Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 7. 2012,
10.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 27. 7. 2012, 10.35

8 let

Bodo Grega, Borut in Jani izkoristiti priložnost?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Le še nekaj ur nas loči od uradne otvoritve olimpijskih iger, ki jih London gosti že tretjič v zgodovini olimpijskih iger. Med prvimi se bodo za medalje borili cestni kolesarji.

Preteklo sredo so med drugimi slovenskimi olimpijci v London dopotovali tudi Grega Bole, Borut Božič in Jani Brajkovič. Omenjena trojica je včeraj opravila trening na trasi sobotne 250 kilometrov dolge dirke. ''Ves dan smo preživeli v avtomobilu. Opravili smo 5 ur dolg trening na trasi dirke. Vsi trije kolesarji se odlično počutijo. Zavedajo se priložnosti in so pozitivno naravnani. Grega Bole je naredil še krog več,'' je za Sportal povedal selektor reprezentance Martin Hvastija. Ker so porabili dve uri, da so prispeli do kroga, kjer bo potekala dirka, trenirali 5 ur in nato potrebovali kar štiri ure, da so se vrnili v olimpijsko vas, bo tiskovna konferenca danes ob 16. uri. ''Včeraj je bilo vreme v Londonu sončno in toplo, medtem ko danes dežuje in je podobna napoved tudi za soboto,'' je zaključil Hvastija.

Slovenci imamo odgovor na vse možne razplete dirke, a smo številčno oslabljeni. A tega so naši kolesarji že vajeni, saj je podobno tudi na svetovnih prvenstvih. Medtem ko bo nekaterim reprezentancam ustrezalo, da v cilj prikolesari celotna glavnina, je veliko več reprezentanc, ki si tega ne žele. Za nas bi bilo boljše, da o zmagovalcu odloča ciljni šprint glavnine, v kateri bi bilo čim manj šprinterjev. To je tudi najbolj verjeten razplet dirke, a lahko se zgodi, da bo slednja odločena s pobegom manjše skupine kolesarjev. Vsekakor bodo morali biti vsi trije Slovenci zelo pozorni in paziti predvsem, da jim v uvodnih krogih ne pobegne skupina kolesarjev in bi nato ta pobeg ustrezal večini najmočnejših reprezentanc. Osem reprezentanc bo imelo na dirki po pet kolesarjev. Belgijci, Španci, Italijani, Švicarji in Nizozemci bodo skušali storiti vse, da se znebijo Marka Cavendisha. Nemcem, Britancem in Avstralcem pa najbolj ustreza ciljni šprint glavnine. V slednjem bosta zagotovo v ospredju tudi Božič in Bole, medtem ko bo moral Brajkovič paziti na akcije pred zaključkom dirke.

Vsi trije Slovenci bodo na dirki nastopili z novimi kolesi. Specialized je vse kolesarje (tudi Božič in Brajkovič), ki nastopajo na olimpijskih igrah, opremil s kolesi in čeladami rdeče barve. Grega Bole je od opremljevalca koles Wilier dobil kolo v barvah slovenske reprezentance. Leta 2004 je bil Andrej Hauptman v Atenah 5. in povsem blizu kolajni. To je tudi najboljši dosežek slovenskega kolesarja na olimpijskih igrah. Najboljši rezultat od slovenskih kolesarjev na cestni dirki je bil do takrat v lasti Bojana Ropreta, ki je leta 1984 v Los Angelesu osvojil 7. mesto v dresu jugoslovanske reprezentance.

Ne spreglejte