NATISNI PISAVA

Slovensko zastavo bo vihtel Kauzer

Avtor: Matin Pavčnik

Ljubljana - Tri tedne pred dvajseto obletnico prvega samostojnega olimpijskega nastopa je OKS potrdil delegacijo za nastop na bližajočih se igrah. V London 64 slovenskih športnikov.

Olimpijsko odštevanje se je prevesilo v zadnjo fazo. Vsega 24 dni pred slovesnim odprtjem iger tridesete olimpijade v Londonu (27. 7. – 12. 8.) je izvršilni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije 64 športnikov iz olimpijskih kandidatov preoblikoval v olimpijske potnike. Londonsko sito, ki so ga oblikovali mednarodne norme, kriteriji ter odločitve panožnih zvez in naposled mnenje vodstva OKS, je bilo tokrat dovolj široko za 28 športnikov in 36 športnic, kar pomeni, da bo nežnejši spol prvič v samostojni slovenski zgodovini številčnejši od močnejšega. Seznam potnikov, s katerega sta kot zadnja odpadla atleta Boštjan Buč in Nina Kolarič, sicer še ni povsem dokončen. Atleti bodo namreč norme v posameznih disciplinah lahko lovili še do konca tedna, torej do osmega julija.

Žal v še drugi zaporedni slovenski odpravi, ki je za dva člana številčnejša od pekinške, ni predstavnikov ekipnih športov. Zato pa se bodo v londonski olimpijski areni predstavili tekmovalci iz kar sedemnajstih športnih panog, tokrat prvič tudi v triatlonu, za kar je poskrbela Mateja Šimic, ki si torej lahko v Londonu obeta olimpijski prvenec. Vse prej kot debitanta pa bosta na OI 2012 veslač Iztok Čop in strelec Rajmond Debevec. Oba sta bila namreč v vseh dosedanjih petih slovenskih odpravah po osamosvojitvi, slednji pa je dvakrat oblekel že jugoslovanski olimpijski dres. Oba sta v preteklosti na slovesnem odprtju že nosila tudi slovensko zastavo. Ta čast bo tokrat pripadla kajakašu na divjih vodah Petru Kauzerju.

Kauzer: Najprej zastava, nato kolajna

"Navdušen sem. Gre za izjemno čast. Le malo ljudi se lahko pohvali s tem, da so na odprtju OI nosili zastavo svoje države. Ko mi je moje dekle sporočilo veselo vest, sem bil sprva kar nekoliko šokiran. No, nato sem se spomnil, da sem že nosil zastavo na odprtjih EP in SP. Tedaj sem vselej osvojil zlato odličje. Naj se to ponovi tudi tokrat," je po vrnitvi s treninga v Londonu obvestilo o nosilcu zastave komentiral Kauzer. Pred njim so slovensko trobojnico vihteli Rajmond Debevec (1992), Brigita Bukovec (1996), Iztok Čop (2000), Beno Lapajne (2004) in Urška Žolnir (2008).

Športnika leta 2011: Tina Maze in Peter Kauzer. Prva je nosila slovensko zastavo na odprtju ZOI 2010, slednji jo bo na OI 2012 Športnika leta 2011: Tina Maze in Peter Kauzer. Prva je nosila slovensko zastavo na odprtju ZOI 2010, slednji jo bo na OI 2012 Pin It

Potrjevanje reprezentance je to pot minilo brez večjih prerekanj, kar je v dobro voljo spravilu tudi vodjo delegacije Bogdana Gabrovca. Predsednik judo zveze je prepričan o konkurenčnosti slovenske odprave na OI 2012. "Mešanica izkušenj in mladosti. V vsaki panogi lahko presenetimo z odličjem. Res pa je, da so olimpijske igre specifično tekmovanje. Veliko je odvisno tudi od sreče in dnevne forme. Za nas je pomembno, da imamo poleg športnikov tudi kakovostno spremljevalno ekipo. Vsi po vrsti dobro poznajo tekmovališča, " je po seji IO OKS dejal Gabrovec in z zvrhano mero optimizma dodal, da bo skušal s svojo odpravo v Londonu izboljšati celo pekinško bero s petimi kolajnami.

Slovenska olimpijska reprezentanca 2012


Atletika
Primož Kozmus
Martina Ratej
Marija Šestak
Tina Šutej
Rožle Prezelj
Primož Kobe
Matija Kranjc
Marina Tomić
Barbara Špiler
Brent Larue
Žana Jereb
Sonja Roman

Badminton
Maja Tvrdy

Gimnastika
Saša Golob

Jadranje
Vasilij Žbogar
Karlo Hmeljak
Tina Mrak
Teja Černe

Judo
Rok Drakšič
Matjaž Ceraj
Vesna Đukić
Urška Žolnir
Raša Sraka Vuković
Lucija Polavder
Ana Velenšek
Aljaž Sedej


Kajak-kanu/slalom:
Peter Kauzer
Luka Božič
Sašo Taljat
Eva Terčelj
Benjamin Savšek

Kajak-kanu/mirne vode:
Špela Ponomarenko Janić

Kolesarstvo - cestno:
Jani Brajkovič
Borut Božič
Grega Bole
Polona Batagelj

Kolesarstvo – gorsko :
Blaža Klemenčič
Tanja Žakelj

Lokostrelstvo
Klemen Štrajhar

Namizni Tenis:
Bojan Tokić

Plavanje:
Anja Klinar
Peter Mankoč
Sara Isaković
Tanja Šmid
Damir Dugonjič
Robert Žbogar
Anja Čarman
Tjaša Oder
Tjaša Vozel
Urša Bežan
Mojca Sagmeister

Strelstvo
Rajmond Debevec
Boštjan Maček
Živa Dvoršak

Taekvondo:
Nuša Rajher
Franka Anič
Ivan Trajkovič

Tenis:
Polona Hercog
Katarina Srebotnik
Andreja Klepač
Blaž Kavčič

Triatlon:
Mateja Šimic

Veslanje:
Luka Špik
Iztok Čop

Foto: Ana Kovač

Ključne besede: Peter Kauzer

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Anketa

Kdo vas je najbolj navdušil v 6. tednu?

Nova osebna vozila Renault

Kadjar, Megane, Talisman Grandtour, Espace - narejeni, da vas navdušijo. Oglejte si najnovejše modele!

Davčne blagajne so tu!

Še vedno nimate davčne blagajne? Nudimo vam celovito rešitev za davčne blagajne: Birokrat POS že od 99 EUR!

Želite pridobiti nova znanja?

Takšna, ki bodo uporabna pri gradnji uspešne kariere? Pridite na informativne dneve Biotehniške fakultete!

oglasno sporočilo