Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
17. 5. 2017,
10.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Pierre-Emerick Aubameyang Bas Dost Valter Birsa Miran Burgić Luis Suarez Lionel Messi Lionel Messi Prva liga Telekom Slovenije Luka Zahović Roman Bezjak Dalibor Volaš Vito Plut Robert Lewandowski

Sreda, 17. 5. 2017, 10.21

6 let, 7 mesecev

Zlati čevelj (2016/17)

Napet boj za slovenski zlati čevelj

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Lionel Messi | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Zlati čevelj, nagrada za najboljšega strelca prvoligaških nogometnih tekmovanj v Evropi, se nasmiha Argentincu Lionelu Messiju. V tej sezoni je v španskem prvenstvu, kjer se Barcelona še poteguje za naslov, dosegel 35 zadetkov. Med slovenskimi nogometaši, ki nastopajo v prvoligaških tekmovanjih, sta v točkovanju za zlati čevelj najvišje Roman Bezjak in Luka Zahović.

Prestižno priznanje, ki ga je lani osvojil Urugvajec Luis Suarez (Barcelona), se bo po koncu sezone, če ne bo večjih čudežev v sklepnih dejanjih prvenstev, znašlo pri njegovem soigralcu in južnoameriškem sosedu. Argentinec Lionel Messi je v španskem prvenstvu s 35 zadetki prepričljivo najboljši strelec.

Nagrado zlati čevelj podeljujejo od leta 1968. Prvi dobitnik je bil legendarni portugalski napadalec Eusebio (Benfica). V zadnjih desetih letih je nagrada romala v roke le štirih zvezdnikov. Portugalec Cristiano Ronaldo je bil najboljših štirikrat, njegov večni tekmec Messi trikrat, Suarez (leta 2014 si je naslov najboljšega delil z Ronaldom) dvakrat, njegov rojak Diego Forlan pa enkrat.

Edinson Cavani je v tej sezoni dosegel toliko prvenstvenih zadetkov kot Lionel Messi, a na lestvici za njim zaostaja 17,5 točke.  | Foto: Reuters Edinson Cavani je v tej sezoni dosegel toliko prvenstvenih zadetkov kot Lionel Messi, a na lestvici za njim zaostaja 17,5 točke. Foto: Reuters

Toliko jih je v (naj)boljših evropskih ligah dosegel le še Urugvajec Edinson Cavani, a ima napadalec PSG to smolo, da francosko prvenstvo ne spada med pet najmočnejših v Evropi, tako da po točkah močno zaostaja za vodilnim Messijem in na lestvici kandidatov za dobitnika zlatega čevlja zaseda šele sedmo mesto. Pred njega se je uvrstilo pet vročih strelcev iz Nizozemske (Bas Dost), Poljske (Robert Lewandowski), Gabona (Pierre-Emerick Aubameyang), Bosne in Hercegovine (Edin Džeko) ter Urugvaja (branilec naslova Suarez).

Lestvica kandidatov za dobitnika zlatega čevlja:
  Nogometaš (država) Klub Prva liga Goli Koef. Točke
1. Lionel Messi (Arg) Barcelona Španija 35 2 70
2. Bas Dost (Niz) Sporting Lizbona Portugalska 31 2 62
3.  Robert Lewandowski (Pol) Bayern München Nemčija 30 2 60
4. Pierre-Emerick Aubameyang (Gab) Borussia Dortmund Nemčija 29 2 58
5. Edin Džeko (BiH) Roma Italija 27 2 54
5. Luis Suarez (Uru) Barcelona Španija 27 2 54
7. Edinson Cavani (Uru) PSG Francija 35 1,5 52,5
8. Andrea Belotti (Ita) Torino Italija 25 2 50
8. Dries Mertens (Bel) Napoli Belgija 25 2 50
8. Anthony Modeste (Fra) Köln Nemčija 25 2 50
11. Gonzalo Higuain (Arg) Juventus Italija 24 2 48
11. Mauro Icardi (Arg) Inter Milano Italija 24 2 48
11. Romelu Lukaku (Bel) Everton Anglija 24 2 48
14. Alexis Sanchez (Čil) Arsenal Anglija 23 2 46
15.  Ciro Immobile (Ita) Lazio Italija 22 2 44
15. Harry Kane (Ang) Tottenham Anglija 22 2 44
15.  Cristiano Ronaldo (Por) Real Madrid Španija 22 2 44
18. Timo Werner (Nem) RB Leipzig Nemčija 21 2 42
19. Diego Costa (Špa/Bra) Chelsea Anglija 20 2 40
20. Alexandre Lacazette (Fra) Lyon Francija 26 1,5 39
Nogometaši klubov iz petih prvoligaških tekmovanj v Evropi, ki so imela pred začetkom sezone 2016/17 najvišji koeficient uspešnosti Evropske nogometne zveze (Uefe), so v točkovanju za dobitnika zlatega čevlja deležni koeficienta dva. To pomeni, da se število doseženih zadetkov, ki so jih dosegli člani španskih, angleških, nemških, italijanskih in portugalskih prvoligaških klubov, podvoji. Prvoligaška tekmovanja pod okriljem Uefe, ki so na jakostni lestvici krovne evropske zveze uvrščena od 6. do 21. mesta, so upravičena do koeficienta 1,5 (med njimi je na žalost Cavanija francoska liga), pri preostalih, med njimi je tudi slovenska Prva liga Telekom Slovenije (na 30. mestu), pa je končno število točk takšno kot število zadetkov.

