Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
16. 3. 2012,
17.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Franck Ribery Massimiliano Allegri Josep Guardiola Didier Deschamps

Petek, 16. 3. 2012, 17.50

8 let

Trenutek resnice za Barcelono

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pari četrtfinala lige prvakov so znani. Kaj so po plesu kroglic v Nyonu povedali pri Barceloni, Realu, Milanu, Chelseaju, Apoelu, Benfici, Marseillu in Bayernu?

V Madridu so nasmejani. APOEL seveda spoštujejo, a se na drugi strani dobro zavedajo, da jim je žreb namenil daleč najlažjega nasprotnika, proti kateremu ne bi smeli imeti težav v boju za polfinale. Ne gre zanemariti niti dejstva, da je žreb preprečil, da bi se proti velikemu rivalu Barceloni, s katero v zadnjem času nimajo najboljših izkušenj, pomerili že pred velikim finalom.

''Prva tekma bo zelo zahtevna, saj bodo imeli nogometaši Apoela veliko pomoč v domačih navijačih. Na drugi pričakujem povsem drugačno zgodbo. V Madridu smo zahteven zalogaj za vsakogar. Sicer pa Ciprčane spoštujemo. V tej sezoni igrajo odlično, izločili so tudi Lyon, ki je zelo kakovostna ekipa. Zagotovo gre za ekipo, ki zna igrati nogomet, zato nam ne bo lahko,'' je žreb komentiral Emilio Butragueno, direktor madridskega kluba, ki je doslej že devetkrat osvojil evropski naslov, a že deset let čaka na jubilejnega desetega. Na Cipru niso ravno navdušeni nad žrebom, a so hkrati zadovoljni, ker se bodo merili z najbolj trofejnim evropskim klubom. Kateregakoli nasprotnika bi dobili, bi namreč tako ali tako bili v podrejenem položaju, Real pa je klub, ki bo v blagajno zagotovo prinesel še nekaj dodatnega denarja. ''Nisem si želel, da bi nam žreb namenil Real, a smo kljub vsemu lahko zadovoljni in ponosni, da smo prišli v tako eminentno družbo. Nekaj neverjetnega je, da se bomo pomerili s tako vrhunsko ekipo. Ta sezona je za nas sanjska. Prišli smo tako daleč, da zdaj nimamo več česa izgubiti. Kljub vsemu se ne bomo predali v naprej. Žoga je okrogla, lahko se zgodi marsikaj. Bomo videli, kaj bo,'' je povedal predstavnik ciprskega kluba na petkovem žrebu, predsednik Phivos Erotokritou.

Drugi četrtfinalni par sestavljata Marseille, ki mu gre v zadnjem času v francoskem prvenstvu zelo slabo, a je v ligi prvakov njegov obraz povsem drugačen. Izločil je Inter in zagotovo bodo v klubu, ki je leta 1993 postal evropski prvak, dve leti pred tem pa igral v finalu, naredili vse, da izločijo Bayern, ki se ponaša s štirimi evropskimi naslovi. Letos, ko bo veliki finale na njegovem štadionu v Münchnu, naskakuje petega.

''Zahteven, zelo zahteven nasprotnik,'' je po žrebu v Nyonu sprva izustil trener Marseilla Didier Deschamps in nadaljeval: ''Tako kot vsi, smo se tudi mi želeli izogniti Barceloni in Realu, a Bayern je bil takoj naslednji na listi tistih, ki so bili nezaželeni. Čakata nas dve tekmi proti ekipi, ki ima izjemno močan napad, ki ga tvorijo Mario Gomez, Franck Ribery, Thomas Müller in seveda Arjen Robben. Gre za vrhunsko ekipo, a ko prideš do te faze tekmovanja, je jasno, da ne moreš računati na lahkega nasprotnika. Dali bomo vse od sebe in skušali napredovati, tako kot smo proti Interju. Moti me le, ker bomo povratno tekmo igrali v torek. Le tri dni po zelo naporni prvenstveni tekmi proti Montpellieru.'' Pri Bayernu so z razpletom plesa kroglic dokaj zadovoljni. ''Žreb za nas zagotovo ni bil ugoden. V Marseillu ljudje živijo za nogomet, zbralo se bo 60.000 navijačev, ki bodo ustvarili peklensko vzdušje,'' pravi Franck Ribery, ki štadion Velodrome pozna zelo dobro, saj je v München prišel prav iz Marseilla. ''Sam sem si želel, da bi se izognili Realu in Barceloni, kar se je tudi zgodilo, zato smo z žrebom lahko zadovoljni. Je pa Marseille zagotovo spoštovanja vreden nasprotnik, ki je v tej sezoni izločil Inter, Borussio Dortmund pa dvakrat premagal. Je pa pozitivno, da povratno tekmo igramo pred domačimi navijači, kar je zagotovo prednost,'' pa pravi branilec bavarskega velikana Philipp Lahm.

