Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
10. 3. 2013,
19.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jasmin Handanović

Nedelja, 10. 3. 2013, 19.02

8 let

V Stožicah je bilo napeto, Fajić osrečil Maribor

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dinamično srečanje med Olimpijo in Mariborom, polno priložnosti, vratnic in kartonov, se je končalo brez zmagovalca. Junak srečanja je postal Nusmir Fajić, strelec in ''zasilni'' vratar Maribora.

Spomladanska trilogija slovenskih ''el clasicov'' se je zaključila v nedeljo, 10. marca, pogled na tribune stoženskega objekta pa je znova razočaral. Tudi prvenstveni večni derbi ob deževni marčevski kulisi ni privabil tolikšnega števila gledalcev, ki bi si ga največji klubski obračun v Prvi ligi Telekom Slovenije zaslužil. In ki je še ne tako dolgo nazaj krasil ljubljanske tekme. Tokrat ni zalegla tudi poteza gostiteljev, da je brezplačen ogled srečanja omogočen predstavnicam nežnejšega spola ter mlajšim ljubiteljem nogometa do 14. leta.

Šporar ni zmogel, Fajić in Jović od prve minute

Trenerja Andrej Razdrh in Darko Milanič sta poskrbela za nekaj sprememb v enajstericah. Pri gostiteljih so bile nujne, saj so zdravstvene težave zagodle Andražu Šporarju in Nemanji Mitroviću, vrnil pa se je Boban Jović, pri gostih pa se je uresničila napoved Izolana, da bo zaradi izjemne konkurence, široke klopi in omejenega števila nastopov tujcev spreminjal začetno postavo. Tokrat je od prve minute začel Nusmir Fajić in vpisal uradni debi, na klopi pa sta na priložnost čakala Dejan Mezga in Marcos Tavares. Aduta, ki sta na pokalni ljubljanski tekmi poskrbela za preobrat. Zaradi poškodb so pri gostih manjkali Nejc Potokar, Aleš Mejač in rezervni vratar Marko Pridigar.

Omladič in Berić zadela okvir vrat

Srečanje si je ogledal tudi selektor Srečko Katanec in spremljal dinamično predstavo, ki je ponudila ogromno priložnosti. Prvo si je že v 3. minuti priigral Nik Omladič, ki je podobno kot na prvi pokalni tekmi pobegnil po desni strani, po slalomu med mariborskimi branilci pa se je na robu kazenskega prostora odločil za strel, a sreča tokrat ni bila njegov zaveznik. Zadel je levo vratnico, maloštevilčno občinstvo pa je v nadaljevanju spremljalo ostro srečanje, v katerem ni manjkalo prekrškov na robu dovoljenega. Motivacija je bila ogromna, prav tako borbenost, svoje pa je pridodala še nepredvidljiva spolzka podlaga. Mariborčani so kmalu vrnili za Omladičevo vratnico. Tokrat je okvir vrat zadel Robert Berić, ki je imel motiv več pred selektorjem, saj ga ni uvrstil na seznam kandidatov za tekmo z Islandijo. V začetku akcije je namučil Aleksandra Šeligo, nato pa se po lepem predložku Mitje Vilerja znašel sam pred ljubljanskim vratarjem, a z glavo nastreljal prečko.

Mariborski navijači predramili Fajića: 0:1!

V nasprotnem napadu je Rok Baskera iz ugodnega položaja slabo streljal, v naslednji akciji, ki je zadišala po zadetku, pa je bila Olimpija matirana. Viler je lepo z leve zaposlil Fajića, pred tem mu je žogo prekanjeno prepustil Berić, visoki napadalec iz BiH pa se je lahko veselil prvenca v vijoličastem dresu. Zanimivo je, da je zadel v 22. minuti, le nekaj trenutkov poprej pa so se prvič v Stožicah oglasili mariborski navijači, ki se jih je tokrat zbralo okrog sto. Navijaško bitko glede bučnosti, logične posledice številčnosti, so tako dobili domači, ki so v 29. minuti obnemeli. Goran Cvijanović je z leve strani zaposlil Fajića, ki je s težkega položaja prefinjeno poizkusil s peto. Žoga se je počasi odkotalila mimo vratnice, obramba Olimpije, na čelu z vratarjem Šeligo, pa je obstala na mestu.

Navijači Olimpije poskrbeli za prekinitev

Dve minuti kasneje, ravno v obdobju naleta Mariborčanov, je za nekajminutno prekinitev poskrbela severna tribuna, s katere je pred Handanovića, sicer Ljubljančana in tudi nekdanjega vratarja Olimpije, priletelo ogromno belih trakov, domači navijači pa so pretiravali še s pirotehničnimi sredstvi, predvsem zelo glasnimi ''topovskimi udari''. Napovedovalec na štadionu jih je moral opozoriti, da bodo z nadaljevanjem omenjenega početja poskrbeli za prekinitev tekme. Prošnja je zalegla, nogometaši Olimpija pa do konca polčasa navkljub številnim poizkusom niso izenačili. Najlepšo priložnost je imel Nikola Nikezić, a je izkušeni Črnogorec po tem, ko se je osvobodil branilcev Maribora, z roba kazenskega prostora streljal za las mimo vrat. Dvakrat je z razdalje poizkusil Omladič, enkrat Matic Fink, sodnik Darko Čeferin pa je po triminutnem dodatku poslal nogometaše na zaslužen odmor.

