Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
13. 2. 2019,
12.10

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

1

Natisni članek

UEFA liga prvakov Ajax Amsterdam Damir Skomina Real Madrid

Sreda, 13. 2. 2019, 12.10

1 leto

Dvoboj med Ajaxom in Realom

Ko sodi Skomina, se Realu smeji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

1

Damir Skomina | Damir Skomina bo danes sodil Realu že devetič v karieri. | Foto Getty Images

Damir Skomina bo danes sodil Realu že devetič v karieri.

Foto: Getty Images

Slovenski nogomet je prejel novo priznanje. V ligi prvakov se bosta zvečer v Amsterdamu in Londonu igrali šele tretja in četrta letošnja tekma, a bo pravico že delil slovenski sodnik. Čast je pripadla Damirju Skomini, enemu najboljših sodnikov na svetu, ki mu je evropska nogometna zveza (Uefa) zaupala odgovorno nalogo na tekmi med Ajaxom in Realom. Madridskemu velikanu bo sodil že devetič, še nikoli pa se navijači belih baletnikov niso pritoževali na razplet, saj je Real vedno uresničil cilj. Tudi v primeru poraza.

Najboljši slovenski sodnik Damir Skomina, ki je lani prebil led na svetovnem prvenstvu in se vpisal v zgodovino slovenskega nogometa, bo danes sodil prvič v letu 2019. Piščalka ga bo spremljala pri delu na večernem spektaklu med Ajaxom in Realom. Zanimivo je, da Koprčan sprva ni bil izbran za sodnika odmevne tekme osmine finala, a ga je nato Uefa naknadno obvestila, da je prišlo do spremembe.

Ajax Amsterdam
Sportal Prebujeni Real pri otroškem vrtcu, ki je bil včasih velikan

Slovenec namesto Poljaka

V tej sezoni je v ligi prvakov nazadnje sodil dvoboj med Liverpoolom in Napolijem. | Foto: Reuters V tej sezoni je v ligi prvakov nazadnje sodil dvoboj med Liverpoolom in Napolijem. Foto: Reuters Srečanje na štadionu Johana Cruijfa bi moral sprva soditi Poljak Szymon Marciniak, a je nato Uefa spremenila odločitev. Poljaku je dala novo zadolžitev in ga na omenjeni tekmi, ki bo napolnila priljubljeno areno v Amsterdamu, postavila za sodnika, zadolženega za sistem VAR.

Na igrišču bo imel glavno besedo 42-letni Koprčan, to pa bo prva tekma, ki jo bo sodil v ligi prvakov, na kateri bo lahko računal na pomoč videotehnologije. Z njo ima že veliko izkušenj, ne nazadnje je lani na svetovnem prvenstvu v Rusiji, ko je kot prvi sodnik pokazal rdeči karton na tekmovanju, že na prvi tekmi (pomerili sta se Kolumbija in Japonska) potrjeval zadetek šele po ogledu videoposnetka. Kako bo zvečer?

Real tudi dvakrat izgubil, a vselej napredoval

Lani je kot prvi Slovenec sodil na SP v nogometu. | Foto: Getty Images Lani je kot prvi Slovenec sodil na SP v nogometu. Foto: Getty Images V bogati sodniški karieri, danes bo sodil že 155. dvoboj na mednarodnih tekmovanjih, ima že ogromno izkušenj z Realom. Sodil mu je že kar osmič, kar sedemkrat na štadionu Santiago Bernabeu, navijače belih baletnikov pa lahko veseli podatek, da je španski velikan na vseh tekmah vedno uresničil cilj. Šestkrat z zmago, dvakrat pa celo s porazom.

To se je zgodilo leta 2014, ko so baletniki na povratni tekmi četrtfinala lige prvakov ostali praznih rok v Dortmundu (0:2), a pred tem zmagali v Madridu s 3:0, ter leto dni pozneje, ko je Real na povratni tekmi osmine finala doma presenetljivo izgubil proti Schalkeju (3:4), a pred tem bil boljši v Gelsenkirchnu (2:0) in si tako zagotovil napredovanje.

