Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
12. 1. 2012,
10.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 12. 1. 2012, 10.36

8 let

Na obisku v olimpijski vasi (foto)

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dva dni pred uradno otvoritvijo 1. zimskih olimpijskih iger za mlade so organizatorji olimpijsko vas predstavili tudi predstavnikom sedme sile.

Za novinarje so pripravili vodeno turo po mladinski olimpijski vasi, katero tvori 13 večnadstropnih blokov, v katerih je skupaj 444 modernih apartmajev. Prvotno naj bi na mestu nekdanje vojašnice, kjer je olimpijska vas, stalo nogometno igrišče, a se je plan spremenil, ko so Tirolci prejeli organizacijo iger. Stanovanjski kompleks so zgradili v 22 mesecih, mladim športnikom pa ponuja vse, kar potrebujejo. Vnos alkohola in tobačnih izdelkov je prepovedan, prav tako v sobah ni televizorjev, imajo pa športniki neomejen dostop do interneta. Kot je že običajno na velikih tekmovanjih, pa je ena od prioritet tudi varnost, kar se zazna predvsem na vhodu v vas.

Stanovanjski kompleks, ki se razteza na več kot 26.000 kvadratnih metrih, spada med energijsko varčne, saj je poraba energije izredno majhna, po igrah pa bodo to neprofitna stanovanja, ki bodo marsikateri družini rešila stanovanjski problem. Na to so organizatorji še posebej ponosni, prav tako kot na dejstvo, da so pohištvo v apartmajih izdelali sprva brezposelni delavci.

Zanimiva je razvrstitev reprezentanc po stanovanjskih blokih. Slovenski športniki si stavbo namreč delijo s Hrvati, Srbi, Črnogorci, Bosanci in Makedonci. Po besedah ene od organizatork naj bi šlo za golo naključje, nato pa smo izvedeli, da so tako željo izrazile reprezentance same.

V olimpijski vasi pa je še nekaj slovenskega. Na vodeni turi po vasi je radovedne predstavnike sedme sile ves čas spremljala maskota iger, gams Yoggl. Izkazalo se je, da se pod obleko skriva prostovoljka Metka iz Trbovelj. Na vprašanje, kako je prišla sem, pa je preprosto odgovorila: ''Z vlakom."

Prve zimske olimpijske igre se bodo uradno začele v petek z otvoritvijo ob vznožju slovite skakalnice Bergisel.

Ne spreglejte