Čeferin pokazal na belo točko, a si ''premislil''

Enajsterici sta na igrišče prikorakali v skoraj enakih postavah, pri Mariborčanih je branilca Arghusa Soaresa, ki je v prvem delu dobil rumeni karton, zamenjal Nejc Mevlja. Olimpija je takoj dala vedeti, da jo zanima čim hitrejše izenačenje. V 49. minuti, ko je v kazenskem prostoru gostov z roko igral Željko Filipović (tudi nekdanji ''zmaj''), je sodnik po krajšem obotavljanju že pokazal na belo točko. Sledili so ostri protesti ''vijolic'', ki so obkrožile delivca pravice iz Kranja, slednji pa se je po posvetovanju s pomočniki, linijski sodnik Marjan Tompa je namreč držal zastavico dvignjeno, odločil, da iz 11-metrovke ne bo nič. Domačo občinstvo je bilo šokirano, poletele so žaljivke, naslovljene na krovno zvezo in Zlatka Zahoviča, a je seveda ostalo pri zadnji odločitvi. V 52. minuti je po hitrem protinapadu zobe pokazal Agim Ibraimi, ki je na dvobojih z nekdanjim klubom, s katerim se ni razšel v najlepšem odnosu, namučil Šeligo, nato pa se je zatresla mreža Handanovića.

Nikezić izenačil, jeznemu Handanoviću rdeči karton

V 58. minuti je po hitrem protinapadu za izenačenje poskrbel Nikezić, ob obeh vratarjih tudi edini udeleženec srečanja, starejši od 30 let. Dobro si je pripravil položaj za strel in hladnokrvno zatresel Handanovićevo mrežo. Vratar gostov je bil nemočen. Milanič je odgovoril v preverjenem slogu in kmalu na igrišče poslal ''aduta'' Tavaresa in Mezgo. Bosta poskrbela za scenarij, ki smo ga v Stožicah spremljali 27. februarja? Želje gostov po treh točkah so se po rdečem kartonu, ki ga je prejel 35-letni vratar branilcev naslova, vidno zmanjšale. In kako je prišlo do izključitve? Za žogo sta se borila Damjan Trifković in Handanović, vratar Maribora pa je bil hitrejši in jo ujel. Nekdanji zvezni igralec Rudarja se je neprevidno vrgel za žogo in udaril izkušenega vratarja, starejši izmed bratrancev Handanovića pa je v bolečinah vstal in razjarjen odhitel do Trifkovića, ter ga z grobim udarcem potisnil na tla. Nastala je skupinska gneča, ki smo jo bolj vajeni na hokejskih srečanjih. Iskrice so poletele, a so se po slabi minuti strasti umirile, sodnik Čeferin pa je izključil le Handanovića. Trifković, ki je zanetil spor, jo je odnesel le z rumenim kartonom, tako da so se zeleno-beli znašli v številčni prednosti. Ker je Maribor že opravil vse tri menjave, si je vratarske rokavice nadel visoki Fajić. Strelec zadetka za goste je tako reševal Milaničevo četo še med vratnicama.

Fajić blestel v vlogi vratarja

Mariborčani so se povlekli na svojo polovico, ''zmaji'' pa napadli z vsemi silami. Ker je na vratih stal ''nevratar'' Fajić, so poizkušali tudi s streli z razdalje, a niso bili natančni. Po uvodnih minutah privajanja na igro z desetimi igralci pa so Mariborčani hrabro krenili v napad in nekajkrat pošteno osmešili ljubljansko obrambo. Nekajkrat je zadišalo tudi po zadetku, občinstvo v Stožicah pa je nekonkretno igro zeleno-belih nadgradilo z žvižgi. To jih je spodbodlo, da so v zaključnih minutah odločneje krenili po zmagoviti gol. Najbližje je bil Nikezić, a je z lepim strelom z obrata poslal žogo nad prečko. Blaž Božič, ki je zamenjal povratnika Jovića, si je za potegavščino, ko je skušal izsiliti 11-metrovko, prislužil še opomin, v izdihljajih dvoboja pa se je v osrednjega junaka prelevil nadomestni vratar Fajić, ki je s hrabrim posredovanjem zaustavil nevaren ljubljanski predložek v osrčje kazenskega prostora in si prislužil ovacije gostujočih navijačev.

Po dveh gostujočih zmagah v pokalnih ''večnih derbijih'', se je tokratni spopad Olimpije in Maribora končal brez zmagovalca, gostje pa so ohranili visokih 12 točk prednosti na prvoligaški razpredelnici.

Ne spreglejte