Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
25. 6. 2012,
13.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 25. 6. 2012, 13.12

8 let

''Željo'' najhitreje pelje na Osimov pogon

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nogometaši Maribora se bodo v dvoboju za nadaljevati ali obstati v ligi prvakov pomerili s prvakom BiH. Željezničar vodi Amar Osim, sin priznanega Ivice, ki bi leta 1984 skoraj osvojil Evropo.

Maribor je v samostojni Sloveniji odigral le nekaj mestnih obračunov v 1. SNL, vse z Železničarjem. Soimenjakom slavnega sarajevskega kluba, ki je v zgodovini jugoslovanskega nogometa nosil pomembno vlogo. Željezničar domuje na znameniti Grbavici, enim prvih nogometnih objektov na področju nekdanje Jugoslavije s prepoznavno pokrito ''angleško'' navijaško tribuno. Vojne vihre v obkoljenem Sarajevu mu niso prizanesle, tako kot tudi lanskoletni požar, ki se je nesrečno poigral s streho. Zgodovina Željezničarja je bogata. Z mestnim tekmecem Sarajevom je dolga leta bil častno bitko, leta 1972 pa na krilih imenitne generacije, ki sta jo sestavljala tudi Josip ''Škija'' Katalinski in Ivica Osim, postal jugoslovanski prvak. Dvanajst let kasneje mu je uspel veliki met v Evropi, saj se je leta 1984 prebil v polfinale pokala UEFA. Haris Škoro, Radmilo Mihajlović, Mehmed Baždarević in druščina so bili le nekaj minut oddaljeni od sanj, velikega finala z madridskim Realom, a so nato nogometaši Videotona na Grbavici v 88. minuti dosegli zadetek in preprečili sarajevsko veselico. Na prvi tekmi so Madžari zmagali s 3:1, drugo izgubili z 1:2. Takrat je ''modre'' vodil Ivica Osim, ki je kasneje blestel na klopi jugoslovanske reprezentance, imenitne uspehe pa dosegal tudi v Beogradu, Gradcu in na Japonskem.

V ''združenem'' prvenstvu BiH je Željezničar v zadnjih treh sezonah osvojil dva naslova, v Evropi pa mu ni uspel večji met. Po dolgem času se bo z Mariborom zbližal Zajko Zeba, ki je pred leti navduševal v dresu ''vijolic'', nato odšel v Rusijo, zadnja leta pa z izkušnjami in v vlogi nadomestnega kapetana pomaga Željezničarju.

Ne spreglejte