Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
4. 7. 2015,
18.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mirnes Šišić Grčija kriza slovenska nogometna reprezentanca Velenje

Sobota, 4. 7. 2015, 18.29

8 let

Slovenskemu nogometašu, ki je navezan na Grčijo, se para srce

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanjemu slovenskemu nogometnemu reprezentantu Mirnesu Šišiću še zdaleč ni vseeno, kako se bo razpletla grška kriza. Grčija je njegov drugi dom, saj je v tej državi živel kar 12 let.

Avgusta bo dopolnil 34 let, sodeč po zadnjih razmišljanjih, pa je najboljše nogometne predstave že odigral. Vseeno še ne namerava kar tako obesiti nogometnih čevljev na klin in se posloviti. Razmišlja o nadaljevanju kariere in se nagiba k možnosti, da bi ostal zvest Grčiji, kjer se odlično počuti, zato je še toliko bolj žalosten, ko je govora o krizi, s katero se ubada njegova "druga domovina".

V prejšnji sezoni je nosil dres grškega prvoligaškega kluba OFI, ki je doma na otoku Kreta. Z izkupičkom ne more biti zadovoljen, saj je izpadel iz grške prve lige. Morda bo kariero vseeno nadaljeval v Heraklionu, a bo ogromno odvisno od razpleta grške krize, ki ga ne pušča ravnodušnega.

V Velenju razmišlja, kje bi lahko nadaljeval kariero

Zdaj je 15-kratni slovenski reprezentant in strelec dveh zadetkov v rojstnem mestu Velenju, kjer razmišlja o tem, ali bi znova zagrizel v nepredvidljivi grški nogometni kruh ali pa bi ljubezen do najbolj priljubljene igre na svetu izžareval kje drugje.

O tem, da bi kot nogometaš vztrajal v Sloveniji in se po skoraj 15 letih predstavil domačim navijačem, ne razmišlja. To možnost za zdaj odklanja, je pa prisotna ideja, da bi se lahko v aktivni vlogi predstavil avstrijskim ljubiteljem nogometa. O tem, kje bo igral v prihodnji sezoni, bo več vedel šele konec meseca.

Grkom v zadnjih dneh ni prijetno

Ko se je leta 2003 kot relativno anonimni slovenski nogometaš odpravil v Grčijo, ni slutil, da odhaja v deželo, ki bo omrežila njegovo srce. V dvanajstih letih, ki jih je prebil na jugu Balkanskega polotoka, je pridobil ogromno grških prijateljev, zato ga boli srce, ko je v zadnjem obdobju primoran poslušati njihove nesrečne zgodbe.

"Grčija je v zelo težkem položaju. Njeni državljani lahko vsak dan na bankomatu dvignejo le 60 evrov, s kreditnimi karticami pa ne moreš več skoraj ničesar kupiti. Ni prijetno, sploh ne," nam je dejal Mirnes Šišić, ki vsakodnevno ostaja v stiku z grškimi prijatelji.

Veliko jih živi na otokih, največ na Kreti in Mikonosu, kjer je kriza nekoliko manj občutna kot na celinskem delu Grčije. Na otokih so bolje založeni z gotovino, veliko je tudi tujih turistov, je pa med domačini prisoten strah, ki je posledica ogromnih skrbi glede prihodnosti in finančnih (ne)zmožnosti grške države.

Prestopi so v tem trenutku nemogoči

Kriza se odraža tudi na športnem polju, sploh nogometnem, kjer so bili najbolj ambiciozni Grki navajeni velikega zapravljanja. "Trenutno ne morejo pripeljati nobenega novega igralca. Prestopi so nemogoči, saj so računi blokirani, banke pa zaprte. Celo veliki Olympiacos zaradi trenutne krize ne more pripeljati novega trenerja. Nastali položaj je zelo žalosten, najbolj pa trpijo navadni ljudje. Srčno upam, da se bo zadeva uredila," si želi, da bi sveži veter pregnal temne oblake, ki so se utaborili nad Atenami. V Grčiji naj bi na robu revščine živelo že okrog tri milijone prebivalcev.

Povedal nam je, da so športniki včasih v Grčiji spadali med bolj zaščitene osebe, zdaj pa naj bi bilo vsem enako. "Domačim nogometašem ni lahko. Predstavljajte si, da bi zdaj vsem Slovencem ukazali, da lahko na dan dvignejo le 60 evrov. To res ni šala. Trpi tudi ponudba v trgovinah, saj ne morejo uvažati stvari. Ker pa vemo, da Grčija najbolj živi od turizma, je zelo nerodno, ker se to dogaja ravno v času poletnih dopustov. Odpovedi se že vrstijo, turisti se sprašujejo, ali je sploh vredno letovati v Grčiji, saj ne vedo, kaj jih čaka. To bo za Grčijo verjetno največji minus," je prepričan, da turistični delavci ne bodo preveč zadovoljni z izkupičkom.

Po letu 2010 so se začele odvijati čudne stvari

V Grčiji je nosil dres osmih različnih klubov, najbolj pa je ponosen na obdobje, ko ga je v svoje vrste povabil najmočnejši klub Olympiacos. Z njim je izpolnil tudi otroško željo ter zaigral v ligi prvakov. Gostoval je pri Chelseaju na štadionu Stamford Bridge, z rdeče-belimi pa osvojil dvojno grško krono. Takrat sta se mu cedila med in mleko, saj še ni bilo govora o grški krizi in morebitnem bankrotu.

"Vse je bilo lepo in krasno, do leta 2010. Do takrat je vse teklo kot ura, potem pa so se začele dogajati čudne stvari. Zneski v pogodbah so se zmanjšali, klubi so začeli neredno izplačevati zaslužke. Kriza se je poznala vsepovsod, tako da je bilo težko sprejeti nove okoliščine," se Velenjčan, ki bi skoraj zaigral na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki, a ga je takratni selektor Matjaž Kek prečrtal na seznamu tik pred odhodom na tekmovanje, spominja začetkov finančne krize.

Podobno je bilo tudi s prehodom na skupno evropsko denarno valuto. Ko je evro nasledil drahmo, so morali Grki čez noč za enako stvar odšteti bistveno več.

"Spominjam se, kako je bil bencin pred desetimi leti v Grčiji še zelo poceni. Stal je manj kot 90 centov, zdaj pa je treba za liter odšteti skoraj dva evra," je potrdil, da je prihod evra v Grčiji zaradi zviševanja cen naletel na postopen in vedno večji odpor.

Odlično se je vklopil v grški način življenja

V Grčijo se namerava vrniti konec meseca, ko bo tudi več znanega, ali bo morda podaljšal pogodbo z OFI-jem ali pa se dogovoril s katerim drugim grškim klubom. Če se bodo razmere vmes že popravile. Veseli se srečanja s prijatelji in sporoča, da so Grki zelo gostoljubni ljudje.

"So zelo dobrega srca. Po eni strani se zavedajo, da so za nastale težave krivi sami, po drugi strani pa tisti, ki smo dalj časa preživeli v Grčiji, vemo, da je tu res prijetno živeti. Gostoljubje, hrana, podnebje … Sam sem bil tam skoraj 12 let in mi je bilo vedno všeč," se je odlično vklopil v grški način življenja. Pohvalil se je, da je v Grčiji preživel skoraj polovico življenja in da bo to zanj vedno druga domovina. Tudi po koncu kariere ni izključil možnosti, da bi še naprej živel v Grčiji, a se bo moralo vmes marsikaj spremeniti.

Ne spreglejte