Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
15. 9. 2009,
14.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 15. 9. 2009, 14.06

8 let

Vrtovec: Če nimaš kje vzeti, nimaš kaj dati

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kriza novogoriških nogometašev je dosegla vrhunec. Odhod trenerja Mirana Srebrniča, predzadnje mesto na lestvici in več kot preponovljen klubski proračun. Kaj meni športni direktor Robert Vrtovec?

Nedavno smo na Sportalu pokukali v delovanje recesije, ki je nič kaj sramežljivo vstopila tudi na nogometna polja. Večina prvoligaških moštev si je morala v tej sezoni zategniti pas, med njimi najbolj izstopa HiT Gorica.

Štirikratni državni prvaki, ki so se še v minuli sezoni potegovali za vodilna mesta in sezono zaključili z ''naslovom'' podprvaka, so po osmih odigranih krogih na predzadnjem mestu, klubski proračun pa je znižan za okrog 70 odstotkov. ''To je radikalen ukrep, saj sponzorji zaradi recesije odpovedujejo pogodbe. Lani smo imeli uspešno sezono, a se ne glede na to ne da podpisati konkretnejših novih pogodb. Denarja ni, podjetja se borijo za preživetje, država niti malo ne pomaga. Športniki so obdavčeni slabše kot zaposleni,'' je pojasnil Robert Vrhovec, ki je v klubu zadolžen za vprašanje kadrovskih zadev.

Vsak, ki ima pet minut, je menedžer

V klubu po lastnih besedah deluje na prostovoljni ravni. ''V klubu se trudimo, vlagamo, kar je zelo zahtevno, a na koncu nimaš nič, pa še postrani te gledajo, ker moraš znižati plačo. Pred leti sem bil tudi igralec. Včasih smo naredili kaj tudi prostovoljno. Zaradi tega, ker smo imeli radi klub. Danes pa se postavlja le vprašanje, ali plačaš. In če rečeš ne, sledi hitro slovo. Največja težava so menedžerji. To so svetovni pacienti,'' ni skrival ogorčenja 35-letni Vrtovec in dodal: ''Oni mečejo igralcem sanje v usta, ki jih ne bodo nikoli uresničili. Pri tem seveda pobirajo denar. Vsak, ki ima pet minut časa, je menedžer. Licence Uefe, Fife ... To je smešnica. Večina menedžerjev niti ne zna napisati pogodbe, pri tem pa uporablja, povem odkrito, izsiljevanje in obljubljanje. Nogomet v takem svetu ne more prosperirati, saj ni čistih poslovnih odnosov. V tujini vemo, koliko kdo 'pobere' pri prestopu nogometaša. Pri nas je vse 'mutivoda' in izsiljevanje. Tako se ne dela. Sam kot poslovnež menim, da bi se moralo vedeti, kaj kdo dobi in kaj bo kdo naredili. Vse mora biti čisto in jasno,'' je dejal športni direktor ''vrtnic'' in s tem posredno odgovoril na vprašanje, zakaj se v poletnem prestopnem roku ni udejanjila težko pričakovana in dolgo časa napovedovana prodaja reprezentanta in najboljšega strelca minule sezone Etiena Velikonje.

Brez političnih zvez nemogoče priti do evra

Klubsko vodstvo se je na nasprotnih bregovih znašlo tudi s tremi nogometaši, ki niso hoteli pristati na znižanje pogodb (Mladen Kovačevič, Mitja Pirih in Matej Mlakar), zaradi tega pa niso kandidirali v boju za prvenstvene točke. ''Če nimaš kje vzeti, nimaš kaj dati. Igralce razumem. Imajo željo, da čim več zaslužijo. Pri nas imajo možnost, da dobijo izpisnico in iščejo boljše pogoje, a fantje tega niso sprejeli. Ne želijo iti nikamor, bi pa radi imeli enako plačo. Pri nas ne moremo obstoj kluba zaradi nekaj igralcev postaviti na kocko. Z njimi imamo korektne odnose in lahko gredo kamor hočejo in kadar koli brez odškodnine,'' meni nekdanji nogometaš Novogoričanov, po izobrazbi univ. dipl. inž. gradbeništva.

Po njegovem mnenju bo finančno stanje v slovenskem prvoligaškem nogometu le še nazadovalo. ''Marsikdo ne ve, kako težko je izpolniti proračun. Država pobere polovico od plač in še tistim firmam, ki so kaj donirale, poda kazni. Zato slednje ne želijo več donirati. Če se nekoga preko političnih zvez ne prisili, je nemogoče dobiti kak evro. S tem se soočajo vsi klubi. V Mariboru je tako kot je zaradi političnih povezav, Interblock ima zanesenjaka, a bo kmalu tudi on spoznal, da več daje kot dobi, Koper ima ukaz župana, Olimpija pa ima dovolj moči od inercije posameznikov, ki samo dajejo, ne dobijo pa popolnoma nič. Vprašanje je, če bodo kdaj dobivali, saj je nogomet premalo medijsko pokrit,'' je prepričan član izvršnega odbora ND Gorica, ki si želi čim več neposrednih prenosov prvoligaških tekem, saj bi v tem primeru svoj namen dočakali tudi napisi pokroviteljev v novogoriškem Športnem parku.

To je možno samo v Sloveniji

''Brez tega popularnost ne bo zrasla. Pa še nekaj je ... Na štadionu ne moreš točiti pijače in prodajati hrane. To je možno samo v Sloveniji. V tujini lahko delaš vse, mi pa dajemo samo omejitve in smo bolj pametni kot Papež. Šport mora biti družabnost, da pride na tekmo cela družina, ki jo nato čaka udoben sedež. Potem je to dogodek.''

Napoved športnega direktorja glede nadaljnjega razvoja nogometa in finančne moči slovenskih klubov ni preveč optimistična. ''Nogomet je v taki situaciji, da je v Sloveniji žal precenjen. Dolgoročno bi fantje morali biti polprofesionalci, saj ni gledanosti, niti medijev, da bi se tržila profesionalna liga. To so le pobožne sanje nekoga. Gospodarstvo ne prenese bremena take lige. Moramo biti realni in priznati, da sta pri športnih poročilih pred nogometom tudi badminton in namizni tenis. Vse je pred nogometom, to pa je odraz tega, da ni denarja. Če ni denarja, nastopijo slabši pogoji za trening. Žal je vse povezano, Slovenci pa smo pač taki, da imamo nogomet za balkanski šport. Čeprav se v Zahodni Evropi v nogometu obrne največ denarja, ga mi dajemo v smučanje. Tudi če gledamo športne stave, kjer je največ nogometa, ne dobimo največ nazaj. Drugi so močnejši in znajo boljše lobirajo. Zato je nogomet tam, kjer je.'' Je zaradi tega tudi HiT Gorica trenutno na predzadnjem mestu? Še nedolgo nazaj je skupaj z Domžalčani kot za stavo osvajala naslove (v zadnjih šestih sezonah sta omenjena kluba osvojila pet ''kron''), zdaj pa sta oba pri dnu. Bo vodstvo Novogoričanov našlo svetlo luč na koncu predora?

Ne spreglejte