Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 2. 2010,
17.54

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 23. 2. 2010, 17.54

8 let, 1 mesec

Muhamad Abbas od lesenih smuči do OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Alpski smučar Muhamad Abbas, prvi Pakistanec, ki bo nastopil na zimskih OI, je imel tako kot večina športnikov iz ''eksotičnih'' držav precej nenavadne začetke smučarskega udejstvovanja.

Abbas je prve smučarske korake naredil kar na dveh deščicah iz borovega lesa, ki si ju je pritrdil na gumijaste čevlje. Svojih veščin pa ni izpopolnjeval na “klasičnem” treningu, temveč le z opazovanjem drugih smučarjev na skromnem smučišču blizu njegovega doma.

Zdaj je povsem drugače. Abbas ima prave čevlje in pravo smučarsko opremo ter bo smučal po isti progi kot največji svetovni zvezdniki tega športa. Štiriindvajsetletnik iz Pakistana je šele na 3764. mestu na jakostni lestvici v veleslalomu, a na manjših tekmovanjih mu je vseeno uspelo zbrati toliko točk, da je zadostil olimpijskim normam. S svojim udejstvovanjem na ZOI 2010 Pakistanec ni nikogar iz smučarsko močnejših držav prikrajšal za nastop. Še več, s svojim nastopom odpira vrata drugim državam, v katerih je smučanje šele v povojih. Te bodo lahko v prihodnje zgradile svoje programe in pospešile razvoj svojih tekmovalcev.

Zanimanje za smučanje na vseh koncih sveta

Sicer pa bodo na današnjem veleslalomu nastopili še nekateri smučarski ''analfabeti''. Med njimi so gotovo Mehičan Hubertus von Hohenlohe, 5067. na svetu, Indijec Jamyang Namgial (4697.) in Dow Travers s Kajmanskih otokov (4631.). ''Smučanje je šport, ki vključuje. To je samo dokaz, da zanimanje za naš šport obstaja na vseh koncih sveta. To je eden izmed dejavnikov, ki dela olimpijske igre barvite in vznemirljive,'' je dejala generalna sekretarka Mednarodne smučarske zveze Sarah Lewis.

Prav gotovo je barvita tudi Abbasova zgodba. Odrasel je v vasici v severnem Pakistanu, območju, ki ga obdajajo gore. Njegova družina si ni mogla privoščiti nakupa smuči, zato jih je njegov oče napravil iz lesa. Vlečnica na njegovem “domačem” smučišču je peljala le 500 metrov navzgor, tako da je teh 500 metrov presmučal znova in znova.

Kljub skromni opremi je bil na tem gričku vse boljši. ''Bil sem najboljši v skupini, ponosno pravi Abbas, ki ga spremlja trener in prevajalec Zahid Farooq. Dandanes Abbas smuča na smučeh znanega evropskega proizvajalca, ki so mu jih podarile domača smučarska zveza in pakistanske letalske enote, kjer je zaposlen.

Abbas ima dva para smuči, enega za trening, enega za tekmo, oba pripravlja sam. Farooq pa skrbi za trening, kuhanje, pranje in prevajanje. ''Izjemna čast je nastopiti na igrah in predstavljati Pakistan,'' pravi Abbas. Pa lahko tekmuje z Bodejem Millerjem, Akslom Lundom Svindalom in drugimi? ''Seveda, samo če bi oni smučali na lesenih smučeh,'' je malce v šali pripomnil Pakistanec. Ta gotovo ne bo krojil vrha lestvice na današnjem veleslalomu, a njegove ambicije so drugačne: doživeti te olimpijske občutke in dobiti čim več nasvetov, s katerimi bo lahko v domovini pomagal pri razvoju smučanja in zanj navdušil še druge.

Ne spreglejte