Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
16. 2. 2010,
2.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 16. 2. 2010, 2.23

8 let

Hokej je znova v mestu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Težko bi dejali, da Kanadčani živijo za zimske olimpijske igre, toda prav gotovo se bo marsikaj spremenilo z začetkom moškega hokejskega turnirja.

Sprehod po ulicah Vancouvra pogosto ne razkriva, da so v mestu zimske olimpijske igre. A ne zavoljo klime, ob kateri so zimske misli dokaj tuje. Le zastave v nekaterih delih mesta in plakati opozarjajo, da mesto v Britanski Kolumbiji gosti svetovno zimsko-športno druščino.

Slika je nekoliko drugačna v Whistlerju, ki je že zaradi svoje majhnosti stičišče poti olimpijskih športnikov, spremljevalnega osebja, novinarjev in navijačev. Vseeno pa se del turistov tudi v tem predelu ne zmeni kaj prida za športne dogodke. Ker so smučišča tako razvejana, jih olimpijsko dogajanje ni kaj dosti ohromilo, tako da je smučarska sezona v polnem pogonu. Tekme so sicer – predvsem v primerjavi s svetovnimi pokali v Kanadi - dokaj dobro obiskane, resda brez pravega presežka, vzdušje pa klasično severnoameriško, kar pomeni, da je glasnost občinstva odvisna predvsem od uradnega napovedovalca in njegovega zabavljaškega sodelavca z brezžičnim mikrofonom. Olimpijski utrip je torej možno zaznati, a o kakšnem vsesplošnem navdušenju in veliki navijaški mrzlici bi težko razpredali.

A nekaj se bo v kratkem spremenilo. V mesto se namreč vrača hokej. To pa je nekaj povsem drugega od preostalih olimpijskih tekmovanj. Vsaj za Kanadčane, ki živijo za najhitrejši moštveni šport. Moški hokejski turnir je sicer vselej na posebnem mestu v olimpijskem programu in na vrhu po globalnem vrednotenju dogodkov. V Vancouvru pa je ta občutek še toliko bolj izrazit. Navsezadnje gre za domovino hokeja. Že nekaj dni pred začetkom turnirja je v mnogih gostinskih lokalih osebje odeto v drese kanadske reprezentance, pogovor z domačini pa razkriva, da se bo za večino Kanadčanov pravo olimpijsko dogajanje začelo šele s prvo tretjino prve hokejske tekme. Kanadčani veljajo tudi za odlične poznavalce tega športa, tako da jim zvezdnik LA Kings Anže Kopitar še zdaleč ni tuj. Več težav imajo ob vprašanju, ali poznajo kakšnega slovenskega udeleženca teh iger. Anžeta in reprezentančnih prijateljev žal ni na turnirju. Škoda, med tukajšnjimi risi bi se verjetno dobro počutili. Morda jih bomo videli v Sočiju.

Ne spreglejte