Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 8. 2008,
17.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 27. 8. 2008, 17.18

8 let

Kitajsko zajel "olimpijski sindrom"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Imate občutek izgube, tesnobe, vas brez razloga skrbi za službo, se na splošno počutite zanič? Ne skrbite, vaši simptomi imajo skupni imenovalec, recimo jim kar z eno besedo "olimpijski sindrom".

Kitajci namreč tožijo za težavami, v ozadju katerih bi lahko bil psihični šok kot posledica končanih olimpijskih iger.

z Pekinga, kjer so se pred tremi dnevi končale 29. poletne olimpijske igre, poročajo o nenavadnem pojavu. Kitajski športni navdušenci, ki so številne avgustovske dneve in noči preživeli pred televizijskimi zasloni in spremljali olimpijske igre, zdaj po koncu iger tožijo za številnimi psihofizičnimi težavami, za katere ni mogoče najti takojšnjega vzroka.

Nerazložljive težave številnih Kitajcev, nerazpoloženost in utrujenost bi lahko bile tudi posledica psihičnega šoka, ki ga je povzročil "nenaden" konec vsakodnevnega vznemirjanja, povezanega z evforijo in povišanim odmerkom adrenalina ob spremljanju nastopov športnikov na olimpijskih igrah.

Državna kitajska tiskovna agencija Xinhua je tako šla v lov za informacijami o tem pojavu in poiskala mnenja strokovnjakov, ki navajajo, da se športni navdušenci in televizijski gledalci po koncu olimpijskih iger počutijo izgubljene ter so podvrženi nenadzorovanim napadom jokavosti in jamranja.

Psihološki svetovalec iz Šanghaja Lin Ye tako pravi, da imajo športni navijači in navdušenci po koncu velikih športnih prireditev pogostokrat simptome, podobne depresiji.

Navijači za televizijskimi zasloni in njihove družine namreč ob ogledu olimpijskih tekem skupaj preživljajo prijetne trenutke zabave in navdušenja, ki ga delijo ob športnih uspehih svojih junakov, meni psiholog.

Nenadoma se tako izboljša tudi splošno družinsko vzdušje in počutje družinski članov, vsakodnevne težave in skrbi zaradi službe pa so tako začasno na stranskem tiru. Zatem pa je ob koncu olimpijskih iger sledil šok ob spoznanju, da se je treba vrniti v normalno dnevno rutino in se znova spopasti z dnevnimi obveznostmi. Tej nenadni vrnitvi v "normalno življenje" se človek ne more tako hitro prilagoditi, zato najbolj trpi razpoloženje. Gre torej za pojav, "olimpijski sindrom", kot mu pravijo strokovnjaki, ki jih navaja kitajska tiskovna agencija. Njegove žrtve pa so večinoma uslužbenci v pisarnah in študentje.

In kakšno je zdravilo za ta sindrom? Počitek, rekreacija na prostem, torej raje dejavno športno udejstvovanje, kot pa le gledanje športa in seveda druženje s prijatelji, so najbolj učinkovita sredstva po mnenju strokovnjakov za spopad s temi težavami. Xinhua ob tem ne navaja podatka o razsežnostih tega pojava.

Ne spreglejte