NATISNI PISAVA

Selsoulijeva pozitivna - ostala brez Londona

IAAF zaradi dopinga prižgal rdečo luč še deveterici

Avtor: STA, M. Po.

marakeš - Mednarodna atletska zveza je suspendirala maroško tekačico Mariem Alaoui Selsouli, ki tako ne bo mogla nastopiti na olimpijskih igrah v Londonu. IAAF je nato rdečo luč prižgal še deveterici.

Kot je sporočila IAAF, je bila maroška tekačica na 1500 metrov Mariem Alaoui Selsouli pozitivna na tekmovanju v Parizu šestega julija letos, v njenem vzorcu so odkrili prepovedani diuretik furosemid. Maročanka je takrat s časom (3:56,15) postavila najboljši letošnji izid na svetu, s čimer je svoj osebni rekord popravila za štiri sekunde in pol.

"Selsoulijeva je zavrnila možnost testa B, zaradi česar smo jo začasno suspendirali z vseh atletskih tekmovanj," je sporočila IAAF. Za zdaj o morebitni kazni še ne bodo odločali, dokler ne dobijo poročila o zaslišanju s strani maroške atletske zveze, za kar ima slednja tri mesece časa. Če jo bodo spoznali za krivo, ji ji grozi doživljenjska prepoved nastopanja, saj ji je Mednarodna atletska zveza med leti 2009 in 2011 že prepovedala nastopati zaradi prve dopinške kršitve.

Rdeča luč še deveterici

Mednarodna atletska zveza je nato suspendirala še šest atletov zaradi neskladnosti s podatki v njihovih bioloških potnih listih. Kazni prepovedi nastopanja so dolge med dvema in štirimi leti. Obenem so še enkrat preverili vzorce z lanskega svetovnega prvenstva v Daeguju in ujeli še tri dopinške prekrškarje.

Zaradi neskladnosti krvnih vzorcev so brez nastopov ostali Maročan Abderrahim Goumri, Grkinja Irini Kokkinariou, Turkinja Meryem Erdogan ter Rusinje Svetlana Kljuka, Nailja Julamanova ter Jevgenija Zinurova. Že maja je IAAF kot prvega zaradi neskladnosti v biološkem potnem listu suspendirala portugalskega maratonca Ornelasa Helderja. Naknadno preverjanje vzorcev s SP 2011 pa je pokazalo, da so bili takrat pod vplivom prepovedanih sredstev še trije športniki: Bolgarka Ina Eftimova in Ukrajinki Natalija Tobias – sicer tudi dobitnica bronaste medalje v teku na 1500 metrov na OI v Pekingu – in Antonina Jefremova. Prva je uporabljala sintetični rastni hormon, Ukrajinki pa sintetični testosteron. Vsa trojica je priznala prekršek in se odpovedala možnosti testa B, s tem pa so si tekmovalke skrajšale kazen prepovedi nastopanja na samo dve leti.

Med šesterico s sumljivimi odstopanji v bioloških potnih listih je najbolj znan Goumri, ki je bil lani drugi na maratonih v Chicagu, Londonu in New Yorku, zmagal pa je v Seulu. Maroška zveza ga je sicer že kaznovala s štirimi leti prepovedi nastopanja, a je IAAF sporočila, da se športnik na kazen še lahko pritoži. IAAF je še sporočila, da je vse atlete, ki so jim zdaj prepovedali nastope, podrobno spremljali že od leta 2009, ker so se že takrat pojavili sumi, da si pomagajo na nedovoljen način.

V Londonu rekordno število dopinških testov

Svetovna protidopinška agencija (WADA) je sporočila, da bo na igrah v Londonu opravila rekordno število dopinških testov. V zadnjih šestih mesecih so odvzeli 71.649 vzorcev krvi in urina, v času iger – med 27. julijem in 12. avgustom – pa jih bodo še 6.250. V predolimpijskem obdobju je na dopinških testih padlo več kot sto športnikov, ki so tako ostali brez londonskega nastopa. Generalni direktor Wade David Howman je dejal, da so razvili povsem novo in izjemno sofisticirano metodo za odkrivanje rastnega hormona HGH, ki jo bodo prvič preizkusili prav v Londonu.

Preberite še:

Zaradi dopinga izključenih 107 športnikov

Predsednik Svetovne protidopinške agencije (Wada) John Fahey je dejal, da je zaradi dopinga je moralo udeležbo na poletnih olimpijskih igrah v Londonu odpovedati 107 športnikov.

Foto: Guliver/Getty Images

Ključne besede: London 2012

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Anketa

Kateri je za vas naj nogometni zimski prestop na Slovenskem?

Tecos, plastika

Zmanjšajte stroške, poskrbite za zanesljivo delovanje orodij ter estetsko in dimenzijsko ustrezne izdelke!

Konec s trdo kožo na nogah!

S pomočjo balzama Cornea. Ekskluzivna promocijska ponudba in akcija do 15.2.2016.

Ugodno čiščenje poslovnih prostorov

Hitra odzivnost, izjemna kakovost, spoštovanje rokov, prilagodljivost in konkurenčne cene. Pokličite!

oglasno sporočilo