Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 8. 2023,
12.23

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

SP v nogometu za ženske 2023

Sobota, 5. 8. 2023, 12.23

9 mesecev

SP v nogometu za ženske, osmina finala

Prevlada španskih nogometašic, Japonke dobile šele prvi gol na prvenstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Španija, SP v nogometu | Španke so visoko premagale Švicarke in se uvrstile v četrtfinale SP. | Foto Guliverimage

Španke so visoko premagale Švicarke in se uvrstile v četrtfinale SP.

Foto: Guliverimage

Ženska nogometna reprezentanca Japonske je druga četrtfinalistka svetovnega prvenstva v Avstraliji in na Novi Zelandiji. V tekmi osmine finala v Wellingtonu so Japonke premagale Norvežanke s 3:1 (1:1). V današnji prvi tekmi izločilnega dela SP je Španija s 5:1 premagala Švico.

Nemčija nogometašice
Sportal Šok za Nemke, ki tako hitro še niso izpadle

Španke, ki so predtekmovanje končale na drugem mestu v skupini in z visokim porazom proti Japonski (0:4), so danes pokazale povsem drugačen pristop. Pritisnile so že od začetka in tudi hitro povedle, ko je Aitana Bonmati že v peti minuti iz gneče pred golom premagala švicarsko vratarko Gaelle Thalmann.

Sledil je manjši šok za Španke, saj je Laia Codina v 11. minuti po nesporazumu z vratarko Cato Coll žogo z nespretno in premočno podajo nazaj poslala v lastno mrežo. A so se tudi hitro pobrale, Alba Redondo pa je z glavo zadela za drugo vodstvo v 17. minuti.

Švicarke - predtekmovanje so končale na prvem mestu skupine A, a so dosegle le dva gola - so bile povsem podrejene in v prvem polčasu sploh niso prišle do strela na gol. Španke pa so premoč le še potrdile, najprej je Bonmati s spretnim preigravanjem v kazenskem prostoru v 36. minuti dosegla svoj drugi gol na tekmi. Ob koncu prvega polčasa pa se je z drugim zadetkom, tokrat v pravo mrežo, za napako odkupila še Codina.

Španke so v drugem polčasu nekoliko spustile ritem, a tudi brez težav branile visoko prednost. Švicarke so celo prišle do strela na gol (končno razmerje je bilo sicer kar 25-2 za Španijo), a so tudi v tem delu morale po žogo v mrežo. Za zadnji španski gol in potrditev prepričljive predstave z 59-odstotno posestjo je namreč po napaki v švicarski obrambi in izgubljeni žogi poskrbela Jennifer Hermoso v 70. minuti.

Pri Španiji je prva zvezdnica Alexia Putellas, ki še ni povsem nared po poškodbi, vstopila v igro šele v 77. minuti.

Prireditelji SP so med tekmo sporočili, da si je dvoboj na stadionu Eden Park v Aucklandu ogledalo 43.217 navijačev, kar je nov novozelandski rekord na ženskih nogometnih tekmah.

Španke bodo v četrtfinalu igrale z boljšimi iz dvoboja med Nizozemsko in Južno Afriko, ki bo na sporedu v nedeljo zjutraj v Sydneyju.

Veselje japonskih nogometašic ob zmagi nad Norvežankami. | Foto: Guliverimage Veselje japonskih nogometašic ob zmagi nad Norvežankami. Foto: Guliverimage

Japonke so dobile šele prvi gol na prvenstvu

Japonke so predtekmovanje končale s stoodstotnim izkupičkom treh zmag in tudi brez prejetega gola v skupinskem delu (11:0). Ta trend so nadaljevale tudi na začetku tekme osmine finala, a po začetni prevladi so zadetek za Japonsko vendarle dosegle kar Norvežanke same, potem ko je Ingrid Syrstad Engen po podaji pred gol žogo nespretno preusmerila v mrežo svoje vratarke Aurore Mikalsen.

A odgovor Norveške - do osmine finala je prišla z drugim mestom v skupini A - je bil hiter, iz prve prave akcije na tekmi pa je Guro Reiten izenačila v 20. minuti.

V nadaljevanju prvega dela so Norvežanke strnile obrambo in kljub terenski premoči Japonk zdržale do polčasa. So pa nato naredile veliko napako v obrambi v 49. minuti, kar je izkoristila Risa Shimizu za novo japonsko vodstvo.

Japonke so nadaljevale prevlado in imele še nekaj polpriložnosti za povišanje vodstva, za Norveško pa je v 78. minuti najlepšo v drugem delu zapravila Karina Saevik, vratarka Araka Yamashita je njen poskus ubranila. Takoj zatem je sledila akcija za dokončno odločitev tekme, ko je Hinata Mijazawa pobegnila tekmicam v protinapad in v 80. minuti postavila končni izid 3:1, sama pa dosegla že peti gol na SP.

Že v sodnikovem dodatku pa je imela Saevik še eno priložnost za podaljšanje upanja, toda japonska vratarka se je izkazala z odlično obrambo.

Japonska se bo v četrtfinalu pomerila z zmagovalko dvoboja Švedska - ZDA, ki bo na sporedu v nedeljo dopoldne v Melbournu.

SP v nogometu za ženske, osmina finala, 5. avgust:

Lestvice:

Nogometašice Jamajke
Sportal Jamajčanke in Južnoafričanke so presenetile

 

Ne spreglejte