Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
14. 12. 2015,
22.20

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca SP 2018 Kevin Kampl

Ponedeljek, 14. 12. 2015, 22.20

8 let, 1 mesec

Srečko Katanec: Sem vam dejal, da nas čakajo težka leta

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Selektor Srečko Katanec se pripravlja na vrhunec, ki bo sledil leta 2016. Začele se bodo kvalifikacije za SP 2018. Napoveduje določene spremembe, saj so nekateri kandidati porabili vse zaupanje.

Neznank ni več. Če je Srečko Katanec po zadnji letošnji tekmi reprezentance, povratnem dvoboju dodatnih kvalifikacij za EP 2016 z Ukrajino, namignil, da bo razmislil o tem, ali sploh ostaja na vročem stolčku, je po slabem mesecu dni drugače. "Selektor se je le nerodno izrazil. Ostaja vse po starem," je v ponedeljek na Brdu pri Kranju pojasnil predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleksander Čeferin in s tem odpravil vse dvome, da bi lahko slovensko reprezentanco doletela sprememba na odgovornem vodstvenem položaju.

"Selektorju je najlažje menjati, če vidi nekaj boljšega. Če pa tega ni, je to žal to," je na tradicionalnem prednovoletnem sprejemu zaupal selektor. Dodal je, da pred začetkom novega kvalifikacijskega ciklusa ni optimist, ampak realist.

"Želimo si odigrati dobro. Veste, v kakšni skupini smo in kaj nas čaka v naslednjih kvalifikacijah, kjer moramo biti najmanj drugi, da se uvrstimo v dodatne kvalifikacije. Oceno, ali je to mogoče ali ne, bom prepustil vam, medijem," je dejal 52-letni Ljubljančan, ki mu je prvič, odkar vodi slovensko izbrano vrsto, spodletelo v dodatnih kvalifikacijah.

O tem, ali se je mogoče v družbi Anglije, Slovaške, Škotske in Litve nadejati uvrstitve na veliko tekmovanje, ki ga bo leta 2018 gostila Rusija, ni želel razpredati. Oceno je raje prepustil medijem, a nato tudi pripomnil: "Lahko le povem, kaj sem dejal pred tremi leti. Dejal sem, da nas čakajo težka leta in da bo reprezentanca odvisna od tega, kar se bo s fanti dogajajo v klubih. Žal se ne razvijajo tako, kot bi bilo zaželeno za reprezentanco. To je dejstvo," je posredno sporočil, da z reprezentanco v novem kvalifikacijskem ciklusu ne gre pričakovati čudežev.

Selektor Katanec opozarja, da bistvo reprezentančnih težav leži v sredini igrišča, kjer domuje zvezna vrsta. "Bolj se morajo posvečati sebi, več si morajo upati. In to vsi. Edini, ki je dovolj samozavesten takrat, ko imamo žogo, je Kevin Kampl. To je dejstvo in to se je opazilo," razloge za pomanjkanje samozavesti pri drugih pojasnjuje s tem, da reprezentantom ni preprosto, ker težko preklopijo iz načina, ki so ga vajeni v klubih, na tistega, ki vlada v reprezentanci.

"Vidimo se enkrat na tri mesece. V klubih igrajo 20 tekem na določen način, po dveh treningih z reprezentanco pa si morajo izmisliti nekaj novega. To je težko. Preizkušali bomo tudi nove igralce. V prihodnosti nameravam tekmo odigrati le z igralci iz slovenske lige, da bomo videli, kako se znajdejo v okolju, kjer poteka vse hitreje in je treba hitreje razmišljati."

Od izbrancev pričakuje več samozavesti

Napovedal je določene spremembe. "Nekateri, ki so starejši, pa tudi nekateri, ki so mlajši in so v teh treh letih pri meni igrali manj standardno, so pri meni izgubili zaupanje. Tukaj bomo iskali nove kandidate. Določeni fantje morajo imeti več samozavesti," je opozoril, a znova ni želel govoriti o konkretnih imenih. Je pa poudaril da bo potrebno iskati nove kandidate med bočnimi branilci, tako na desni kot tudi na levi strani.

"V preteklosti sem naredil določene napake, ker nisem prepoznal prej zamenjav za določene igralce, ki so odigrali veliko tekem. Če bi jih videl, bi opravil zamenjave že prej, ampak žal tega nisem vedel. V nogometu misliš iz tekme v tekmo, da se bo mogoče zdaj le izšlo, a nekateri igralci ne napredujejo tako, kot bi želel in kot bi jih potrebovala reprezentanca," je priznal, da je v preteklosti vlekel napačne poteze, ker je nekaterim nogometašem preveč zaupal.

Obrisi tega, kateri igralci niso zadovoljili njegovih pričakovanj, bodo vidni že marca, ko se bo slovenska reprezentanca na prijateljskih tekmah pomerila z Makedonijo (doma v Kopru) in Severno Irsko (v gosteh). Do začetka kvalifikacij za SP 2018 bo nato odigrala le še eno prijateljsko tekmo. To se bo zgodilo junija.

Ne spreglejte