Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 3. 2023,
11.50

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

Natisni članek

NK Rogaška NK Primorje NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor NK Koper NK Celje NK Bistrica NK Aluminij pokal Slovenije

Torek, 14. 3. 2023, 11.50

1 leto, 2 meseca

Žreb četrtfinalnih parov pokala

Žreb najmanj naklonjen Olimpiji in Celju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53
Olimpija Celje | Goran Stanković se je tako znašel na rokah nogometašev Olimpije, ko je zmaje leta 2021 popeljal do pokalne lovorike. Letos bo poskušal poskrbeti za pokalno senzacijo kot strateg Bistrice. | Foto Grega Valančič/Sportida

Goran Stanković se je tako znašel na rokah nogometašev Olimpije, ko je zmaje leta 2021 popeljal do pokalne lovorike. Letos bo poskušal poskrbeti za pokalno senzacijo kot strateg Bistrice.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Na Brdu pri Kranju je zaplesalo osem kroglic. V boju za pokalno lovoriko in s tem tudi vstopnico za Evropo ostaja pisana druščina. Štirje prvoligaši, med njimi tudi trije najboljši klubi 1. SNL (Olimpija, Maribor in Celje) ter branilec lovorike Koper, svojo priložnost pa bodo iskali še štirje drugoligaši. Med njimi so trije v preteklosti že nastopali v 1. SNL (Rogaška, Aluminij, Primorje), Bistrica, ki jo je pred kratkim prevzel nekdanji trener Olimpije Goran Stanković, pa še ne. V četrtfinalu se obeta derbi med Olimpijo in Celjem.

Pari četrtfinala pokala:

Rogaška - Bistrica
Olimpija - Celje
Aluminij - Koper
Maribor - Primorje

Tekme bodo odigrane 5. aprila.

Oskar Drobne je pred tremi leti v polfinalu pokalnega tekmovanja vodil Radomlje, kjer je nato izpadel proti Dončićevi Nafti. Bi lahko tri leta pozneje ponovil uspeh in med najboljše štiri v pokalu popeljal klub iz Rogaške Slatine? | Foto: Grega Valančič/Sportida Oskar Drobne je pred tremi leti v polfinalu pokalnega tekmovanja vodil Radomlje, kjer je nato izpadel proti Dončićevi Nafti. Bi lahko tri leta pozneje ponovil uspeh in med najboljše štiri v pokalu popeljal klub iz Rogaške Slatine? Foto: Grega Valančič/Sportida Ples kroglic je bil tako najmanj naklonjen Olimpiji in Celju. Zmaji bodo imeli v četrtfinalu proti slovenskim prvakom iz leta 2020 prednost domačega igrišča, Celjane pa bo k napredovanju gnala dodatna motivacija, saj bi v primeru, če se bodo prebili do finala, sklepno dejanje igrali na domači zelenici, na kateri so v tej sezoni skoraj nepremagljivi. Mariborčani so imeli več sreče. Žreb jim je za tekmeca določil drugoligaško zasedbo iz Ajdovščine, ki se želi vrniti na pota stare slave, a še ni tako kakovostna, da bi se lahko podala v boj za najvišja mesta v 2. SNL.

Branilec naslova Koper odhaja v Kidričevo, kjer ga bo skušal presenetiti Aluminij, jesenski podprvak 2. SNL. Kanarčki v spomladanskem delu ne blestijo v prvenstvu, na domači Bonifiki nizajo skromne rezultate. Bodo uspešnejši v gosteh? Da bo v polfinalu pokala zagotovo zaigral vsaj en drugoligaš, je poskrbel četrtfinalni par Rogaška - Bistrica. Gostiteljem gre imenitno, vodijo v drugi ligi, Štajerci pa so v osmini finala priredili presenečenje in izločili Bravo, s tem pa dokazali, da bi zmogli iti daleč tudi v pokalnem tekmovanju. Četrtfinalne tekme bodo odigrane 5. aprila.

