Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 9. 2023,
13.52

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

Natisni članek

Gheorghe Cretu slovenska odbojkarska reprezentanca

Petek, 29. 9. 2023, 13.52

8 mesecev, 1 teden

Slovenci v soboto proti Tuniziji, čaka jih sedem tekem v devetih dneh

Začenja se in ne bo lahko: "Nekateri ne bodo zdržali, treba bo veliko menjati"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26
slovenska odbojkarska reprezentanca : Francija, evropsko prvenstvo | Slovenski odbojkarji bodo uvodno tekmo olimpijskih kvalifikacij odigrali v soboto ob 3. uri po slovenskem času, ko jim bo nasproti stala Tunizija. | Foto CEV

Slovenski odbojkarji bodo uvodno tekmo olimpijskih kvalifikacij odigrali v soboto ob 3. uri po slovenskem času, ko jim bo nasproti stala Tunizija.

Foto: CEV

Slovenska odbojkarska reprezentanca bo v soboto ob 3. uri po srednjeevropskem času s tekmo proti Tuniziji začela lov na uresničitev olimpijskih sanj. "Za nekatere je to zadnja možnost, tudi mlajši ne vemo, kdaj se nam bo spet ponudila taka priložnost. Moramo jo izkoristiti, vemo pa, da nam ne bo lahko," pred začetkom vrhunca reprezentančne sezone, olimpijskimi kvalifikacijami, na katerih jih čaka kar sedem tekem v devetih dneh, pravi Rok Možič, ki je danes z rojaki spoznal prizorišče dvobojev, dvorano Yoyogi. Selektor Gheorghe Cretu od varovancev pričakuje predvsem osredotočenost pri vsaki točki in upa, da bodo zdravi.

slovenska odbojkarska reprezentanca Tokio
Sportal Zmagovit slovenski test: Na začetku zarjaveli, nadaljevanje je bilo dobro

Pred slovensko moško odbojkarsko izbrano vrsto je vrhunec dolge reprezentančne sezone. Potem ko so s sedmim mestom odkljukali zaključni turnir lige narodov in na nedavno končanem evropskem prvenstvu osvojili bron, je prišel čas za uresničitev cilja, ki jim ga ni uspelo doseči še nikoli. Uvrstitev na olimpijske igre. 

Na teh bo v moški konkurenci sodelovalo 12 reprezentanc. Za zdaj je oddana le ena vstopnica. V rokah jo držijo gostitelji Francozi. Na voljo je tako še 11 olimpijskih vozovnic. Šest jih bodo razdelili v prihodnjih dneh, pet prihodnje leto.

slovenska odbojkarska reprezentanca : Francija, evropsko prvenstvo
Sportal Olimpijske igre, prvi poskus: Prostor je za šesterico

"Osredotočenost pri vsaki točki"

Varovanci Gheorgheja Cretuja bodo naporen olimpijski kvalifikacijski turnir v Tokiu, kjer jih čaka sedem tekem v devetih dneh, začeli v soboto ob 10. uri po lokalnem času (3. uri po srednjeevropskem), ko jim bo nasproti stala Tunizija. 

V nedeljo se bodo pomerili s Turčijo nekdanjega selektorja Alberta Giulianija, po dnevu premora tekmi s Finsko in Egiptom. Po novem dnevu premora bodo v treh zaporednih dneh (petek, sobota, nedelja) odigrali odločilne tri tekme proti ZDAJaponski in Srbiji. Olimpijsko vozovnico si bosta iz kvalifikacijske skupine v Tokiu zagotovili prvo- in drugouvrščena reprezentanca.  "Kot vselej bom tudi na tem tekmovanju od fantov pričakoval osredotočenost pri vsaki točki." | Foto: CEV "Kot vselej bom tudi na tem tekmovanju od fantov pričakoval osredotočenost pri vsaki točki." Foto: CEV

Prvi štirje kvalifikacijski obračuni Slovence na Japonskem čakajo v precej zgodnjem terminu. Da bi se na nekoliko neobičajen termin za članske tekme in sedemurno časovno razliko čim hitreje privadili, je reprezentanca v Tokio prispela že v ponedeljek. Do četrtka je vadila v športnem kompleksu lokalnega prvoligaša Tokio Great Bears, v petek pa prvič tudi na prizorišču tekmovanja, dvorani Yoyogi, ki sprejme dobrih 13 tisoč navijačev.

