Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
11. 1. 2017,
10.30

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

Natisni članek

infografika Grega Sorčan Danijel Pranjić Senijad Ibričić Dušan Stoiljković Antonio Mance John Mary Luka Zahović ND Gorica NK Rudar NK Radomlje NK Domžale NK Krško NK Koper NK Celje NK Aluminij NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor naj gol Prva liga Telekom Slovenije

Sreda, 11. 1. 2017, 10.30

6 let, 8 mesecev

Vrednosti prvoligaških ekip v 1. SNL

Kdo izgublja in kdo pridobiva na sončni strani Alp?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10
Milan Mandarić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V Prvi ligi Telekom Slovenije sta po jesenskem delu v najboljšem položaju Maribor in Olimpija. Ne izstopata le zaradi najvišjih mest in števila osvojenih točk, ampak tudi zaradi največje vrednosti ekipe. Njuni zasedbi sta z naskokom najdražji v Sloveniji. Vredni sta skoraj toliko kot preostalih osem prvoligaških tekmecev skupaj.

Nemška spletna stran Transfermarkt, ki je vpeta v dogajanje na mednarodnem nogometnem trgu ter ob upoštevanju različnih dejavnikov ocenjuje vrednost igralcev in klubov, je pred kratkim osvežila podatke za 1. SNL. To je storila po slabem letu, v katerem se je zgodilo marsikaj.

Olimpija je vmes postala slovenski prvak, njen naslov pa je pripomogel k občutnemu dvigu vrednosti zmajev. Če so zeleno-beli v začetku leta 2016 še krepko zaostajali za vrednostjo NK Maribor, sta zdaj večna tekmeca na lestvici najdražjih ekip drug ob drugem. Oba sta vredna 13,3 milijona evrov. Vrednost zeleno-belih se je povečala skoraj za polovico (47 odstotkov), v Ljudskem vrtu, kjer so po dolgem času ostali brez državnega naslova, pa so doživeli manjši padec.

 

Rast v Kidričevem, padec v Krškem

V zadnjem letu je največ pridobil Aluminij. Nastopi v Prvi ligi Telekom Slovenije so povsem nekaj drugega kot v drugi ligi. Kidričani v najmočnejšem razredu niso razočarali, ampak prekrižali načrte mnogim favoritom. Med drugim so v gosteh šokirali tudi Mariborčane, vrednost ekipe pa je posledično zrasla za 67 odstotkov. Največji padec vrednosti ekipe so v zadnjem letu izkusili Krčani.

Prevlada vijolic in zmajev

Luka Zahović ima "najdražje noge" v 1. SNL. | Foto: Vid Ponikvar Luka Zahović ima "najdražje noge" v 1. SNL. Foto: Vid Ponikvar Najdražji nogometaš prvenstva je mladi napadalec Maribora Luka Zahović. Prevlada vijolic in zmajev med igralci z največjo vrednostjo je očitna.

Izstopajo prav na vseh igralnih položajih, tudi med vratarji. Maribor ima vsaj deset nogometašev, ki so vredni 600 tisoč evrov ali več. To je meja, ki je razen Olimpije in najdražjega nogometaša velenjskega Rudarja (B-reprezentant Mitja Lotrič) nedosegljiva slovenskim prvoligaškim klubom.

Gorica je edina, kjer pripada vloga najdražjega nogometaša vratarju (B-reprezentant Grega Sorčan), pri Kopru, kjer igra največ tujcev, pa ima v očeh Transfermarkta največjo vrednost Slovenec. To je mladi napadalec Matej Pučko, še eden v nizu B-reprezentantov, ki v teh dneh zastopajo barve domovine v toplem Abu Dabiju.

Največ pridobila Hrvat in Kamerunec

Od začetka sezone 2015/16 do danes je vrednost najbolj narasla dvema napadalcema, ki nimata slovenskega potnega lista. To sta Hrvat Antonio Mance, nekdanji up Rijeke, ki igra v Domžalah in se vrača po poškodbi, ter Kamerunec John Mary, ki se je v Slovenijo preselil iz Srbije in v jesenskem delu Prve lige Telekom Slovenije navdušil z osmimi zadetki. Svojo vrednost sta povečala za kar 300 odstotkov, zelo pa sta napredovala tudi član Domžal Gaber Dobrovoljec (še en B-reprezentant) in branilec Maribora Denis Šmej.

Nekdanjemu reprezentantu Slovenije Luki Žinku je v zadnjem letu padla vrednost, Kameruncu Johnu Maryju pa narasla. | Foto: Vid Ponikvar Nekdanjemu reprezentantu Slovenije Luki Žinku je v zadnjem letu padla vrednost, Kameruncu Johnu Maryju pa narasla. Foto: Vid Ponikvar

Najbolj je padla cena Srbu Dušanu Stoiljkoviću, ki mu z Radomljami grozi izpad v drugo ligo. Manj sta vredna tudi izkušena legionarja v koprskem klubu z zvenečo preteklostjo, nekdanja reprezentanta Hrvaške (Danijel Pranjić) in BiH (Senijad Ibričić), neigranje pa je zahtevalo svoj davek tudi pri rezervnih vratarjih Olimpije (Aleksander Šeliga) in Maribora (Aljaž Cotman).

Mendy na lestvici največjih prodaj

Francoz Jean Philippe Mendy se je lani iz Maribora preselil v Azijo. | Foto: Vid Ponikvar Francoz Jean Philippe Mendy se je lani iz Maribora preselil v Azijo. Foto: Vid Ponikvar Zimski prestopni rok bi lahko postregel še s kakšnimi spremembami, ki najverjetneje ne bodo prisotne na seznamu največjih nakupov vseh časov (rekorden nakup je opravila Olimpija, ki je lani kupila Blessinga Elekeja za 800 tisoč evrov in Gorici napolnila klubsko blagajno), pač pa pri prodajah.

Zadnji nogometaš, ki se je pri največjih prodajah uvrstil med najboljših deset, je bil Francoz Jean-Philippe Mendy. Ko je lani poleti odšel na Kitajsko, so vijolice zaslužile dva milijona evrov. Rekord, ki ga bo v prihodnjih sezonah težko izboljšati, pripada mlademu Nigerijcu Ezekielu Hentyju.

Ne spreglejte