Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 8. 2023,
19.00

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

Gregor Ropret Jan Kozamernik Jani Kovačič slovenska odbojkarska reprezentanca

Petek, 25. 8. 2023, 19.00

8 mesecev, 3 tedne

Odbojkarji samozavestni na EP v Varno

Dokazali so si, da lahko premagajo favorite prvenstva #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
slovenska odbojkarska reprezentanca | Foto Nik Moder/Sportida

Foto: Nik Moder/Sportida

Košarkarji so že na svetovnem prvenstvu, na evropsko pa to nedeljo odhajajo slovenski odbojkarji. In to zelo samozavestni. "Dokazali smo si, da z njimi lahko uspešno igramo in jih tudi premagamo," po zmagah na pripravljalnih tekmah nad Poljsko in Italijo in porazu s Francijo pravi Gregor Ropret.

slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovenci po odličnem začetku izgubili, Možič in Kozamernik v idealni postavi

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca v Ljubljani opravlja zadnje treninge pred odhodom na evropsko prvenstvo. Na njem bo igrala v skupini B v Varni, bolgarskem mestu ob Črnem morju, kamor se bodo reprezentanti vedno radi vračali, saj so prav v njem začeli svojo pot do prve od treh srebrnih kolajn, ki so jih osvojili na evropskih prvenstvih.

Dejan Vinčić se je takole poslovil od soigralcev, s katerimi je želel na evropskem prvenstvu spisati novo uspešno zgodbo, a ga na prvenstvu po odločitvi selektorja ne bo. | Foto: Nik Moder/Sportida Dejan Vinčić se je takole poslovil od soigralcev, s katerimi je želel na evropskem prvenstvu spisati novo uspešno zgodbo, a ga na prvenstvu po odločitvi selektorja ne bo. Foto: Nik Moder/Sportida V slovenskem taboru vlada prepričanje, da na tekmovanje odhajajo dobro pripravljeni, pa čeprav ne bodo mogli računati na pomoč korektorja Tončka Šterna in izkušenega podajalca Dejana Vinčića.

Za prvega je bila po operaciji kolka reprezentančna sezona izgubljena, drugi je po operaciji komolca izpustil ligo narodov, se nato vrnil, a je selektor Gheorghe Cretu pred desetimi dnevi odločil, da ne potuje na prvenstvo. Romun je ocenil, da Vinčićevo telo ne bi zdržalo naporov evropskega prvenstva, kar je ponovil tudi pred današnjim treningom, med katerim se je podajalec poslovil od soigralcev in napovedal, da se v kratkem odpravlja na priprave v novi klub Rapid iz Bukarešte.

"Proti Poljski odigrali najboljšo tekmo poletja"

slovenska odbojkarska reprezentanca, trening pred evropskim prvenstvom, Gregor Ropret | Foto: Nik Moder/Sportida Foto: Nik Moder/Sportida Slovenci so pretekli teden na pripravljalnem turnirju v Krakovu potrdili dobro formo. Po zmagah nad Poljsko in Italijo ter porazu proti Franciji so osvojili drugo mesto.

"Na Poljskem smo se merili s tremi najboljšimi reprezentancami in največjimi favoriti evropskega prvenstva. Dokazali smo si, da z njimi lahko uspešno igramo in jih tudi premagamo. Po mojem mnenju smo proti Poljski odigrali najboljšo tekmo tega poletja, kar nam daje samozavest. Verjamemo, da smo konkurenčni, s takim prepričanjem bomo tudi odpotovali v Varno," je na zadnjem srečanju z novinarji pred odhodom v Bolgarijo dejal organizator igre Gregor Ropret. Odbojkar Perugie je prepričan, da je ekipa od lige narodov, v kateri je zasedla sedmo mesto, naredila korak naprej. "Mislim, da nam nova postavitev, v kateri sta Rok Možič in Klemen Čebulj zamenjala mesti, bolj ustreza. Zagotovo smo temu, kar smo kazali v ligi narodov, dodali še kakšen odstotek in da smo zdaj še bolj nevarni za najvišja mesta, ki so seveda naš cilj."