"Po uspešnem evropskem prvenstvu se začenja novo tekmovanje. Vmes smo imeli le malo časa za počitek in tudi za treninge. Pomembno bo, da v naslednjih dneh ostanemo zdravi. Vsi v reprezentanci smo pred novim izzivom izredno motivirani. Kot vselej bom tudi na tem tekmovanju od fantov pričakoval osredotočenost pri vsaki točki. Zlasti na začetku, ko nam bo nasproti stala Tunizija – ekipa, ki je dobro nastopala na lanskoletnem svetovnem prvenstvu. Obilo pozornosti bomo morali nameniti tudi svoji igri," je pred uvodno tekmo za Odbojkarsko zvezo Slovenije dejal Cretu.

Tunizijci so se z afriških prvenstev med letoma 2011 in 2021 vselej vrnili s kolajno, z zadnjih treh celo z zlato. Na letošnjem kontinentalnem prvenstvu jih je v četrtfinalu s 3:0 odpravil gostitelj Egipt.

Urnik bo izjemno naporen: sedem tekem v devetih dneh. "Vemo, da nam ne bo lahko." | Foto: CEV Urnik bo izjemno naporen: sedem tekem v devetih dneh. "Vemo, da nam ne bo lahko." Foto: CEV Sedem tekem v devetih dneh: "Ostalo je dovolj energije in motivacije"

"Vemo, zakaj smo poleti garali, zato se nam po evropskem prvenstvu ni bilo težko zbrati in se ponovno vključiti v vadbeni proces. Za generacijo, ki ima ogromno uspehov, bi se spodobilo, da se enkrat uvrsti na olimpijske igre. Za nekatere je to zadnja možnost, tudi mlajši ne vemo, kdaj se nam bo spet ponudila taka priložnost. Moramo jo izkoristiti, vemo pa, da nam ne bo lahko. Menim, da nam je ostalo dovolj energije in motivacije, da nam uspe. Zagotovo bomo na igrišču dali vse od sebe," je pred odhodom na Japonsko za STA dejal najučinkovitejši igralec evropskega prvenstva Rok Možič.

Uvrstitev reprezentanc na turnirju v Tokiu na svetovni lestvici:

2. ZDA
5. Japonska
8. Slovenija
9. Srbija
14. Turčija
18. Tunizija
19. Egipt
28. Finska

Do zadnjih treh tekem bo treba priti brez spodrsljaja

Tudi pred odhodom v Azijo ni šlo brez poškodb. Slovenski tabor se bo moral znajti brez svojega prvega podajalca evropskega prvenstva Gregorja Ropreta, saj je zvin gležnja prehud, da bi lahko ekipi pomagal na poti do Pariza 2024.

"Na začetku nas čaka na papirju nekaj lažjih tekem, a tudi te je treba dobiti. Vemo, da smo imeli s Turki na evropskem prvenstvu kar veliko težav, vsi pa pričakujemo, da bodo odločale zadnje tri tekme, do tod bo treba priti brez spodrsljaja. Mislim, da smo pokazali, da ne potrebujemo veliko treninga z Dejanom Vinčićem, da se uigramo. Vanj in tudi v Uroša Planinšiča imamo zaupanje, saj sta vrhunska podajalca," o tekmecih in Ropretovi odsotnosti pravi Možič, ki se je bil zaradi poškodbe, operacije in rehabilitacije kolka Tončka Šterna prisiljen preleviti v korektorja in se je v tej vlogi dobro znašel.

