NATISNI PISAVA

Prizorišča OI 2012

Avtor: Sportal

Wembley, Wimbledon, olimpijski štadion, mogočen olimpijski park ... Prepletanje sodobne športne infrastrukture in tradicije. Olimpijski London 2012.

Pin It

London. Prva asociacija? Paleta odgovorov je zelo široka. Kraljica. Westminstrska palača. Znameniti dvonadstropni avtobus. Taxi. Tower bridge. Telefonske govorilnice. Še bi lahko naštevali. Mesto bogate zgodovine, kulture, športa, mode … Da, tudi olimpijsko mesto. Glavno mesto Združenega kraljestva se namreč še tretjič predstavlja v vlogi gostitelja največjega športnega tekmovanja. Res pa je, da so Britanci najboljše športnike gostili v "drugih časih", ko so bile zahteve in norme precej skromnejše kot dandanes. Prvič je bil namreč London v osrčju olimpijskega dogajanja leta 1908, drugič pa natančno štiri desetletja zatem. Zdaj so Londončani čakali kar 64 let. In dočakali.

London olimpijsko druščino pričakuje kot sodobna metropola, v kateri živi skoraj 8 milijonov ljudi. Pričakuje ga kot središče ene od najbolj razvitih držav. London je pomembno trgovsko, prometno, politično, kulturno in izobraževalno središče. Hkrati pa gre tudi za mesto športa. To bo seveda do izraza prišlo tudi med igram tridesete olimpijade. Britanci so pripravili sodobna prizorišča in na številnih ravneh premaknili meje kakovosti na višjo raven.

Olimpijski štadion

Že po tradiciji središče dogajanja. Prizorišče otvoritvene in zaključne slovesnosti ter tekmovanj v atletiki. Sprejme 80.000 gledalcev. Izgradnja na nekdanjem degradiranem industrijskem območju v predelu Stratford se je uradno začela maja 2008, investicija pa je stala neverjetnih 496 milijonov funtov. Za zasnovo štadiona je poskrbel arhitekturni biro Populous.

Olimpijska vas

Člani olimpijskih ekip bodo tokrat bivali v osrčju olimpijskega parka. Nekatere sobe ponujajo tudi pogled na osrednji štadion, v vasi pa je poskrbljeno za številne dejavnosti in sprostitev med napornimi tekmovanji. Gradnja olimpijske vasi se je začela junija 2008, dela pa so bila končana januarja 2012. Organizatorji obljubljajo dobro opremljenost sob, že po tradiciji pa veliko pozonosti namenjajo tudi varnosti.

Zeleni London

V Londonu so resda zrasli številni sodobni objekti, a igre bodo imele tudi zelen pridih. Londončani so namreč vseskozi pazili, da bo okolica objektov obdana s številnimi zelenimi površinami.

Foto: Getty Images
Video: Newsmarket
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Anketa

Kdo je boljši? Nogometni klub Olimpija ali Maribor?

Zimske počitnice že za 36,00 EUR

Od 13. do 28. 2. preživite počitnice na obali, v Hotelih Bernardin. Otroci do 12. leta brezplačno!

Totalna odprodaja vozil Kia letnik 2015

Izkoristite odprodajo s popusti do 7.100 EUR ali v Kia outletu izberite eno od malo rabljenih vozil!

Davčne blagajne so tu!

Še vedno nimate davčne blagajne? Nudimo vam celovito rešitev za davčne blagajne: Birokrat POS že od 99 EUR!

oglasno sporočilo