Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
22. 4. 2012,
19.35

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Etien Velikonja Agim Ibraimi Dalibor Volaš

Nedelja, 22. 4. 2012, 19.35

8 let, 1 mesec

Šampionska osmica za jubilejni deseti naslov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nogometaši Maribora niso nič prepustili naključju. Tekmece iz Kranja so z dopadljivo predstavo na krilih Velikonje in Ibraimija ponižali z 8:0 ter si pet krogov pred koncem zagotovili naslov prvaka.

Mariborčani so izkoristili prvo zaključno žogico za naslov prvaka, pri kateri so bili odvisni le od samih sebe. Z lahkoto, kar je bilo glede na razmerje točk na razpredelnici tudi pričakovati. V deževnem vremenu, ki je nekoliko okrnil slavnostno vzdušje, saj se je na tribunah zbralo manj gledalcev od pričakovane petmestne številke, so v šampionskem slogu ''povozili'' Kranjčane in se jim primerno oddolžili za nepričakovan spomladanski poraz na Gorenjskem.

Igra mačke z mišjo

Da bomo na zelenici Ljudskega vrta spremljali igro mačke z mišjo, so nakazale že uvodne minute. ''Vijoličasti'' so kmalu pokazali, da so v nogah vsaj za nekaj razredov boljši od zadnjeuvrščenih gostov, mreža pa se je v prvem delu zatresla kar štirikrat. Nevarni streli so deževali z vseh strani, pri festivalu zadetkov pa so na neposrečen način sodelovali celo nogometaši Triglava. Občinstvo ni dolgo čakalo na zadetek.

V 14. minuti se je za strel z razdalje odločil Zoran Lesjak. Žogo je na poti do mreže preusmeril Etien Velikonja. Dovolj spretno, da je bil vratar ''orlov'' nemočen. ''Eti'' se je v osrednji vlogi znašel le nekaj minut kasneje, ko ga je imenitno zaposlil Goran Cvijanović. Dovršeno sodelovanje nekdanjih ''vrtnic'' je postreglo s povečanjem vodstva, saj je 23-letni napadalec z natančnim strelom z glavo dosegel še drugi zadetek na tekmi in na ''klubski'' lestvici prehitel drugouvrščenega Tavaresa. Ker pa je bila premoč ''vijolic'' izrazita, je bilo za pričakovati, da bo zadel še kdaj … Gostom pri obrambi ni pomagala tudi mokra podlaga. Nekaj preigravanj in krajših podaj razpoloženih gostiteljev, ki so pletli mrežo okrog gorenjskega kazenskega prostora, se je sicer izjalovilo, bistveno pa ni vplivalo na stalnost nevarnih napadov. Dokončen potop Brkićeve čete je napovedal Agim Ibraimi, ki je drzno prodrl po desni strani in z močnim strelom tik pod prečko matiral Darjana Curanovića. Čeprav je bilo že prej dokončno jasno, da v Ljudskem vrtu ne bo senzacije in si bodo Mariborčani tudi ''matematično'' pet krogov pred koncem zagotovili jubilejni deseti naslov, se je nadaljeval enosmeren promet, ki je vodil pred vrata Kranjčanov. Prekinjen je bil le v 24. minuti, ko se je Dejan Burgar znašel pred mariborskim vratarjem, a je Marko Pridigar ostal priseben in ohranil mrežo nedotaknjeno. V končnici se je rezultat še povišal. In to v režiji nespretnega branilca Martina Šušteršiča, ki je skušal po nevarnem predložku Ibraimija žogo izbiti v kot, a se mu namera ni posrečila, tako da je premagal lastnega vratarja. Makedonec si je po ''hokejsko'' lahko pripisal asistenco.

V kranjski mreži se je zalesketala osmica

Visok ritem Maribora ni pojenjal tudi v nadaljevanju. Zadetek je visel v zraku, ''petardo'' v mreži gorenjskih ''orlov'', ki jim tokrat ni pomagala tudi pregovorna trma, pa je v 55. minuti dopolnil Aleksander Rajčevič. Primorec je zadel z glavo, zaposlil ga je Ibraimi in s tem poskrbel še za drugo podajo na tekmi.

Nato je Darko Milanič opravil prvo menjavo na tekmi, kapetan Tavares je zamenjal Lesjaka. Tujec za tujca, ki sta že nekaj let stalna gosta slovenskih zelenic. Gostje so med polčasom menjali dvakrat, poizkusili malce prevetriti napadalno usmerjene posameznike, ki pa so se podobno kot soigralci hitro vklopili v sivino. Maribor je bil preprosto predober. Ni pomagala niti podpora skupinice navijačev Small Faces, ki je skušala na najboljši možni način parirati bučnim Violam, a so jo seveda številni ljubitelji ''vijolic'' na južni tribuni z lahkoto preglasili. Po 5:0 se je usmililo tudi vreme. Dež je prenehal, niso pa prenehali deževati zadetki. Velikonja je dokazal, da je imel na ''šampionsko nedeljo'' imeniten nos za zadetek in dosegel še tretji gol na tekmi, Ibraimi je s prostega strela zatresel prečko, nato pa mojstrsko v 80. minuti poskrbel za najlepšo potezo dvoboja. Curanovića je prefinjeno premagal z neposrednim strelom s kota, na semaforju se je zableščal rezultat 7:0 in najvišja zmaga sezone v 1. SNL. V tej sezoni so s 6:0 doma odpravili oba prekmurska tekmeca, tokrat je bil storjen še korak več. Novopečene državne prvake so z všečno koreografijo belih trakov pozdravili še navdušeni navijači, ki so lahko uživali v predstavi.

Zmaga bi lahko bila še izdatnejša, saj je kranjska obramba pogosto zaplavala v težave, v njih pa so jih prisilili nepopustljivi Mariborčani, ki so po mogočnem vodstvu s 7:0 tekmovali v zgrešenih priložnostih. A le do 90. minute, ko je svoj prispevek k šampionski predstavi dodal še najboljši strelec Dalibor Volaš. Le nekaj sekund kasneje je sodnik Roman Glažar odpiskal konec. Zmaga z 8:0 je še dodatno otoplila srca ''vijoličastih'' privržencev, ki so se po dvoboju deloma držali dogovora, da po srečanju ne preskakujejo ograje. Kmalu se je na zelenico pognalo nekaj sto navijačev, ki so ob zvokih zmagovalne himne v izvedbi legendarne britanske skupine Queen (We are the champions) iskali pot do dragocenega spominka, dela igralne opreme mariborskih navijačev, ali pa hiteli v objem ljubljencev. Nato pa je sledilo slavje ob zvokih prepoznavnih štajerskih zimzelenih melodij. Povsem zasluženo …

Ne spreglejte