Kdaj je Skomina sodil Realu:

V sezoni 2016/17: Real je doma v osmini finala premagal Napoli s 3:1.
V sezoni 2015/16: Real je doma v polfinalu premagal Manchester City z 2:0.
V sezoni 2014/15: Real je v osmini finala doma izgubil s Schalkejem s 3:4, a vseeno napredoval, pred tem je v skupinskem delu doma ugnal Basel 5:1.
V sezoni 2013/14: Real je v četrtfinalu na gostovanju v Dortmundu izgubil z 0:2, a vseeno napredoval.
V sezoni 2012/13: Real je v skupinskem delu doma premagal Manchester City s 3:2.
V sezoni 2010/11: Real je v skupinskem delu doma premagal Ajax z 2:0, nato pa še v osmini finala v Madridu Lyon s 3:0.

Skomina je tako talisman uspeha za Real. Osemkrat mu je sodil, osemkrat je uresničil cilj. V Amsterdamu mu bosta pomagala Jure Praprotnik in Robert Vukan, slovenske barve pa bo zastopal tudi četrti sodnik Rade Obrenović.

Ajax remiziral v Ukrajini

Ajax se je v skupinski del lige prvakov uvrstil pred kijevski Dinamo. | Foto: Getty Images Ajax se je v skupinski del lige prvakov uvrstil pred kijevski Dinamo. Foto: Getty Images Če je Skomina še vedno prinesel srečo in dovolj ugoden (zadosten) rezultat Realu, pa je, kar se tiče njegovega razmerja z Ajaxom, drugače. Leta 2010 je sodil dvoboj skupinskega dela lige prvakov med Realom in Ajaxom, nogometaši kraljevega kluba pa so bili boljši z 2:0. Nato je Koprčan sodil nizozemskemu velikanu, ki se na krilih mlade in obetavne zasedbe vrača na pota stare slave, dvakrat v ligi Europa.

Obakrat proti Manchester Unitedu. Najprej v šestnajstini finala, ko je Ajax na povratni tekmi resda zmagal z 2:1, a je pred tem proti rdečim vragom izgubil z 0:2 in izpadel, nato pa še v velikem finalu 2016/17, ko je ostal prekratek za dva zadetka. Rdeči vragi so zmagali z 2:0 in osvojili evropsko lovoriko, na katero Ajax čaka že 24 let.

Jan Oblak
Sportal Oblak in Atleti nedotaknjeni v Madridu, lepa prednost za Manchester City

Skomina je nazadnje sodil Ajaxu lani v zadnjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov. Takrat je Primorec prinesel srečo branilcem nizozemskega naslova. Na prvi tekmi je Ajax doma zmagal s 3:1, nato pa v Kijevu, kjer je sodil Skomina, remiziral brez zadetkov (0:0) in si prek Verbičevega kluba zagotovil nastop v ligi prvakov. V njej mu gre tako dobro, da se je uvrstil med 16 najboljših, zdaj pa želi izločiti trikratnega zaporednega prvaka iz Španije.

Če bo danes Matthijs de Ligt prejel rumeni karton, ne bo smel nastopiti na povratni tekmi v Madridu. | Foto: Reuters Če bo danes Matthijs de Ligt prejel rumeni karton, ne bo smel nastopiti na povratni tekmi v Madridu. Foto: Reuters

Danes bo zelo pozoren na Skominovo sojenje, saj mu grozi, da bi za povratni dvoboj lahko ostal brez najboljših branilcev in zveznih igralcev. Kapetan Matthijs de Ligt, Donny van de Beek, Noussair Mazraoui, Nicolás Tagliafico in Daley Blind bi namreč v primeru novega rumenega kartona morali pozabiti na nastop na povratnem dvoboju v Madridu.

Kdaj je Skomina sodil Ajaxu:

V sezoni 2018/19: Ajax je v gosteh v play-offu kvalifikacij lige prvakov remiziral z Dinamom iz Kijeva.
V sezoni 2016/17: Ajax je v finalu evropske lige izgubil proti Manchester Unitedu z 0:2.
V sezoni 2011/12: Ajax je v šestnajstini finala evropske lige v gosteh premagal Manchester United z 2:1, a vseeno izpadel.
V sezoni 2010/11: Ajax je v skupinskem delu lige prvakov v gosteh izgubil proti Realu 0:2.

Srečanje v Amsterdamu se bo danes začelo ob 21. uri, ljubitelji nogometa pa bodo lahko istočasno spremljali še dogajanje na Wembleyju med Tottenhamom in Borussio Dortmund.

Ne spreglejte