Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
15. 3. 2013,
11.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 15. 3. 2013, 11.06

8 let

Samir ali Jasmin? Vseeno, ribiški kralj iz Islandije je premagal oba

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Član Tottenhama Gylfi Sigurdsson je nekaj posebnega. Islandec je v tej sezoni premagal oba bratranca Handanović, kar ni prav pogost pojav. Samir in Jasmin bosta imela z njim opravka prihodnji petek.

Islandski reprezentančni nogomet že dolgo ni več, kar je bil. Pozabite zgodbe o amaterjih ali ribičih, zdaj je to reprezentanca, ki je po uvodnih štirih krogih na lestvici pred Slovenijo, v žepu pa že ima šest točk. Tudi Islandija, navkljub majhnosti in zemljepisni oddaljenosti, se lahko pohvali z zvezdniki mednarodnega kova. Eden se ponuja kar sam. To je Gylfi Sigurdsson, ki pri Tottenhamu nosi številko 10. Zagotovo ne brez razloga. Čeprav je dopolnil komaj 23 pomladi, je zamenjal že nekaj klubov. Velik pečat je pustil tudi v Nemčiji (Hoffenheim), nato pa se je preselil v London, kjer je v ligi Europa zatresel tako mreži Maribora kot Interja. In prisilil bratranca Handanović, da sta odšla po žogo v mrežo.

Morda je bratranca Handanović pred meseci združilo razmišljanje o nevarnih strelih z razdalje Makedonca Agima Ibraimija, ki ga Jasmin pozna zelo dobro, Samir pa ga je malce bolj po ponesrečenem posredovanju na lanskoletni prijateljski tekmi v Skopju. Ibraimi na treningu "vijolic" zagotovo kdaj pa kdaj premaga izkušenega Ljubljančana, na reprezentančni tekmi pa je še njegovega mlajšega bratranca, najboljšega vratarja, kar ga premore Slovenija. Ko pa je oba na tekmi evropskega tekmovanja premagal Sigurdsson, je postal zvezni igralec iz Hafnarfjörourja eden redkih "srečnežev", ki je v isti sezoni premagal oba Handanovića. In to na uradnih tekmah.

Namesto Liverpoola raje izbral Tottenham

Sigurdsson predstavlja novi rod nadarjenih islandskih nogometašev, ki so se leta 2011 prebili na zaključni turnir evropskega prvenstva do 21 let, kar je nekaj, kar Sloveniji še ni uspelo. Islandijo je z odločilnima zadetkoma v dodatnih kvalifikacijah na Euro popeljal prav Gylfi, ki se je takoj, ko je postal polnoleten, podal v tujino. Zablestel je pri Readingu, bil dve sezoni njegov najboljši igralec, se nato preselil k Hoffenheimu, kjer je bil tudi izbran za igralca sezone (2010/11), nato ga je kot posojenega igralca nemškega prvoligaša pot vodila v Wales, kjer se je naigral pri Swansea Cityju. In si pridobil številne ponudbe otoških klubov. Tam ga je vodil Brendan Rodgers, ki ga je večkrat povabil na Anfield, da se mu pridruži v Liverpoolu. A Islandec se je obotavljal. Raje je sprejel ponudbo Tottenhama, kluba, za katerega je ocenil, da bo zmožen večjih dosežkov kot Liverpool. Očitno se ni zmotil, saj so Londončani tretji v angleškem prvenstvu, ostajajo pa tudi v boju za lovoriko v ligi Europa. Postal je prva okrepitev v poletnem obdobju, ko je na štadionu White Hart Lane rokave zavihal portugalski strateg Andre Villas-Boas in se lotil posla. Tottenham je Hoffenheimu plačal skoraj deset milijonov evrov, Gylfi pa je dobil številko 10. Tisto, ki jo je prej nosil Nizozemec Rafael van der Vaart.

Sigurdsson je izjemno priljubljen Islandec. Njegova srčna izbranka je nekdanja mis Islandije, v domovini pa je nogometne zaslužke, ki zagotovo niso majhni, združil s podjetništvom, saj je postal direktor ribiške družbe Lotha ehf s sedežem v Flateyriju. Ribiške ladje plujejo v severnih morjih, lovijo pa predvsem trske, ostrigarje, bradavičarice in morske plošče. "Oče je imel nekaj ribiških ladij, mene pa to ne zanima. Vedno sem sanjal le o nogometu," je še pred leti govoril Sigurdsson, a je nato le uslišal željo družine in se tudi on posvetil ribiškim užitkom. Slovenska obramba bo morala biti prihodnji petek, 22. marca, nanj zelo pozorna. Handanovića sta že spoznala del njegovih veščin.

Ne spreglejte