Trenerju Benfice Jorgeju Jesusu se je izpolnila želja. Pred žrebom si je želel Chelsea, saj ima dobre izkušnje z angleškimi predstavniki, zdaj ga je dobil. Športni direktor kluba verjame, da se lahko Lizbončani prebijejo med najboljše štiri.

''Chelsea je odlična ekipa z odličnimi nogometaši, a za Benfico velja enako. Ne bojimo se nikogar. Smo med najboljšimi osmimi moštvi v Evropi. Tja smo se prebili zasluženo. Vedeli smo, da bo katerikoli nasprotnik, ki ga bomo dobili, zahteven. To, da najprej igramo doma in potem na Stamford Bridgu, ne igra nobene vloge. Na obeh tekmah se bomo morali potruditi. Če bomo pravi, lahko računamo na uspeh,'' pravi Manuel Rui Costa. Chelsea, ki je bil še pred dvema tednoma v veliki krizi, je v zadnjem času pod vodstvom novega trenerja pokazal povsem novi obraz. Po zmagi v pokalu in prvenstvu je ta teden nadoknadil še visok zaostanek s prve tekme osmine finala proti Napoliju in se prebil med najboljših osem moštev. Zdaj so na Stamford Bridgu prepričani, da gredo lahko še dlje. ''Ko prideš tako daleč, je vsak nasprotnik zahteven,'' je, podobno kot njegovi predhodniki, govoril Roberto Di Matteo in nadaljeval: ''Benfico sem v tej sezoni že nekajkrat gledal. Portugalci so bili v isti skupini kot Manchester United. Ne bo nam lahko. Veseli me, da bomo prvo tekmo igrali v gosteh in povratno doma. Verjamem, da se bomo prebili med najboljše štiri, a se še kako dobro zavedam, da se bomo morali za kaj takega še kako potruditi. Pred tem pa nas čaka še nekaj tekem v domačem prvenstvu. Če bomo še naprej zmagovali, bo to zelo dobro za našo samozavest.'' Zanimivo, tudi Chelsea in Benfica se v Evropi kljub bogati evropski zgodovini, med seboj še nista pomerila.

Četrtfinalna poslastica bo zagotovo v Milanu in Barceloni, kjer se bosta pomerila kluba, ki sta doslej skupaj že enajstkrat osvojila naslov evropskega prvaka. Milan kar sedemkrat, Barcelona štirikrat, od tega kar trikrat v zadnjih šestih letih. Oboji zagotovo niso zadovoljni z žrebom, ki jim je namenil skorajda najtežjega možnega nasprotnika. Da se obetata zanimivi tekmi, pričata tudi medsebojni tekmi, ki sta jih kluba odigrala v skupinskem delu te sezone lige prvakov. Na Camp Nouu sta remizirala z 2:2, potem ko so Italijani do izenačujočega zadetka prišli v sodnikovem podaljšku, na San Siru pa so bili Katalonci boljši s 3:2.

''Obeta se festival nogometa. Mi imamo bogato tradicijo in odlične rezultate, podobno velja za Barcelono. V skupinskem delu tekmovanja so bili boljši Katalonci. Zdaj se moramo potruditi, da bo obratno. Barcelona je favorit, a ji ne bo lahko. Predvsem si želim, da bodo do obračuna z Barcelono okrevali nekateri naši nogometaši, ki so poškodovani. Potem pa bomo videli, kaj in kako,'' je povedal eden ključnih mož italijanskega prvaka Adriano Galliani. ''Žreb nam je namenil najboljšo ekipo na svetu, a po drugi strani lahko na to gledamo tudi drugače. Če bomo premagali Barcelono, se nam bodo na široko odprla vrata do finala in osvojitve naslova,'' je tolažbo v neugodnem žrebu našel trener rdeče-črnih Massimiliano Allegri. Nad razpletom žreba niso najbolj zadovoljni niti Katalonci. ''To je za nas trenutek resnice. Zdaj gre zares. Milan je ena najboljših evropskih ekip v zgodovini nogometa, ki ima nekaj res vrhunskih nogometašev. Zelo nam bo težko, a hkrati tudi lepo. Prepričan sem, da bodo gledalci spremljali dve vrhunski tekmi,'' je komentiral trener Barcelone Josep Guardiola in opomnil: ''Vselej, ko smo postali evropski prvaki, smo na poti do finala izločili Milan. Smo prvaki. Če želimo obraniti naslov, kar je seveda naša želja, moramo premagati vse. Stvar je zelo enostavna.'' Doslej sta se Barcelona in Milan v Evropi pomerila kar trinajstkrat, uspešnejši so Katalonci. Najbolj znamenit je bil zagotovo obračun iz maja leta 1994, ko sta se Barcelona in Milan pomerila v finalu lige prvakov. V Atenah so Milančani presenetili in zmagali s 4:0. Kako bo tokrat?

Ne spreglejte