Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 7. 2023,
15.00

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

Natisni članek

Kitajska odbojkarska liga narodov slovenska odbojkarska reprezentanca

Četrtek, 6. 7. 2023, 15.00

10 mesecev

ODBOJKARSKA LIGA NARODOV, 3. TURNIR

Slovenci strli trdožive Kitajce in potrdili nastop na zaključnem turnirju #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07
slovenska odbojkarska reprezentanca : Kitajska, liga narodov | Slovenci so z zmago s 3:1 nad Kitajci potrdili nastop na zaključnem turnirju najboljše osmerice, ki bo med 19. in 23. julijem v Gdansku. | Foto Volleyballworld

Slovenci so z zmago s 3:1 nad Kitajci potrdili nastop na zaključnem turnirju najboljše osmerice, ki bo med 19. in 23. julijem v Gdansku.

Foto: Volleyballworld

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na drugi tekmi tretjega turnirja lige narodov na Filipinih s 3:1 v nizih (21, 20, -24, 23) premagala trdožive Kitajce in s sedmo zmago potrdila nastop na zaključnem turnirju osmerice, ki bo med 19. in 23. julijem v Gdansku. Slovence do konca akcije na Filipinih čakata še dva obračuna. V poslastici se bodo že v petek ob 9. uri po srednjeevropskem času zoperstavili aktualnim svetovnim in evropskim prvakom Italijanom.

Poročilo s tekme:

slovenska odbojkarska reprezentanca : Kitajska, liga narodov
Sportal Slovenci po zmagi nad Kitajci že z vstopnico za Gdansk

Kitajska : Slovenija 1:3 (-21, -20, 24, -22)

Dvorana SM Mall of Asia, sodnika: Akinci (Turčija), Firouzi (Iran).
* Kitajska: D. Wang 7 (2 asa, 2 bloka), Jiang 9 (1 as, 1 blok), H. Wang, Yang, Yu 15, Guo, Li 1, Zhai 8 (2 asa), Peng 8 (2 bloka), Qu, Chen, Rao, Zhang 16 (2 bloka), B. Wang.
* Slovenija: Pajenk 6 (1 blok), Planinšič, Kozamernik 13 (4 ase, 1 blok), Kök, Toman, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern 18 (1 as), Ropret 1, Urnaut 13, Čebulj 21 (2 bloka, 1 as), Možič, Mujanović.
Poročilo s tekme

Slovenski odbojkarji so se slabih 24 ur po težkem porazu proti Poljski, proti kateri so vodili z 2:0 v nizih, na koncu pa izgubili z 2:3, zoperstavili Kitajski. Ta je sicer z zgolj dvema zmagama v spodnjem delu lestvice, a je že v torek, ko je namučila edino neporaženo reprezentanco Japonsko, dokazala, da zna še kako mešati štrene.

Veselje Slovencev. | Foto: Volleyballworld Veselje Slovencev. Foto: Volleyballworld Danes je to dokazala tudi proti varovancem Gheorgheja Cretuja. Ta je srečanje začel z Gregorjem Ropretom, Klemnom Čebuljem, Tinetom Urnautom in Žigo Šternom, ki je znova dobil prednost pred načetim Rokom Možičem (danes ni igral), srednjima blokerjema Alenom Pajenkom in Janom Kozamernikom ter prostim igralcem Janijem Kovačičem.

Slovenci so prvi niz dobili s 25:21, drugega s 25:20, v tretjem imeli dve zaključni žogi za zmago (24:22), a so tekmeci s štirimi zaporednimi točkami izsilili četrti niz. In ga odlično začeli. Vodili so z 12:6 in 16:11, a se slovenska zasedba, ki se ji je v četrtem nizu priključil Uroš Planinšič, ni predajala, pokazala značaj in s šestimi zaporednimi točkami po servisih Šterna prešla v vodstvo. Sledil je izenačen zaključek niza, ki pa je s 25:23 pripadel Slovencem. 

