Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
3. 7. 2013,
17.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Robert Berić Darko Milanič NK Maribor NK Maribor

Sreda, 3. 7. 2013, 17.46

8 let

Robert Berić se je rešil okovov Ljudskega vrta

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
''S Sturmom si želim igrati v ligi prvakov,'' je ob predstavitvi v dresu graškega Sturma povedal donedavni napadalec Maribora Robert Berić.

Čeprav je Zlatko Zahovič odstopil s položaja športnega direktorja Maribora, je slovenskim prvakom uspelo izpeljati prodajo Roberta Berića v Sturm. V pogovorih z Avstrijci so bili trd pogajalec, kar je priznal tudi predsednik Sturma Christian Jauk, in naposled dobili tisto, kar so želeli.

Prestop 22-letnega napadalca je dobil v sredo tudi uradno potrditev, posel naj bi bil vreden okroglih milijon evrov in spada med najbogatejše v klubski zgodovini. Mladi Krčan je hkrati postal z naskokom najdražji nogometaš Gradčanov zadnjih desetih let. V novem klubu bo najbolje plačan član moštva, ki ga po novem vodi Darko Milanič, zato je jasno, da Avstrijci od njega pričakujejo ogromno.

''Že pred časom me je Darko Milanič vprašal, ali si želim v Sturm. Takoj sem privolil, saj je Sturm velik klub in pomeni korak naprej na moji nogometni poti. Vem, kakšni so cilji kluba, in verjamem, da jih bomo dosegli. V tej sezoni si želim nastopati v skupinskem delu lige Europa, v naslednji pa napasti naslov državnega prvaka. Prav tako si neizmerno želim, da bi v Gradcu zaigral v ligi prvakov,'' je ob predstavitvi povedal nogometaš, ki je z Avstrijci podpisal štiriletno pogodbo.

Ligo prvakov je nekajkrat z Darkom Milaničem lovil že v Mariboru, vselej neuspešno. Bosta v Gradcu skupaj le prestopila prag nogometnega raja?

Za prestop je poskrbel milijarder

Ni skrivnost, da je vsota, ki so jo Gradčani odšteli za novopečenega napadalca, previsoka za trenutne finančne zmožnosti Sturma, zato je odmeven nakup omogočil uspešni avstrijsko-kanadski poslovnež Frank Stronach. ''Z veseljem sem pomagal. Za tak korak sem se odločil zato, ker želim podpreti visoke cilje, ki jih ima klub v domačem prvenstvu in v Evropi,'' je povedal poslovnež, čigar bogastvo je po zadnjih ocenah vredno kar 1,2 milijarde evrov.

Bil je pod pritiskom, zdaj bo še bolj

Posel, ki so si ga tako zelo želeli Gradčani, je torej končan. Berić je čez noč postal ključna figura kluba, pred leti je nekajkrat igral v ligi prvakov. Kot velika okrepitev in napadalec bo seveda pod velikim pritiskom medijev in tudi navijačev. Čeprav ima šele 22 let, je tega navajen tudi iz Ljudskega vrta, pravzaprav že od prej.

V dresu ljubljanskega Interblocka je med člani debitiral že kot 17-letnik in redno zabijal gole. Potem ga je v razvoju zavrla huda poškodba, po vrnitvi na nogometne zelenice je pridobil staro strelsko pripravljenost. Junija 2010 je skupaj z Josipom Iličićem prišel v Ljudski vrt. Medtem ko je Kranjčan takoj zablestel, je Berić potreboval nekaj časa. In bil, pogostokrat tudi neupravičeno, nemalokrat tarča številnih kritik. Res je, da ni zabijal tako pogosto, kot je marsikdo pričakoval, a je vseeno pokazal marsikaj. Predvsem v Evropi – torej tam, kjer je najtežje –, je zablestel, potem ko je v pretekli sezoni v majici Maribora zabil kar šest golov. Pa je bil tudi takrat na udaru nekaterih navijačev, ti mu niso mogli oprostiti velikih priložnosti, ki jih je zapravil na odločilnih tekmah za preboj v ligo prvakov – proti zagrebškemu Dinamu. Tudi zato se je najverjetneje toliko lažje odločil, da sledi trenerju iz Maribora in zapusti Ljudski vrt. V reprezentanci Slovenije je doslej zaigral dvakrat, v prihodnosti napadalec, ki se od preostalih v slovenskem nogometu loči predvsem po izjemnih fizičnih sposobnostih, zagotovo tudi pri Srečku Katancu pričakuje več priložnosti.

Ne spreglejte