Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
29. 1. 2012,
17.28

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 29. 1. 2012, 17.28

8 let, 1 mesec

Zdaj ga ima tudi Varšava (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poljska je ponosna na njen največji nogometni štadion, ki bo 8. junija z otvoritvenim srečanjem naznanil začetek nepopisne športne zabave. Začelo se bo evropsko prvenstvo na Poljskem in v Ukrajini.

Lepotci v Gdansku, Poznanu in Vroclavu so bili na vrhunce, ki jih bosta poleti nogometnim navdušencem podarili ''vzhodni'' sosedi Poljska in Ukrajina, pripravljeni že pred meseci, v nedeljo pa so prireditelji slavnostno prerezali rdeči trak še na Nacionalnem štadionu. Tribune največjega poljskega štadiona so bile v trenutku polne radovednežev, ki niso želeli zamuditi zgodovinskega trenutka. Prvih 40.000 udeležencev je lahko uživalo v spektaklu, glasbenem nastopu nekaterih največjih domačih izvajalcev (VooVoo in Haydamaky, Zakopower, Coma, T. Love ter Lady Pank). Objekt bo za potrebe največjega nogometnega evropskega dogodka sprejel okrog 50.000 gledalcev, lahko pa se pohvali z 58.145 sedišči. Leži na vzhodnem bregu Visle v okrožju Paraga Poludnie, v neposredni bližini mestnega središča.

Zgrajen je na mestu, kjer je nekdaj stal ''socialistični spomenik'', štadion Deseta obletnica. Takšno ime je nosil zaradi tega, ker je bil zgrajen leta 1955, deset let po koncu druge svetovne vojne. Na njem je vernike leta 1983 pozdravil tudi papež Janez Pavel II, do takrat pa je objekt, resda brez strehe, gostil nogometne dogodke. Na nekaterih srečanjih je sprejel tudi po 100.000 gledalcev. Zaradi načetega stanja je bil leta 1983 dokončno zaprt, po dolgoletnem propadanju pa je nekaj let služil kot prizorišče za sejem, kjer je cvetel črni trg. Z obličja Zemlje je bil zbrisan leta 2008, na njegovem mestu pa je zrasel eden najlepših štadionov na tem delu Evrope. Nacionalni štadion oziroma po poljsko ''Stadion Narodowy''. ''Zelo sem srečen, da je štadion dokončan,'' v nedeljo ni skrival zadovoljstva Adam Olkowicz, organizacijski direktor poljskega dela Eura 2012. ''To je največji poljski objekt. Osmega junija se bosta v otvoritveni tekmi pomerili Poljska in Grčija. Upam, da bo domača reprezentanca s pomočjo navijačev odigrala dobro.'' Izbranci Franciszeka Smude so zaradi vloge sogostiteljice prvenstva pridobili možnost neposredne udeležbe na tekmovanju. Zadnje veliko prvenstvo, SP 2010 na jugu Afrike, so preskočili. Tudi po zaslugi slovenske izbrane vrste, ki je poljske tekmece po remiju v Vroclavu (1:1) leto dni kasneje v Ljudskem vrtu odpravila s prepričljivih 3:0.

Konec februarja (29. v mesecu, na isti dan se bo Slovenija v prijateljski tekmi pomerila s Škotsko) se bo poljska reprezentanca na novem štadionu v Varšavi pomerila s Portugalsko. Dvoboj bo postregel z velikim preizkusom udobja, ki ga premore štadionski novinec v poljski prestolnici. Na dan tekme se bo na odštevalnici do začetka EP 2012 zasvetlila okrogla stotica, kar pomeni, da nas bo do prvega dvoboja na težko pričakovanem prvenstvu ločilo le še sto dni. Zelenico na dragoceni nogometni pridobitvi bosta 11. februarja s superpokalnim dvobojem preizkusila poljska prvoligaša Legia Varšava in Wisla Krakov. Pri gostih, branilcih poljskega naslova, brani barve tudi slovenski reprezentant Andraž Kirm.

Slavnostno nedeljsko otvoritev štadiona, ki je med triletno gradnjo zahteval življanja treh delavcev, stal pa okrog 500 milijonov evrov, je zaključil spektakularni ognjemet.

Ne spreglejte