Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
19. 2. 2015,
11.10

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Aleksander Čeferin NZS Aleš Zavrl Franci Zavrl Radenko Mijatović Stanko Glažar Zlatko Zahović

Četrtek, 19. 2. 2015, 11.10

3 leta, 9 mesecev

Zlatko Zahović ne vidi negativne energije

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na predsedniškem stolčku Nogometne zveze Slovenije bo vsaj do leta 2019 vztrajal Aleksander Čeferin. Njegovi sodelavci ga spoštujejo in se veselijo novih izzivov, pohvalil ga je tudi Zlatko Zahović.

Volilna skupščina Nogometne zveze Slovenije (NZS) je potrdila, da uživa Aleksander Čeferin ogromno podporo. Od možnih 30 je prejel kar 29 glasov in vstopil v drugi predsedniški mandat, ki bo trajal do leta 2019. Kako je sploh sodelovati s 47-letnim odvetnikom iz Grosupljega? ''Predsednik je na eni strani velik ljubitelj nogometa, na drugi strani pa zelo profesionalno opravlja svoje delo. Sodelujemo zelo dobro. Imamo nove ideje in izzive, tako da se že veselim nadaljnjega sodelovanja,'' je ožjega sodelavca pohvalil Aleš Zavrl, generalni sekretar NZS. Njegov oče Rudi je bil dolgoletni predsednik slovenske krovne organizacije. Pod njegovim vodstvom je vlogo podpredsednika že opravljal Stanko Glažar, ki je tako izkusil sodelovanje z različnimi nadrejenimi osebami. ''Če bi primerjal delo takrat in zdaj, poteka nekoliko drugače, a ne veliko, saj so to že ustaljene zadeve. Včasih je stresno, pa tudi obremenjujoče, a če imaš rad nogomet in to opravljaš z veseljem, se druge stvari temu prilagodijo,'' se je nasmehnil Štajerec ter opisal predsednika Čeferina: ''Je predsednik, ki zna prisluhniti, na koncu pa tudi odločiti neke zadeve. Do zdaj smo bili dobra ekipa, verjamem, da bomo tudi v prihodnje."

Zna presekati zadeve, ko je to potrebno

O vrlinah Čeferina je rade volje spregovoril tudi Radenko Mijatović, ki ostaja podpredsednik NZS še štiri leta. ''Pred njegovo prvo izvolitvijo se nisva dobro poznala, nato pa sva se hitro ujela. Zelo sem zadovoljen z načinom njegovega dela. Delali smo timsko, zna pa tudi zadeve presekati takrat, ko je to potrebno. To je ključno. Preveč polemiziranja včasih ni preveč pametno,'' pravi nekdanji nogometni sodnik.

Bilo mu je žal, da se je moral eden od kandidatov posloviti. Kandidiralo jih je pet, prosti pa so bili le štirje stoli. Predsednik MNZ Murska Sobota Danilo Kacijan je zbral najmanj glasov in izpadel iz igre. Mijatović ga bo pogrešal, saj je prepričan, da bi si tudi on zaslužil mesto, a ga ne skrbi, da ne bi bil še vnaprej močno vpet v dogajanje v slovenskem nogometu, saj se bo našlo dovolj dela znotraj izvršnega odbora in različnih komisij.

Iščejo kompromise, ne pa konflikte

Nogometna zveza Slovenije je ena izmed redkih, kjer ni zaznati medosebnih obračunavanj. Naključje? ''Pri nas smo enotni, vsepovsod pa lahko spremljamo, kako imajo nekateri kup kadrovskih težav, znotraj organizacij pa še različne struje in tabore. Pri nas se vidi, da se dela uspešno. Dokaz je tudi to, da so predsednika predlagale vse Medobčinske nogometne zveze (MNZ). To je dokaz dobrega dela, pa tudi spodbuda in obveza za naprej,'' je dejal Glažar, njegov stanovski kolega Mijatović pa je dodal: ''Skupaj smo se našli ljudje, ki iščemo kompromise, ne pa konflikte. Znotraj izvršnega odbora NZS se pogovorimo in poiščemo rešitev. To je ključno.''

