Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
18. 10. 2015,
1.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Sašo Udovič Mladen Rudonja Fabijan Cipot

Nedelja, 18. 10. 2015, 1.57

8 let

Sašo Udovič: Vprašanje, če se pravljice ponavljajo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmeca v dodatnih kvalifikacijah za EP 2016. Bo to BiH, Madžarska, Švedska ali Ukrajina? Nekdanji slovenski asi bi najraje izbrali sosede Madžare.

Slovenija je v dodatnih kvalifikacijah za nastop na velikih tekmovanj nastopila že štirikrat in deželo na sončni strani Alp z nogometno evforijo napolnila kar trikrat. Letos evforije še ni čutiti. V teh dneh slovenska športna srca bolj razvajajo odbojkarski junaki, ki se bodo danes v Bolgariji potegovali za zlato odličje.

Nogometni navijači bodo letošnji vrhunec dočakali sredi novembra, ko se bo Katančeva četa udarila s tekmecem na dveh srečanjih dodatnih kvalifikacij. Nagrada bo imenitna. Reprezentanca bo nastopila na EP v Franciji (2016), krovna zveza pa bo prejela več kot deset milijonov evrov in se bistveno lažje lotila uresničevanja ciljev, ki si jih je zadala v prihodnosti.

V preteklosti je Slovenija nastopila na treh velikih tekmovanjih (EP 2000, SP 2002 in SP 2010). Udeležbo si je venomer zagotovila prek dodatnih kvalifikacij. Spodletelo ji je leta 2003, ko je izpadla proti Hrvaški in ostala brez nastopa na EP 2004. O tem, kdo bi bil najbolj oziroma najmanj primeren tekmec, so spregovorili nekdanji reprezentantje Sašo Udovič, Mladen Rudonja in Fabijan Cipot, ki imajo izkušnje z igranjem tekem dodatnih kvalifikacij.

Njihova skupna misel je bila, da so na papirju najbolj ugodni Madžari, da pa bo na koncu vseeno največ odvisno od predstave, forme in pristopa slovenskih reprezentantov. Kaj so še povedali?

Udovič: Švedi bi bili zoprni tekmeci

Nekdanji prvi napadalec zlate Katančeve generacije bo z zanimanjem spremljal današnji ples kroglic v Švici, ki bo Sloveniji dodelil tekmeca v dodatnih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Franciji. Ima kakšno posebno željo?

''Ne bom odkrival kakšne tople vode, ko bom dejal, da bi bil najslabši žreb za Slovenijo Švedska, najboljši pa vsaj na papirju, čeprav so to dvorezni meči, Madžarska. Švedi imajo disciplinirano in močno ekipo, ki igra od prve do zadnje moinute. Bili bi zoprni tekmeci, piko na i pa bi predstavljal Ibrahimović,'' si Sašo Udovič ne želi, da bi se izbranci Srečka Katanca med 12. in 17. novembrom dvakrat pomerili s Švedsko.

''Reprezentance BiH ne bi želel zaradi velikega naboja. Ne vem, kako bi bilo na tribunah na tekmi v Sloveniji. Verjetno bi imela BiH ogromnno podporo, na gostovanju pa bi Slovenijo čakal pekel. Kar pa se Ukrajine tiče, pa ne vem. To bi bila lepa pravljica, a je vprašanje, če se ponavljajo,'' se nekdanji napadalec spominja srečnega dogodka iz leta 1999.

Pisal se je 17. november, na tisti pravljičen dan so po njegovem licu stekle solze sreče, Slovenija pa si je v zasneženem Kijevu priigrala prvi nastop na velikem tekmovanju in šokirala Evropo.

Rudonja: Lahko premagamo vsakega, lahko pa tudi ...

Ko je Slovenija v dodatnih kvalifikacijah za SP 2002 odpravila Romunijo, se je v srca nogometnih ljubiteljev, ki živijo v deželi pod Triglavom, vpisal Mladen Rudonja. Hitronogi Primorec je v Bukarešti z zadetkom, ki ga je v državnem dresu čakal tako dolgo, poskrbel za enega najlepših remijev v zgodovini slovenskega nogometa.

''Nekatere tekmece želimo bolj, nekatere pa manj. Želel bi si Madžarsko, a če nisi pravi, ne moreš premagati nobenega. Če pa si pravi, potem je vseeno, kdo je tvoj tekmec, saj se lahko kosaš z vsakim. Odločale bodo malenkosti, tu ne bo popravnih izpitov. Tako je pač, da bo največ odvisno od nas samih. Lahko premagamo vsakega, lahko pa tudi z vsakim izgubimo,'' je Turbo Rudi prepričan, da bo v dodatnih kvalifikacijah napeto do zadnje minute. Tako je bilo še vedno, ko je Slovenija igrala v play-offu.

''Vsaka reprezentanca ima zvezdnika, mi pa ga pogrešamo. To je težava, a je tako, da smo bolj naravnani k ekipi. Če bomo naredili, kar smo dolžni pokazati, potem bomo konkurenčni vsem. Sem optimist,'' se strelec zgodovinskega zadetka na gostovanju v Romuniji ne želi preveč ukvarjati s tekmeci, ampak bolj z igro slovenske reprezentance.

Cipot: Naša največja težava je samozavest

Edini neuspeh, ki ga je Slovenija doživela v dodatnih kvalifikacijah, je star ducat let. Slovenska reprezentanca se je pod vodstvom Bojana Prašnikarja potegovala za nastop na Euru 2004. Do Portugalske je ni ločilo veliko, a je na koncu pokvarila vtis za Bežigradom s skromno napadalno igro in stopila na hrvaško mino. Takrat je slovenske barve branil tudi Fabijan Cipot, ki se v Prekmurju podaja v trenerske vode.

''Pred žrebom bi vsi izbrali Madžarsko. Če pa na igrišču ne daš vsega od sebe, potem bi lahko na težave naleteli tudi proti Madžarski. Slovenska reprezentanca ni tako slaba, potrebuje le samozavest, hkrati pa se ji mora poklopiti dnevna forma. V slovenski reprezentanci pogrešam več individualne kakovosti v igri pred kazenskim prostorom. Imamo veliko rezerve. Lahko igramo boljše, kar je samo pozitivno,'' je ocenil, da Katančeva zasedba še zdaleč ni pokazala vsega, kar premore.

Najraje bi se izognil Ukrajini, če bi se Slovenija pomerila s Švedsko, bi skušal Zlatana Ibrahimovića na igrišču ustaviti z dodatnim slovenskim ''spremljevalcem'', kar pa se tiče BiH, ga ne skrbi skromna statistika slovenske reprezentance proti državam, naslednicah nekdanjih jugoslovanskih republik.

''Če bomo igrali pametno, ne bo težav. Moramo paziti na njihove najboljše posameznike, proti Švici pa smo dokazali, da znamo doseči zadetek. Največja težava je samozavest. Če bi odigrali vseh 90 minut tako kot smo jih uvodnih 80 minut na srečanju v Baslu ...,'' se je spomnil na gostovanje Slovenije v Švici, kjer je v zadnjih desetih minutah zapravila dva zadetka prednosti in ostala brez pomembnih točk, s katerimi bi si lahko zagotovila neposredno uvrstitev na EP 2016.

V skupini E je končala na tretjem mestu, tako da bo glavno nagrado lovila v dodatnih kvalifikacijah. Proti komu in kdaj, bo znano v času današnjega kosila.

Ne spreglejte