so ''zmaji'' padli na kolena še v Murski Soboti, je bilo konec sanj o čudežnem Prašnikarjevem napoju. Čeprav je večkrat zmagoval kot izgubljal, je bil zanj usoden bled remi brez zadetkov na domači tekmi s Triglavom. Ker se je bližal derbi v Ljudskem vrtu, je vodstvo v ogenj poslalo Ermina Šiljaka. Nekdanji golgeter Olimpije je pomagal Prašnikarju, po tesnem porazu v Mariboru (2:3) pa zagotovil ''zeleno-belim'' igranje v Evropi. Ko je bilo za pričakovati, da bo v novi sezoni še bolj prepričljiv, pa je naletel na neverjetne težave na domačih tekmah, po spodrsljaju v Kidričevem pa po sedmem krogu skupaj z Ačimovićem sestopil s stopničke.

Vodstvo ni imelo veliko časa, da se je odločilo za novega kandidata. Podalo je hrabro idejo in ''povišalo'' dotedanjega trenerja mlajših kategorij, Andreja Razdrha. Še pred mesecem dni relavitno neznanega slovenski nogometni javnosti. A Vrhničan se ni ustrašil naloge. Navkljub mladosti (star je le 36 let) je hitro povzdignil vsaj v psihološkem smislu načeto moštvo in začel zmagovati. Najprej je bil boljši od Kopra, neposrednega tekmeca za drugo mesto. In to kar s 4:1. Po reprezentančnem premoru pa sta padla še Triglav in Domžale, vmes v pokalnem tekmovanju še Mura 05. Za nameček v gosteh. V štirih nastopih je štirikrat zmagal z neverjetno razliko v zadetkih 12:1. Če odštejemo rezultat v Fazaneriji, je v 1. SNL zmagal trikrat z gol razliko 9:1, kar je le ščepec slabše od Prašnikarjevega začetnega učinka (gol razlika 10:1), pa že boljše od Pevnikovega (8:2). Če bo Razdrh premagal še ''knape'', bo postavil novi mejnik. Bo pa moral prelisičiti še eno legendo Olimpije in slovenskega nogometa, Aleša Čeha (nekdanjega pomočnika Kosiča), ki je zgodbo z Rudarjem v 1. SNL začel z zmago.

Ne spreglejte