Velika podpora in enotnost veseli tudi generalnega sekretarja Zavrla. ''To je plod minulega dela. Ta mandat je bil delan z veliko mero kredibilnosti, ob tej priložnosti pa bi predsedniku čestital za novo izvolitev,'' ni pozabil na čestitko.

Ve, kako diha gospodarstvo

Predsedniku bodo pomagali štirje predsedniki. To so Glažar, Mijatović, Milan Jarc (MNZ Maribor) in pa Franci Zavrl (MNZ Ljubljana), ki je v zadnjem desetletju prisoten v klubskem nogometu, saj je od pete lige naprej pomagal Olimpiji. Zdaj bo prvič opravljal še vlogo podpredsednika NZS.

''Dobro poznam marketinške zadeve. Vem, kako diha gospodarstvo, saj sem se ukvarjal s sponzorstvi in marketinškimi strategijami. Tudi na NZS se bom poskušal dobro angažirati ter pomagati na konkretnih odnosih s sponzorji, trženju prve lige in privabljanju gledalcev,'' meni Franci Zavrl, ki vidi pri prvi ligi ogromno primanjkljajev, tudi na področju trženja.

''A tudi, če se bomo popravili in bomo še boljši, bomo imeli še vedno težave, ker se v šport vlaga vedno manj denarja in ker je Slovenija majhna, tako da ni dovolj občinstva. Imamo kar velike zagate,'' opozarja strokovnjak za marketing, ki ga je na podpredsedniško mesto predlagala MNZ Ljubljana. Ovir, ki bi lahko preprečevale še boljše rezultate, je še nekaj. Podpredsedniško mesto zapuščata dolgoletna sodelavca Stane Oražem in Franc Kopatin.

Antagonizma med Ljubljano in Mariborom ni čutiti

V prvem mandatu predsednika Čeferina je bilo v zraku med Ljubljano in Mariborom opaziti nekaj strupenih puščic, zdaj pa se je stvar polegla. To nam je potrdil tudi Zlatko Zahović, ki je spregovoril tudi o svojem odnosu s krovno zvezo.

''Naš odnos je profesionalen, antagonizma med Ljubljano in Mariborom pa ni čutiti. Reprezentanca je bila vedno lepo sprejeta v Mariboru, to kar se dogaja na derbijih med Olimpijo in Mariborom pa je folklora, ki so jo nekateri očitno sprejeli preveč resno. To se dogaja na vseh derbijih na svetu in tu ne vidim težav. Važno je, da Maribor in NZS sodelujeta profesionalno. Je pa res, da ni NZS le Aleksander Čeferin, niti Zlatko Zahović le Maribor,'' je iz mesta ob Dravi zaupal športni direktor najboljšega slovenskega kluba.

Predsednik Čeferin ni imel protikandidata na volitvah, kar je dodaten znak, da mu vsi zaupajo. ''Pozitivna klima je pomembna za slovenski nogomet. Sam ne vidim negativne energije. Reprezentanca je na lestvici na dobrem mestu, čeprav ne igra v redu. Imeli smo klub v ligi prvakov, mogoče bi lahko prihodnjo sezono še drugi klubi naredili več. To še manjka. Infrastruktura je skokovito napredovala, jo je pa težko spreminjati, saj se nič ne spremeni čez noč,'' je vesel, da je v Sloveniji vedno več udobnih in modernih štadionov.

Eno izmed pomembnih pridobitev, ki bi lahko slovenski nogomet osrečila še letos, je nacionalni center na Brdu pri Kranju. Ko je Zahović nosil reprezentančni dres, je gorenjski biser že predstavljal pripravljalno bazo, a še ni bilo trenažnega središča. ''Mi smo bili takrat pionirji vsega. Vse, kar bi nam dali, bi bilo dobro. Nismo pa pogrešali nič, saj so nas enostavno vodili drugi motivi. Bo pa nacionalni center pozitiven za vse, o tem ne dvomim,'' se veseli nove pridobitve. Še ene, ki jo bo slovenski nogomet dočakal v obdobju predsednikovanja Čeferina. Predsednika, ki rad prisluhne in uživa polno podporo.

Ne spreglejte