Največ točk v slovenski vrsti, 21, je znova prispeval Čebulj, Štern jih je dodal 18, Kozamernik in Urnaut pa po 13, pri Kitajcih je bil s 16 točkami najbolj učinkovit Jingyin Zhang, Yuantai Yu jih je dodal 15. 

S sedmo zmago na desetih tekmah so že potrdili četrtfinalna vstopnico in nastop na zaključnem turnirju v Gdansku (19.−23. julij).

Kaj je po zmagi povedal Jan Kozamernik?

Cretu: Včasih so take tekme potrebne, saj pomagajo, da se ekipa le še bolj poveže

"Po tej tekmi je pomembno predvsem, kar smo se iz nje naučili. Dobili smo tudi dokaz, da lahko tudi po velikem zaostanku zmagamo in da lahko uničimo nasprotnika z zares dobro obrambo. Tako se je konec tretjega niza branila Kitajska. A po tem sem v očeh svojih igralcev videl le še več ognja. Imamo kakovost, da dobro sprejemamo, blokiramo in ohranjamo žogo na naši strani igrišča tudi v obrambi. Včasih so take tekme potrebne, saj pomagajo, da se ekipa le še bolj poveže, še dvigne samozavest glede svojih sposobnosti. Kot sem že povedal včeraj fantom na sestanku, je takšno vzdušje, kakršnega imamo v slačilnici, še bolj pomembno kot zmage in porazi, še posebej, kadar se znajdemo v težavah," je po zmagi za Odbojkarsko zvezo Slovenije dejal selektor Cretu.

slovenska odbojkarska reprezentanca : Kitajska, liga narodov, Žiga Štern | Foto: Volleyballworld Foto: Volleyballworld "Za nami je zelo težka tekma, še posebej po včerajšnjih petih odigranih nizih. Noge so malce težke, a zares sem vesel, da smo se kljub izgubljenemu tretjemu nizu in malce težavam na začetku četrtega niza uspeli pobrati in strniti vrste. Vesel sem zmage in upam, da že jutri prikažemo še boljšo igro," pa je bil zadovoljen Štern, ki je srečanje končal z 18 točkami.

Že v petek zjutraj proti Italijanom

Časa za regeneracijo in pripravo na naslednji dvoboj s "težkokategornikom" Slovenci ne bodo imeli.

Že v petek ob deveti uri jim bodo nasproti stali aktualni svetovni in evropski prvaki Italijani. Po dnevu premora bodo v nedeljo ob deveti uri igrali še zadnjo tekmo proti Nizozemski.

Brazilci so v Pasay Cityju s 3:0 odpravili Nizozemce in s sedmo zmago potrdili nastop na zaključnem turnirju. | Foto: Volleyballworld Brazilci so v Pasay Cityju s 3:0 odpravili Nizozemce in s sedmo zmago potrdili nastop na zaključnem turnirju. Foto: Volleyballworld

Tudi Brazilci in Italijani do sedmih zmag

V Pasay Cityju so na prvi tekmi dneva Brazilci s 3:0 odpravili Nizozemce in s sedmo zmago potrdili nastop na zaključnem turnirju. Povsem blizu so mu tudi Italijani, ki so za sedmo zmago šele po petih setih premagali Kanadčane.

Argentinci si vstopnico za Gdansk lahko zagotovijo v ZDA, kjer jim bo nasproti stala Nemčija. Ta je včeraj v derbiju začelja premagala Bolgarijo. Srbi so upanje na četrtfinale podaljšati z zmago proti Kubi

Liga narodov, 3. turnirja 

Četrtek, 6. julij

Lestvica:

slovenska odbojkarska reprezentanca : Poljska, liga narodov
Sportal Slovenci proti svetovnim podprvakom vodili z 2:0, po hudem boju pa izgubili
slovenska odbojkarska reprezentanca : Poljska, liga narodov
Sportal Poljaki po preobratu preprečili sedmo slovensko zmago
 
Ne spreglejte