Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
5. 8. 2013,
18.23

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ante Čačić Dejan Mezga NK Maribor NK Maribor

Ponedeljek, 5. 8. 2013, 18.23

8 let, 1 mesec

Video: Večer, ki ga je napovedal že ob julijski katastrofi

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dan pred morda ključno tekmo sezone, povratnim dvobojem tretjega kroga kvalifikacij proti Apoelu iz Nikozije, je trener Maribora Ante Čačić tako kot vedno miren.

V minuli sezoni je bil v Evropi, vsaj v kvalifikacijah, uspešen na klopi zagrebškega Dinama, navijači pričakujejo, da bo podobno zgodbo spisal tudi v Ljudskem vrtu. Če gre soditi po njenem začetku, bo konec srečen. Obnaša se podobno, kot se je lani. Je realen, optimističen in predvsem miren. Nič živčnosti ni čutiti v glasu 59-letnega Zagrebčana. Zdi se, da mirnost uspešno prenaša tudi na nogometaše. ''Čaka nas drugi polčas obračuna z Apoelom. Po prvem imamo tisto, česar smo si zaželeli. Realno osnovo za uspeh in napredovanje. Sem optimist in zadovoljen s tem, kako smo igrali na Cipru. Zato, ker smo bili večji del tekme videti tako, kot sem si želel in sem verjel, da tudi bomo. Jasno je, da smo zdaj izkušenejši za eno tekmo. Podobno velja tudi za nasprotnika,'' je na ponedeljkovi novinarski konferenci povedal Ante Čačić in tekmi v Nikoziji, ki se je končala z remijem 1:1, namenil še nekaj besed. ''Večina poročevalcev vas je pisala o tem, da smo v prvem polčasu prve tekme igrali slabo. Jaz se ne bi strinjal z vami. Sam sem tudi v prvem delu igre videl marsikaj dobrega in sem zadovoljen s tem, kako smo se postavili. Toda jasno mi je, da ne moremo vsi misliti enako. Nogomet je prav zato tako zanimiv, ker ga lahko vsak vidi na vsak način. To je povsem normalno,'' je s spravljivim tonom nadaljeval.

Navijači, ki bodo do zadnjega kotička napolnili Ljudski vrt, seveda pričakujejo napredovanje in še vsaj osem evropskih tekem. Pričakovati je bilo, da bo rezultat, ki so ga slovenski prvaki prinesli s Cipra, poskrbel za optimizem. Po drugi strani je jasno tudi to, da so Mariborčani v položaju, ko jim za napredovanje zadošča tudi remi brez zadetkov. Se bodo zato v torek zvečer branili?

''Niti na kraj pameti mi ne pade, da bi se zgolj branili, seveda pa se zavedam, da bo rezultat v marsičem narekoval to, kako bo igral nasprotnik. In posledično seveda tudi to, kako bomo postavljeni mi. Apoel se bo moral obnašati, kot da igra doma. Jasno je, da nas bo nasprotnik, ki je zelo kakovosten, in ima nekaj Brazilcev ter Portugalcev, ki so zelo nevarni pred nasprotnikovim golom, napadel,'' je povedal izkušeni hrvaški trener, ki praktično nima več dilem s sestavo enajsterice, a je seveda ni želel razkriti, in takoj dodal: ''Mi bomo morali postaviti dober obrambni blok, iz katerega bomo morali hitro prehajati v napade in poskušati zadeti. Popraviti bomo morali tudi nekaj napak, ki smo jih delali na prvi tekmi. Marsikaj smo se naučili s tekme v Nikoziji. V napadu bomo morali biti odločni. Tudi arogantni, če bo treba.'' Na še nekaj lastnosti, ki jih bodo morali Marcos Tavares in soigralci v torek zvečer pokazati na zelenici Ljudskega vrta, je opozoril. ''Morali bomo biti potrpežljivi, mirni, odločni in, kar je najbolj pomembno, morali bomo biti pametni. Vroča srca in hladne glave. Tako se bomo morali obnašati,'' je zabičal.

Optimizem, ki je upravičen

Mariborčani so torej pred eno izmed najbolj pomembnih tekem sezone. So optimistični in, kar je najbolj pomembno, imajo za tako obnašanje številne razloge. Precej drugače, kot je bilo pred skorajda natanko mesecem dni, ko so vijoličasti v Avstriji doživeli debakel na prijateljski tekmi proti Kaiserslauternu. Z 0:7 so izgubili in si, čeprav je šlo za tekmo, ki je bila povsem nepomembna, privoščili poraz, ki si ga ne bi smeli. Zdaj, le slabih pet tednov pozneje, je vzdušje povsem drugačno. Osvojili so superpokal, v prvenstvu imajo stoodstoten izkupiček po treh tekmah in so na vrhu, v Evropi so neporaženi in pred novim velikim uspehom. "Že takrat sem govoril, da bo Maribor najboljši, ko bo to najbolj potrebno. Zdaj prihajajo te tekme. Jutrišnja proti Apoelu je prav gotovo takšna. Prepričan sem, da bomo še boljši, kot smo bili prejšnji teden v Nikoziji. Verjamem v uspeh. Do tega nam bodo pomagali tudi naši zvesti navijači,'' je za konec povedal na Štajerskem vse bolj priljubljeni trener. In res je pred prvaki tekma, ki je morda najbolj pomembna. Zato, ker prinaša boj za ligo prvakov, in v vsakem primeru še vsaj osem evropskih tekem. Če bi vijoličastim še tretjič zapored uspelo, bi bil to – toliko bolj zdaj, ko preostali slovenski predstavniki kot po pravilu pokleknejo že na prvi evropski oviri - , velik plus za slovenski nogomet. Srečno, Maribor.

Ne spreglejte