Bezjak ujel Zahovića

Slovenski nogometaši, ki so se v tej sezoni v prvoligaških tekmovanjih v Evropi vpisal med strelce, so daleč od vodilnih mest v Evropi. Najboljša sta Luka Zahović, v tem trenutku tretji najboljših strelec Prve lige Telekom Slovenije in najboljši med nogometaši, ki imajo slovenski potni list, ter Roman Bezjak.

Roman Bezjak (Rijeka) bo danes odigral zelo pomembno tekmo v boju za naslov hrvaškega prvaka. | Foto: Grega Valančič/Sportida Roman Bezjak (Rijeka) bo danes odigral zelo pomembno tekmo v boju za naslov hrvaškega prvaka. Foto: Grega Valančič/Sportida

Korošec je na vrhu slovenskega seznama kandidatov za zlati čevelj, čeprav se je konec poletja preselil v Nemčijo in v dresu Darmstadta zaman naskakoval strelski prvenec v bundesligi. V začetku spomladanskega dela se je vrnil na Reko, kjer je v tej sezoni dosegel okroglih deset zadetkov. Ker je hrvaška prva liga zaradi višje uvrstitve na jakostni lestvici Uefe deležna višjega koeficienta od slovenske (1,5 proti 1), se je Korošec s 15 točkami izenačil z Zahovićem.

Oba imata do konca prvenstva še tri priložnosti, da izboljšata strelski izkupiček. Bezjak bo danes na delu v Koprivnici, kjer lahko Kekova Rijeka naredi pomemben korak k osvojitvi zgodovinskega naslova in ohrani pet točk naskoka pred Dinamom, slovenski prvak Zahović pa se bo na štajerskem derbiju v Ljudskem vrtu pomeril s Celjani.

Lestvica slovenskih kandidatov za dobitnika zlatega čevlja:
  Nogometaš Klub Prva liga Goli Koef. Točke
1. Roman Bezjak Rijeka Hrvaška 10 1,5 15
1. Luka Zahović Maribor Slovenija 15 1 15
3. Valter Birsa Chievo Verona Italija 7 2 14
3. Miran Burgić Gorica Slovenija 14 1 14
5. Vito Plut Birkirkara Malta 13 1 13
5. Dalibor Volaš Celje Slovenija 13 1 13
7. Jasmin Kurtić Atalanta Bergamo Italija 6 2 12
8. Milivoje Novaković Maribor Slovenija 11 1 11
9. Robert Berić St. Etienne Francija 7 1,5 10,5
10. Žiga Škoflek Aluminij Slovenija 9 1 9
10. Benjamin Verbič Köbenhavn Danska 6 1,5 9
10. Dare Vršič Maribor Slovenija 9 1 9
10. Miha Zajc Olimpija/Empoli Slovenija/Italija 7/1 1/2 9
14. Josip Iličić Fiorentina Italija 4 2 8
14. Slobodan Vuk Domžale* Slovenija 8 1 8
*V zimskem prestopnem roku se je preselil na Norveško (Tromso), kjer se še ni vpisal med strelce.

V boju za vrh na slovenski lestvici kandidatov za zlati čevelj sta tudi nekdanja soigralca in dobra prijatelja Valter Birsa in Miran Burgić. Prvi je navijače Chieva, ki si je priigral obstanek, razveselil s številnimi podajami, a tudi sedmimi zadetki, Zasavec z novogoriškim srcem pa je v tej sezoni vse do usodne poškodbe kolena blestel s 14 goli. Ker je koeficient serie A dvakrat večji od slovenskega prvenstva (2 proti 1), sta nekdanja člana šampionske Gorice poravnana na tretjem mestu s 14 točkami.

Patrik Eler je v tej sezoni v drugi avstrijski ligi dosegel že 24 zadetkov, a ne more sodelovati v boju za zlati čevelj Evrope. | Foto: Sportida Patrik Eler je v tej sezoni v drugi avstrijski ligi dosegel že 24 zadetkov, a ne more sodelovati v boju za zlati čevelj Evrope. Foto: Sportida

V tej sezoni gre imenitno tudi Patriku Elerju v Avstriji. Primorec je dosegel že 24 zadetkov in je najboljši strelec druge avstrijske lige, a ne more sodelovati v izboru za prejemnika zlatega čevlja, saj pridejo v poštev le prvoligaška tekmovanja.
Ne spreglejte