"V zadnjem tednu pilimo servise, obrambo in zaščito"

Jan Kozamernik | Foto: Nik Moder/Sportida Jan Kozamernik Foto: Nik Moder/Sportida Do prvenstva - prvo tekmo bodo odigrali v sredo, 30. avgusta proti Ukrajini - jih čaka še nekaj treningov v Ljubljani, na katerih bodo poskušali popraviti malenkosti, ki so jih zaznali na zadnjih tekmah. "V zadnjem tednu pilimo še zadnje podrobnosti, servise, da bodo bolj konstantni, obrambo in zaščito, da bo naš sistem blok-obramba deloval, kot smo ga vajeni. Hkrati pa še skrbimo za telesno pripravljenost, da bomo zdržali do konca zelo dolgega tekmovanja. Vseeno pa menim, da smo glavno že naredili in dobro pripravljeni čakamo na odhod," meni bloker Jan Kozamernik.

Slovenija bo v Varni igrala v skupini z Ukrajino, Finsko, Hrvaško, Španijo in Bolgarijo. Kot menijo igralci, skupina še zdaleč ni lahka, a se ne izogibajo dejstvu, da so skupaj z gostitelji njeni prvi favoriti. "Biti favorit generalno ni lahek položaj, saj se ustvarja mnenje, da so zmage samoumevne. Dejansko pa to ni tako. Posebno Ukrajinci, Bolgari, Hrvati so dovolj kakovostne ekipe, da te lahko presenetijo. Če ti popustiš za milimeter, so tukaj, da te opomnijo, da ni prostora za napake. V ligi narodov so nas Bolgari že presenetili, lani na svetovnem prvenstvu smo videli, kako dobro igrajo Ukrajinci. Na vsaki tekmi bomo morali biti zbrani, je pa jasno, da so naši cilji najvišji. Daleč pa ne razmišljamo, gremo tekmo po tekmo. Naš prvi cilj bo uvrstitev na zaključni turnir v Rim, a če ne bomo zbrani, tega turnirja niti ne bomo videli," je v napovedih previden Kozamernik.

Kdo je na seznamu za evropsko prvenstvo?

Sprejemalci: Tine Urnaut (JTEKT Stings, Japonska), Klemen Čebulj (Asseco Resovia, Poljska), Rok Možič (Verona, Italija), Žiga Štern (MKS Šlepsk Malow Suwalki, Poljska), Rok Bračko (OK Merkur Maribor)
Podajalca: Gregor Ropret (Sir Safety Susa Vim Perugia, Italija), Uroš Planinšič (Calcit Volley),
Srednji blokerji: Alen Pajenk (Olympiacos, Grčija), Jan Kozamernik (Itas Trentino, Italija), Sašo Štalekar (Berlin Recycling Volleys, Nemčija), Danijel Koncilja (ACH Volley),
Prosta igralca: Jani Kovačič (ACH Volley), Urban Toman (CS Municipal Arcada Galati, Romunija)
Korektor: Nik Mujanović (Calcit Volley).

"Manj kot polfinale bo razočaranje za nas"

Jani Kovačič | Foto: Nik Moder/Sportida Jani Kovačič Foto: Nik Moder/Sportida Da se Slovenci po treh srebrnih kolajnah in še enem izpadu v četrtfinale ne morejo znebiti razmišljanj o kolajni, se strinja tudi libero Jani Kovačič: "Manj kot polfinale bo razočaranje za nas. Sodimo v ožji krog favoritov za medalje, a se zavedamo, da moramo že na vsaki tekmi v predtekmovalni skupini, ki zagotovo ni lahka, dati svoj maksimum. Smo pod pritiskom, a ne prvič. Do zdaj smo vedno najbolje delovali, ko je bilo to najbolj potrebno. Zadnje stopničke sicer še nismo preskočili, upamo, da jo bomo letos. Čeprav letos mogoče nekoliko manj govorimo pred kamerami, kot smo to v prejšnjih letih, pa se tudi med seboj pogovarjamo o zlati kolajni," je razmišljanje ekipe predstavil Kovačič.

Slovenke tekme skupinskega dela na evropskem prvenstvu 2023:

Sreda, 30. avgust:
16.30 Slovenija – Ukrajina

Petek, 1. september:
16.30 Finska – Slovenija

Sobota, 2. september:
16.30 Slovenija – Španija

Ponedeljek, 4. september:
19.30 Hrvaška – Slovenija

Torek, 5. september:
19.30 Slovenija – Bolgarija

 

Ne spreglejte