Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
6. 8. 2013,
16.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 6. 8. 2013, 16.44

8 let

Vse je nared za nov evropski uspeh

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes zvečer se v Ljudskem vrtu obeta spektakel. Maribor bo skušal izločiti Apoel iz Nikozije in v Slovenijo še tretjič zaporedoma prinesti evropsko jesen.

Medtem ko Olimpija, Koper, Domžale, Celje in še nekateri preostali slovenski predstavniki v Evropi redno pokleknejo na prvih evropskih ovirah, v Ljudskem vrtu že nekaj let zaporedoma skrbijo za razburljive mednarodne tekme. Pred dvema letoma so izločili mogočni klub Glasgow Rangers in se prebili v skupinski del lige Europa, lani so imeli po zaslugi Dudelanga, ki je šokiral avstrijski Red Bull Salzburg, veliko lažje delo, in so se v isto tekmovanje razvrstili, potem ko so v odločilnih tekmah za ligo prvakov po hudem boju izpadli proti zagrebškemu Dinamu. Prav najmočnejše klubsko tekmovanje, ki so ga Mariborčani že izkusili v legendarni sezoni 1999/00, je tisto, o katerem štajerski navijači že nekaj let potihoma sanjajo. Ne le navijači, tudi ljudje v klubu, čeprav tega jasno in glasno ne želijo priznati. Kakorkoli že, že danes si lahko priskrbijo vstopnico za preddverje tega najbolj spektakularnega nogometnega tekmovanja, ob tem pa si v vsakem primeru priskrbijo še vsaj osem evropskih tekem. Torej tretjino tega, kolikor jih sicer odigrajo v prvenstvu. Za klub s proračunom, ob omembi katerega že predstavniki klubov srednjega evropskega razreda gledajo z dvomi v očeh, vsekakor podvig, ki meji na nogometni čudež. Toliko bolj, ker bi se zgodil že tretjič zaporedoma. In prav lahko, da se bo. Vzdušje v klubu in okoli njega je odlično, simbioza med novim trenerjem in nogometaši je dobra, med navijači in klubom še toliko boljša, rezultat s prve tekme je ugoden in pritrjuje tistim, ki so prepričani: ''Maribor gre naprej!''

Z dvema agresivnima vezistoma na sredini?

Kljub temu bo treba za napredovanje postoriti še marsikaj. Izid 1 : 1 s tekme v gosteh je resda zelo dober, a hkrati zelo varljiv. Že prvi gol v mreži Jasmina Handanovića bi namreč stvari obrnil na glavo. Potem bi Maribor potreboval vsaj dva zadetka za napredovanje in enega, če bi upal na srečen razplet loterije enajstmetrovk. Če bi gostje zadeli še enkrat, bi bilo sanj o napredovanju hitro konec. ''Maribor bo moral za napredovanje zabiti dva gola,'' pred tekmo pravi Jani Pate. Besede nekdanjega reprezentanta Slovenije niso daleč od resnice. Zgolj braniti se in upati, da bo mariborska mreža ostala nedotaknjena, bi bilo povsem narobe. Ciprčani imajo nekaj zelo kakovostnih ofenzivno naravnanih nogometašev. Računati zgolj na to, da bo mariborska mreža ostala nedotaknjena, bi bilo pogubno. Tega se najbrž zaveda tudi prekaljeni Ante Čačić. Zato bo zanimivo videti, za kakšno enajsterico se bo odločil Hrvat. V Ljudskem vrtu veliko manj kombinira s postavami, kot je na klopi zagrebškega Dinama, pri katerem je postavljal rekorde v številu različnih enajsteric. Morda se lahko vseeno zgodi, da bo tokrat presenetil. V vratih in v zadnji obrambni vrsti ne bo sprememb. Pri vijoličastih obrambni blok v tej sezoni deluje zelo dobro. Na krilih bosta prav gotovo Agim Ibraimi in Damjan Bohar, ki je vskočil namesto poškodovanega Dejana Mezge in navdušil. Do rošad lahko pride na sredini igrišča. ''Predvsem na sredini bodo morali biti Mariborčani agresivni,'' pred današnjo tekmo pravi marsikdo. Prav zato se lahko zgodi, da tam v paru zaigrata nogometaša, ki sta sicer eden drugemu konkurenta. Novopečeni reprezentant Željko Filipović in Aleš Mertelj, ki pod vodstvom novega trenerja igra manj kot sicer. To bi pomenilo, da bi se proti nasprotnikovemu golu pomaknil Goran Cvijanović, ki se nemalokrat znajde med strelci in je nevaren za gol nasprotnika, povsem v konici napada pa bi zaigral kapetan in strelec iz Nikozije, Marcos Tavares. Je to tisto skrivno orožje, s katerim želi presenetiti trener Maribora?

Za novo evropsko jesen

Vsekakor je bolj kot sistem pomembno to, kako bodo na igrišču stali nogometaši. ''Moramo biti odločni, mirni in pametni,'' je že večkrat poudaril trener Čačić. Ob nabito polnem Ljudskem vrtu, bučnem spodbujanju navijačev in vložku, ki ga prinaša tekma, to ne bo lahko, a smo lahko optimisti. Praktično vsi nogometaši, ki so zdaj člani Maribora, imajo izkušnje s številnimi zahtevnimi evropskimi izpiti. V podobnem položaju so bili že večkrat. Tisti, ki jih nimajo, pa jih bodo verjetno hitro posnemali. ''Maribor je stroj, ki te hitro potegne zraven,'' je pred časom dejal športni direktor vijoličastih Zlatko Zahović. Za konec lahko izrazimo le še upanje v to, da je Maribor tudi stroj, ki bo vase potegnil še ciprskega prvaka in ga zmlel. Za novo evropsko jesen, za nova gostovanja evropskih velikanov v Ljudskem vrtu. Za dobro slovenskega nogometa.

Ne spreglejte