Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 7. 2023,
21.40

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

Natisni članek

ZDA Italija Japonska Poljska odbojkarska liga narodov

Sobota, 22. 7. 2023, 21.40

9 mesecev, 2 tedna

Odbojkarska liga narodov, zaključni turnir, polfinale

Poljaki za finale z ZDA premagali slovenske krvnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00
liga narodov Poljska Japonska | Poljska je premagala Japonsko. | Foto Guliverimage

Poljska je premagala Japonsko.

Foto: Guliverimage

V finalu odbojkarske lige narodov bodo igrali Poljaki in Američani. Gostitelji zaključnega turnirja v Gdansku so v polfinalu s 3:1 premagali Japonsko, ki je pred tem v četrtfinalu izločila Slovenijo, Američani pa so bili kar nekoliko presenetljivo gladko s 3:0 (19, 18, 19) boljši od svetovnih in evropskih prvakov Italijanov.

slovenska odbojkarska reprezentanca : Japonska, liga narodov
Sportal Urnaut: Čaka nas še veliko dela, Cretu: Ponosen sem na te fante #video

Japonci so v četrtfinalu s 3:0 odpravili Slovence, ki so tekmovanje končali na sedmem mestu, Poljaki pa so brez izgubljenega niza premagali Brazilce. Reprezentanci sta se pomerili na zadnji tekmi rednega dela tekmovanja, ko so Poljaki tekmece premagali s 3:0. 

V sobotnem polfinalu je na začetku kazalo, da Japonci lahko pripravijo presenečenje. Dokaj gladko so dobili prvi niz, nato pa odlično igrali tudi v drugem. A so ga v napeti končnici izgubili, po tem pa je prišlo do popolnega preobrata in domači so zmagali s 3:1 v nizih (-19, 26, 17, 21). S 23 točkami je bil najučinkovitejši igralec tekme Wilfredo Leon, Lukasz Kraczmarek jih je dodal 19, od tega štiri z blokom, pri Japoncih jih je Juki Išikava dosegel 21, štiri z asi.

liga narodov ZDA | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage V večernem polfinalu sta si nasproti stali vse bolj razigrana svetovna in evropska prvakinja Italija in prvouvrščene iz rednega dela ZDA. Slovenski zahodni sosedi so se v četrtfinalu s 3:0 poigrali z Argentinci, Američani pa so proti Francozom vodili z 2:0, na koncu pa tekmeca strli po tie-breaku.

Italijani nato v polfinalu niso našli orožja za ameriški blok in obrambo, za tekmeci so zaostajali tudi v drugih odbojkarskih prvinah. Tako niti v enem nizu niso bili blizu tekmecem, pri katerih sta bila najučinkovitejša Matthew Anderson in Thomas Jaeschke, dosegla sta 17 oziroma 16 točk. Torey Defalco se je izkazal s tremi bloki, skupno so jih Američani dosegli deset. Italija ni imela razpoloženega igralca.

Tako finale kot tekma za tretje mesto bosta v nedeljo.

Liga narodov je s tem imenom na sporedu petič, dvakrat so slavili Rusi, ki letos zaradi invazije na Ukrajino ne nastopajo. Poleg Francozov imajo en naslov še Brazilci, sicer z devetimi naslovi rekorderji po zmagah v svetovni ligi.

Po ligi narodov še dve veliki tekmovanji

Po koncu lige narodov kar nekaj reprezentanc, tudi slovensko, ki je trenutno na zasluženem oddihu, čakata še dve večji tekmovanji. Konec avgusta se bo začelo evropsko prvenstvo, konec septembra pa olimpijske kvalifikacije.

Odbojkarska liga narodov, zaključni turnir v Gdansku, polfinale

Sobota, 22. julij:

Preberite še:

slovenska odbojkarska reprezentanca : Japonska, liga narodov
Sportal Japonci previsoka ovira za Slovence
Ne spreglejte