Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Četrtek,
23. 4. 2015,
13.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Javier Hernandez Alex Ferguson Manchester United Real Madrid

Četrtek, 23. 4. 2015, 13.53

8 let

Zgodba o odpisanem Grahku, ki je šokiral Jana Oblaka in rešil Real

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z mnoge že odpisani mehiški nogometaš Javier Hernandez je bil glavna zvezda polfinalnega madridskega derbija lige prvakov, saj je od 16 strelov Reala samo njegov presenetil Jana Oblaka.

Mehičan, ki to sezono v Madridu igra kot posojen nogometaš Manchester Uniteda, je izkoristil priložnost od prve minute in po dolgem času spet doživel svojih pet minut slave. Hernandez je za galaktike šele četrtič zaigral od prve minute in dosegel svoj šesti zadetek v sezoni. A kako pomemben zadetek je bil to. Jana Oblaka v dveh tekmah četrtfinala niso mogli premagati nogometni mojstri, kot so Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Gareth Bale, James Rodriguez in drugi zvezdniki, ki jih pri belem baletu kar mrgoli, je pa to uspelo preprostemu Mehičanu, ki ga v zadnjem času nihče ne jemlje resno.

"Hvala vsem navijačem in tistim, ki ste verjeli vame. Ta zadetek je bil za vas," je bil po uvrstitvi v polfinale čustven Chicharito, ki ga slovenski vratar Jan Oblak ne bo ohranil v lepem spominu. Če se malce pošalimo, vedno ga bo zabolelo v želodcu, ko se bo na njegovem krožniku znašel grah. Zakaj?

Začetki …

Javierju Hernandezu Balcazarju ali Chicharitu, po slovensko Malemu grahu (Grahku), ki je ta vzdevek dobil po zelenih očeh svojega očeta, je bil nogomet položen v zibelko. Prihaja iz nogometne družine, saj je bil tudi njegov oče Javier Hernandez Guttierez uspešen nogometaš in mehiški reprezentant. Kljub dobrim genom in trdni volji pa si nihče v družini Hernandez ni niti v sanjah predstavljal, da bo Grahku uspelo to, kar mu je do zdaj. Le redkim uspe v karieri zaigrati za kluba, kot sta Manchester United in Real.

V Guadalajari rojeni zvezdnik se je z nogometom začel ukvarjati pri sedmih letih, najprej bolj rekreativno, a kmalu so odkrili, da ima fant v sebi nekaj več. Po dveh letih se je vpisal v tamkajšnji klub C.D. Guadalajara, ki mu pravijo tudi Chivas. Chicharito se je sprehodil čez vse mladinske selekcije, pri 15 letih pa podpisal prvo profesionalno pogodbo.

V sezoni 2005/06 je igral za Chivasovo drugo ekipo, leto pozneje pa je že ob debiju – v igro je vstopil v 82. minuti – za prvo ekipo zadel za zmaga s 4:0 nad Necaxo. Vseeno ta zadetek ni veliko pomenil, saj je bil njegov edini v tej sezoni. Res pa je, da ni veliko igral in zbral je le sedem nastopov. Še slabša je bila naslednja sezona, ko sploh ni zadel, v tretji sezoni med člani pa je že nastopil na 32 tekmah in se sedemkrat vpisal med strelce. To je bil tudi znak razcveta mladega Grahka, ki je vrhunec v mehiški ekipi doživel v sezoni 2009/10, ko je na 28 tekmah zadel kar 21-krat.

Prvi Mehičan na Old Traffordu

Odličnega napadalca, ki je napredoval iz sezone v sezono, so opazili tudi skavti Manchester Uniteda in se hitro dogovorili za posel. Pogodbo so podpisali še pred začetkom svetovnega prvenstva v Južnoafriški republiki, saj bi se lahko cena ob dobrih predstavah Mehičana na SP še dvignila. Čeprav ni znano, koliko so takrat rdeči vragi odšteli za Chicharita, pa se govori, da celo nekaj manj kot osem milijonov evrov. Pobudnik njegovega prestopa je sam legendarni sir Alex Ferguson, ki je bil ob sklenitvi posla navdušen: "Veseli smo, da bo za naš klub igral prvi Mehičan. Gre za izjemnega mladega napadalca, ki bo za nas dodana vrednost."

Začelo se je sanjsko, potem pa …

V prvi sezoni v dresu Manchester Uniteda je Chicharito dosegel 20 zadetkov, v drugi 12, v tretji 18, v četrti pa je v igro bolj kot ne vstopal kot rezervist in dosegel le devet zadetkov. Ko je rdeče vrage pred to sezono prevzel Louis van Gaal, je dal Mehičanu jasno vedeti, da nanj ne računa in da naj si poišče nekaj primernejšega zase. Na vrata Mehičana je potrkal kar Real in si Hernandeza sposodil za eno sezono. Čeprav je Mehičan za Real zdaj zbral 25 nastopov, pa je le štiri srečanja začel v prvi postavi. Ko je zdrav Karim Benzema, Carlo Ancelotti namreč niti pomisli ne na to, da bi v napadu začel s kom drugim. Zdaj, ko ni imel izbire, je bil dober tudi Mehičan, ki mu je pokazal, da bi si v tej sezoni morda zaslužil kakšno minuto več.

"Chicharito je odigral imenitno tekmo. Moram mu čestitati, saj je za njim težka sezona. Ni veliko igral, ampak vseeno pridno treniral, se boril in veliko pretrpel. Na koncu si je zaslužil ta zadetek in takšno tekmo," je Ancelotti čestital mehiškemu napadalcu.

Kje bo nadaljeval kariero?

To je veliko vprašanje. Kot že rečeno, Real je že pred koncem decembra dejal, da s Chicharitom ne bo podpisal dolgoročnejše pogodbe. Po sezoni se vrača v Manchester, kjer pa zanj najbrž prav tako ne bo prostora. Če pogledamo letošnji učinek < b>Radamela Falcaa, ki rdeče vrage na teden stane nekaj sto tisoč evrov, lahko z gotovostjo trdimo, da je bil Grahek vsaj tako učinkovit kot Kolumbijec, če ne bolj.

"Nisem več najmlajši, star sem 26 let, poleti bom 27, zato bom pri naslednji pogodbi hotel dobiti zagotovilo, da bom redno igral. To je najpomembneje," je pred časom povedal napadalec, ki ga v zadnjem času najbolj povezujejo z Southamptonom, Evertonom, Laziem, Wolfsburgom, mogoč pa naj bi bil tudi odhod v Ameriko.

Nosilec mehiške reprezentance

Javier Hernandez je tudi nepogrešljiv član mehiške izbrane vrste. Debitiral je leta 2009 proti Kolumbiji, februarja 2010 pa je proti Kolumbiji dosegel prva dva zadetka. Od tedaj je v vseh mogočih tekmovanjih zbral 72 nastopov in dosegel tudi 39 zadetkov, kar ga uvršča na drugo mesto najboljših strelcev mehiške reprezentance. Pred njim je s 46 zadetki le še Jared Borgetti.

Ne spreglejte