Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 2. 2014,
20.45

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Soči 2014 olimpijske igre slovenska hokejska reprezentanca Zvone Šuvak Štefan Seme

Četrtek, 13. 2. 2014, 20.45

5 mesecev, 3 tedne

Ko tako hitro dobiš zadetka, razmišljaš le: "Saj so tako boljši, igrajmo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Če igraš z Rusijo dve tretjini enakovredno, lahko igro oceniš kot zelo dobro," pravi Štefan Seme, ki je pred 30 leti na OI v Sarajevu vodil jugoslovansko hokejsko reprezentanco.

Za slovensko izbrano vrsto je premierni nastop na olimpijskih igrah, ki ga je končala z dostojnim porazom proti Rusiji. Nekdanji jugoslovanski reprezentant, ki je olimpijske igre okusil pred 30 leti v Sarajevu, Zvone Šuvak, je obračun varovancev Matjaža Kopitarja in gostiteljev ocenil takole: "Rusi so se, kot da ne bi imeli dovolj pritiska svoje javnosti, ujeli v lastno past. Po hitrem vodstvu so začeli preveč komplicirati, mi pa smo pokazali, da znamo igrati. Načeloma sem z igro zadovoljen, je pa vidno dejstvo, da reprezentance še niso uigrane in da imajo nihanja v igri, tako da je ogrevanje kar dobro uspelo."

Štefan Seme, ki je v Sarajevu vihtel selektorsko taktirko jugoslovanske reprezentance – ta je olimpijski turnir končala na predzadnjem, 11. mestu – je slovenski igri dodal oznako "zelo dobro": "Ruski nabor igralcev je zelo velik. Imajo le zvezdnike, ki igrajo v največjih klubih in ki so najbolje plačani. Njihove peterke so zelo dobro uigrane. Naši so zagotovo občutili nekaj treme, saj so prvič igrali proti takšnim veličinam. Res je, da so obrambni igralci naredili nekaj napak, ampak če igraš z Rusijo dve tretjini enakovredno, lahko igro oceniš kot zelo dobro."

"Po dveh zadetkih smo začeli igrati"

Čeprav je po prvih štirih minutah, ko sta za hrbtom Roberta Kristana končala dva ploščka, kazalo na zelo črn scenarij, so risi v drugo tretjino vstopili bolj odločno in z manj strahospoštovanja do nasprotnikov, kar se je izkazalo za pravi recept. Je bila torej za uvodna zadetka le kriva začetna trema?

"Mislim, da je bil bolj kriv pritisk, ki so ga občutili naši igralci. Ruska reprezentanca je vendarle sestavljena iz samih zvezdnikov in tudi sama dvorana in gledalci so dodali svoje. Zgodili sta se dve napaki in potrebna sta bila le dva dobra strela največjih zvezdnikov svetovnega hokeja," meni Šuvak, ki ga veseli dejstvo, da se Slovenci niso predali: "Mislim, da sta fante sprostila hitra zadetka. Šele takrat so začeli igrati. Ker v trenutku, ko tako hitro dobiš dva zadetka, preprosto razmišljaš le: 'Saj so tako boljši, igrajmo.' In ko enkrat začneš igrati, se pokaže, da niso toliko boljši."

Priložnosti ne bo veliko, treba jih je izkoristiti

In kje je bila tokrat Slovenija šibkejša od Rusov? "Na obrambnih položajih, ki so zelo pomembni. Če napadalec zamudi in naredi napako, se na rezultatu ne pozna. Ko pa enkrat naredi napako branilec , je to že polovica zadetka," pravi mož, ki je skoraj vso igralsko kariero preživel na Jesenicah, a hitro doda, da so tudi Rusi imeli težave v obrambi: "Napako smo lahko videli tudi pri Rusih, ko je Sabolič odlično podal do Jegliča, ta je bil kar naenkrat sam in je to odlično izkoristil. In to mi je všeč, da fantje izkoriščajo priložnosti, ki se jim ponudijo, saj je na tako velikih tekmah zelo malo priložnosti in te bo treba izkoristiti."

Tokrat je priložnost najbolje zgrabil Žiga Jeglič, ki je zadel dvakrat. Šuvak verjame, da bo trio Jeglič, Tičar, Sabolič, ki se po njegovih besedah "na ledu igra in zelo dobro čuti", na tem prvenstvu še pokazal svoje vrline.

Naj uživajo v igri

Slovenija bo prihodnjo tekmo odigrala v soboto ob 9. uri zjutraj, ko ji bo na drugi strani stala Slovaška, ta si je na prvem obračunu privoščila slabo tretjino in visoko izgubila proti olimpijskim podprvakom iz Vancouvra. "Proti Američanom se jim je zgodilo, da so v eni tretjini izgubili z 1:6, kar je za hokej nenormalno. Tekme sicer nisem videl, a to je nekaj napak in zgodi se hitro. Slovaki so kljub temu dobra ekipa in bodo zagotovo nevarni," pred sobotnim obračunom pravi Šuvak, medtem ko Seme upa, da bodo fantje uživali: "Proti Slovakom pričakujem podobno kot proti Rusom, da bodo fantje uživali v igri, da se bodo bojevali in dali vse od sebe. Če se bo pokazala priložnost, pa verjamem, da jo bodo izkoristili."

Ne spreglejte