Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 8. 2008,
15.22

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 19. 8. 2008, 15.22

8 let, 1 mesec

Nike zanika, da je Liuja prisilil k odstopu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški proizvajalec športne opreme Nike je danes kategorično zanikal, da je kakorkoli vplival na odločitev kitajskega zvezdnika Liu Xianga.

Liu Xiang, branilec olimpijskega zlata na 110 m ovire in poleg košarkarja Jao Minga največji športni zvezdnik na Kitajskem, je v ponedeljek Kitajsko ovil v žalost.

Liu ob prvem napačnem startu v svoji kvalifikacijski skupini ni prišel niti do prve ovire, ko je zašepal in se ustavil ter predčasno končal svoj olimpijski nastop pred 90.000 razočaranimi gledalci v Ptičjem gnezdu. Ko je po tunelu pod stadionom zapuščal tekaško stezo, je vladala na polnem stadionu smrtna tišina. Za 25-letnega bivšega svetovnega rekorderja je bila usodna poškodba konca Ahilove tetive na desni nogi, ki se je po besedah Shouyonga Fenga, glavnega atletskega trenerja kitajske ekipe, vlekla že dolga leta.

Trditev le zlonamerna govorica

Kmalu po dogodku se je na spletu pojavilo besedilo, katerega avtor naj bi bil neimenovan član Nikejeve spremljevalne ekipe in v katerem piše, da je ameriški proizvajalec kitajskega zvezdnika prisilil k odstopu. Njegova pripravljenost naj bi bila namreč tako slaba, da kitajski športni idol ni imel nikakršne možnosti za kolajno. "Njegova vrednost bi skokovito padla in nikoli si ne bi uspeli povrniti velikanskih vsot denarja, ki smo jih vložili vanj," naj bi bila, sodeč po spletni govorici, Nikejeva strategija. Liujev odstop naj bi tako atletu omogočil, da ohrani svojo čast, njegovim številnim sponzorjem pa naj bi omejil finančno škodo, piše na spletu.

"Ta trditev je zlonamerna govorica, ki ni zgolj ukanila brskalcev po spletu, ampak tudi omadeževala ugled podjetja. Od pristojnih organov smo takoj zahtevali, da preiščejo, kdo je avtor besedila," so sporočili iz ameriškega podjetja. Predstavnik Nikeja za odnose z javnostjo za Evropo Massimo Giunco je razložil, da se je podjetje odločilo za odziv na anonimko, ker so jo povzele številne spletne strani na Kitajskem.

Ne spreglejte