Žreb polfinalnih parov, pokal (ženske):

ŽNK Mura Nona – ŽNK Radomlje Medex
ŽNK Olimpija Ljubljana – ŽNK Ljubljana

Tekmi bosta odigrani 19. aprila.

Koprčani branijo lovoriko

Pokalna tekmovanja pogosto postrežejo s presenečenji. V tej sezoni jih v Sloveniji ni manjkalo, do četrtfinala so se prebili le štirje prvoligaši. Največji favoriti za osvojitev ne le pokalne lovorike, ampak tudi državnega naslova ostajajo v igri. To velja zlasti za ljubljansko Olimpijo, ki je kljub zadnjemu domačemu spodrsljaju (1:4 v Stožicah proti Domžalam) zadržala ogromno prednost pred zasledovalci. Maribor in Celje zaostajata za 16 točk, vsi trije klubi pa še vztrajajo v boju za pokalno lovoriko.

Zeleno-beli napadajo prvo dvojno krono po letu 2018, vijolice pa ob visokem zaostanku v prvenstvu nočejo zamuditi priložnosti, da bi končale sezono vsaj s tolažilno nagrado, pokalnim naslovom. Mariborčani so rekorderji tekmovanja, pokal so osvojili že devetkrat, od zadnje zmage pa je minilo že sedem let.

Naslov pokalnega zmagovalca branijo Koprčani. V četrtfinalu se bodo pomerili z Aluminijem. | Foto: Grega Valančič/Sportida Naslov pokalnega zmagovalca branijo Koprčani. V četrtfinalu se bodo pomerili z Aluminijem. Foto: Grega Valančič/Sportida

Velik motiv imajo zlasti Celjani, saj bo podobno kot lani tudi letošnje sklepno dejanje pokalnega tekmovanja odigrano v knežjem mestu. Lani so pokal osvojili Koprčani, ki so v finalu ugnali Bravo. Leto dni pozneje so se kanarčki prebili med najboljših osem, v osmini finala po hudem boju in podaljšku izločili Domžalčane, mladi ljubljanski klub, ki je po skoraj šestih letih ostal brez Dejana Grabića, pa je nepričakovano v Slovenski Bistrici izpadel proti drugoligašu. Tega po novem vodi Goran Stanković, nekdanji strateg Tabora in Olimpije, ki ima lepe spomine na pokalno tekmovanje, saj je leta 2021 zmaje popeljal do lovorike v Kopru. Bi lahko mladi strateg iz Ljubljane poskrbel za še kakšno pokalno presenečenje? V zgodovini samostojne Slovenije se še ni zgodilo, da bi pokal osvojil klub, ki ne nastopa v prvi ligi.

Rekorderji tekmovanja so Mariborčani. Pokal so osvojili že devetkrat, nazadnje leta 2016. | Foto: Vid Ponikvar Rekorderji tekmovanja so Mariborčani. Pokal so osvojili že devetkrat, nazadnje leta 2016. Foto: Vid Ponikvar

V tej sezoni drugoligaši drago prodajajo svojo kožo, zato bo zelo zanimivo spremljati ples kroglic na današnjem žrebu. Vodilni drugoligaš Rogaška je na primer v osmini finala v gosteh premagal Tabor, ki v spomladanskem delu 1. SNL kot edini prvoligaški klub sploh še ni izgubil. Aluminij, ki ga vodi stari znanec prvoligaških zelenic Robert Pevnik, je bil v drugoligaškem spopadu boljši od Fužinarja, Primorje pa se je doma s teniškim rezultatom 6:1 zneslo nad nekdanjim članom klubske slovenske elite Zavrčem.

Mustafa Nukić
Sportal Dva prvoligaša žrtvi osmine finala, po Taboru izpadel še Bravo
Olimpija Domžale
Sportal Polom Olimpije v Stožicah, Radomljam končno uspelo
Olimpija Aluminij Oskar Drobne
Sportal Vodilni kvartet do zmag, Krka prehitela Ilirijo
Ne spreglejte