Gheorghe Cretu slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Pred bojem za olimpijske igre poudaril eno stvar

"Nekateri igralci zagotovo ne bodo zdržali sedmih tekem v devetih dnevih, zato bo moral trener več menjati, kot je do zdaj," na pomembnost menjav opozarja libero Jani Kovačič. | Foto: Guliverimage "Nekateri igralci zagotovo ne bodo zdržali sedmih tekem v devetih dnevih, zato bo moral trener več menjati, kot je do zdaj," na pomembnost menjav opozarja libero Jani Kovačič. Foto: Guliverimage

"Treba bo menjati več kot do zdaj"

"Na tem turnirju bomo še posebej potrebovali dolgo klop. Nekateri igralci zagotovo ne bodo zdržali sedmih tekem v devetih dneh, zato bo moral trener več menjati, kot je do zdaj. Če ne drugega, med igro. Ali pa začeti z nekom in nato videti, kako se bo odrezal. Če se menjave ne bodo odrazile na rezultatu, naj jih bo čim več. Pričakujem, da bo na mojem mestu lahko pomagali tudi Urban Toman. To mislim predvsem za tiste nekoliko lažje tekme na začetku, da bomo lahko nosilci igre spočiti za odločilne tekme, ki nas čakajo na koncu," pa so pri STA povzeli besede libera Janija Kovačiča.

slovenska odbojkarska reprezentanca : Francija, evropsko prvenstvo 2023, Klemen Čebulj
Sportal Slovenci že prispeli na kraj, kjer si želijo spisati zgodovino #video

Šesterica na olimpijske igre prihodnji teden, peterica prihodnje leto

Ob turnirju v Tokiu bosta vzporedno potekala še turnirja v Braziliji in na Kitajskem. V skupini A v Riu de Janeiru bodo ob gostiteljici Braziliji igrali še ItalijaIranKubaUkrajinaNemčijaČeškaKatar, v skupini C v Šjanu pa ob Kitajski še PoljskaArgentinaNizozemskaKanadaMehikaBelgija in Bolgarija.

Slovenci si želijo olimpijsko vozovnico zagotoviti že v Tokiu. Če jim cilja v Aziji ne bo uspelo uresničiti, možnosti za nastop na tekmovanju petih krogov v Parizu še ne bo konec. Pet vstopnic bodo razdelili prihodnje leto. | Foto: CEV Slovenci si želijo olimpijsko vozovnico zagotoviti že v Tokiu. Če jim cilja v Aziji ne bo uspelo uresničiti, možnosti za nastop na tekmovanju petih krogov v Parizu še ne bo konec. Pet vstopnic bodo razdelili prihodnje leto. Foto: CEV

Olimpijske igre si bosta zagotovili prvi dve reprezentanci z vsakega turnirja. Tisti, ki si nastopa na tekmovanju petih krogov ne bodo zagotovili oktobra, še ne bodo izgubili možnosti za nastop v Parizu. 

Zadnjih pet vstopnic bodo namreč razdelili junija prihodnje leto, in sicer na podlagi razvrstitve na svetovni jakostni lestvici po koncu rednega dela Lige narodov, pri čemer bo prvi kriterij izbora geografski. Če katera izmed celin mesta za svojega predstavnika za olimpijske igre še ne bo imela zagotovljenega, bo tako prva vozovnica pripadla tej, naslednja/-e pa glede na razvrstitev na jakostni lestvici. Slovenci bi bili, če bi zadržali trenutno osmo mesto, v tem primer v dobrem položaju za olimpijsko vstopnico.

Slovenske tekme v Tokiu:

Sobota, 30. september

3.00: Slovenija – Tunizija

Nedelja, 1. oktober

3.00: Slovenija – Turčija

Torek, 3. oktober

3.00: Slovenija – Finska

Sreda, 4. oktober

3.00: Slovenija – Egipt

Petek, 6. oktober

9.00: Slovenija – ZDA

Sobota, 7. oktober

12.25: Slovenija – Japonska

Nedelja, 8. oktober

9.00: Slovenija – Srbija

Gregor Ropret
Sportal Poškodba je prehuda: Slovenci po uresničitev olimpijskih sanj brez Gregorja Ropreta
slovenska ženska odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovenke napredovale za štiri mesta, Slovenci v družbi najboljših
Ne spreglejte