NATISNI PISAVA

Tekmovanje info

Avtor: Sportal

Svetovno prvenstvo je največje tekmovanje pod okriljem Mednarodne nogometne zveze (FIFA) in poteka na vsake štiri leta. Zaključni turnir 32 reprezentanc bo v JAR potekal od 11. junija do 11. julija.

Svetovno prvenstvo je največje tekmovanje pod okriljem Mednarodne nogometne zveze (FIFA) in poteka na vsake štiri leta. Zaključni turnir 32 reprezentanc bo v JAR potekal od 11. junija do 11. julija. Pin It

Skupinski del:

Skozi različna kvalifikacijska sita se je na SP 2010 uvrstilo 31 reprezentanc, neposredno udeležbo pa si je prislužila gostiteljica Južnoafriška republika. Vseh 32 udeleženk 19. svetovnega prvenstva bo v prvem sklopu tekmovanja razdeljenih v osem skupin (od A do H) s štirimi člani. Ekipe bodo igrale vsaka z vsako po enkrat. Za zmago bo ekipa prejela tri točke, za neodločen rezultat eno, poraz pa ne prinaša točk.

Po odigranih tekmah se na podlagi doseženih točk oblikuje lestvica. Prvi kriterij pri določanju lestvice je večje število zbranih točk, drugi je razlika v danih in prejetih golih, tretja pa število doseženih golov. Če je več ekip izenačenih po prvih treh kriterijih, bodo o razporeditvi odločali (po prioriteti) naslednji kriteriji:

1. Število osvojenih točk proti ekipam, ki so izenačene po prvotnih treh kriterijih
2. Razlika v danih in prejetih golih proti ekipam, ki so izenačene po prvotnih treh kriterijih
3. Število doseženih golov proti ekipam, ki so izenačene po prvotnih treh kriterijih
4. Če sta dve reprezentanci tudi po dodatnih treh kriterijih izenačeni, o razporeditvi na lestvici odloča žreb.

V nadaljnje tekmovanje se uvrstita po prvi dve ekipi iz vsake skupine. Sledi izločilni sistem z osmino finala, četrtfinalom, polfinalom ter finalom in tekmo za tretje mesto.


Osmina finala:

Zmagovalci in drugouvrščene ekipe vsake od skupin igrajo v osmini finala po naslednjem sistemu:

1 A - 2 B (=1)
1 B - 2 A (=2)
1 C - 2 D (=3)
1 D - 2 C (=4)
1 E - 2 F (=5)
1 F - 2 E (=6)
1 G - 2 H (=7)
1 H - 2 G (=8)

Če se bo tekma osmine finala po rednem delu končala brez zmagovalca - z neodločenim rezultatom - bosta na vrsti dva podaljška. Vsak bo brez sodnikovega podaljška trajal po 15 minut. Če bo rezultat neodločen tudi po dveh odigranih podaljških, bo sledila loterija kazenskih strelov. Vsak tekmec bo določil pet izvajalcev najstrožje kazni. Če bo seštevek zadetkov na obeh straneh izenačen tudi po petih izvajanjih, se bo nadaljevanje 11-metrovk prevesilo v dodatni del, do trenutka, ko si bo ena izmed ekip zagotovila odločilno prednost enega zadetka.


Četrtfinale:

Zmagovalci tekem osmine finala se uvrstijo v četrtfinale, kjer se med seboj pomerijo po sistemu:

1 - 3 (A)
2 - 4 (B)
5 - 7 (C)
6 - 8 (D)

Če se bo tekma četrtfinala po rednem delu končala brez zmagovalca - z neodločenim rezultatom - bosta na vrsti dva podaljška. Vsak bo brez sodnikovega podaljška trajal po 15 minut. Če bo rezultat neodločen tudi po dveh odigranih podaljških, bo sledila loterija kazenskih strelov. Vsak tekmec bo določil pet izvajalcev najstrožje kazni. Če bo seštevek zadetkov na obeh straneh izenačen tudi po petih izvajanjih, se bo nadaljevanje 11-metrovk prevesilo v dodatni del, vse do trenutka, ko si bo ena izmed ekip zagotovila odločilno prednost enega zadetka.


Polfinale:

Zmagovalci četrtfinalnih tekem se med seboj pomerijo v polfinalu po sistemu:

A - C
B - D

Če se bo tekma polfinala po rednem delu končala brez zmagovalca - z neodločenim rezultatom - bosta na vrsti dva podaljška. Vsak bo brez sodnikovega podaljška trajal po 15 minut. Če bo rezultat neodločen tudi po dveh odigranih podaljških, bo sledila loterija kazenskih strelov. Vsak tekmec bo določil pet izvajalcev najstrožje kazni. Če bo seštevek zadetkov na obeh straneh izenačen tudi po petih izvajanjih, se bo nadaljevanje 11-metrovk prevesilo v dodatni del, do trenutka, ko si bo ena izmed ekip zagotovila odločilno prednost enega zadetka.


Finale:

V velikem finalu igrata zmagovalni reprezentanci polfinalnih obračunov, poraženi izbrani vrsti pa se pomerita za tretje mesto.

Če se bosta tekmi za tretje mesto in veliki finale po rednem delu končali brez zmagovalca - z neodločenim rezultatom - bosta na vrsti dva podaljška. Vsak bo brez sodnikovega podaljška trajal po 15 minut. Če bo rezultat neodločen tudi po dveh odigranih podaljških, bo sledila loterija kazenskih strelov. Vsak tekmec bo določil pet izvajalcev najstrožje kazni. Če bo seštevek zadetkov na obeh straneh izenačen tudi po petih izvajanjih, se bo nadaljevanje 11-metrovk prevesilo v dodatni del, do trenutka, ko si bo ena izmed ekip zagotovila odločilno prednost enega zadetka.

Foto: Reuters, Getty Images
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Pridi smučat na Golte!

Družinske zimske počitnice, otrok biva brezplačno. Pravo zimsko doživetje.

Zimske počitnice že za 36,00 EUR

Od 13. do 28. 2. preživite počitnice na obali, v Hotelih Bernardin. Otroci do 12. leta brezplačno!

Davčne blagajne so tu!

Še vedno nimate davčne blagajne? Nudimo vam celovito rešitev za davčne blagajne: Birokrat POS že od 99 EUR!

oglasno sporočilo